A kutatást, amelyben 235 posztmenopauzában lévő nőt vizsgáltak a Rizikometer tette közzé. A vizsgálatban a nőket három csoportba osztották. Az első csoport tagjait arra kérték, hogy egyáltalán ne fogyasszanak aszalt szilvát, míg a második csoportba tartozók naponta 50 g (4-6 darab), a harmadik tagjai pedig napi 100 g (10-12 darab) aszalt szilvát ettek egy éven keresztül.
A kutatók először félév, majd 12 hónap elteltével ellenőrizték a csontsűrűséget és a csontok szerkezetét, és arra jutottak, hogy napi 50 g aszalt szilva fogyasztása egyértelmű egészségi előnyökkel jár.
Az aszalt szilva gazdag antioxidánsokban, polifenolokban, ásványi anyagokban (köztük bór, kálium és K-vitamin), emellett alacsony a glikémiás indexe és még rostokban is gazdag. Segíthet megőrizni a csontok egészségét, valamint fenntartani azok szilárdságát, így ellensúlyozva a csontritkulás előrehaladását – írja Facebook-posztjában a Rizikometer.