Gyerek

Erre is érdemes figyelni a tízórai csomagolásánál

Néhány tipp a tízórai elcsomagolásához.
2024. Szeptember 06.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Facebook-bejegyzésében olvasói kérdésre adott választ, ami arról szólt, hogy milyen ételeket célszerű csomagolni az iskolába a gyerekeknek.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

A bejegyzésben kiemelték a megfelelő higiéniát az uzsonna elkészítésekor, majd tippeket adtak a tízóraihoz. „A gyermekek megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlen a változatos és tápanyagdús táplálkozás. Bevethető alapanyagok például a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű kenyérfélék, hűtést nem igénylő húskészítmények, kemény sajtok, balesetmentesen nyitható konzervek” – írják a bejegyzésben.

 

Ha valamilyen nassolnivalót is csomagolnánk, a poszt szerint érdemes édesség helyett szezonális gyümölcsöket-zöldségeket és magvakat csomagolni.

Azt javasolják a csomagoláshoz, hogy célszerű élelmiszerbiztonsági szempontból mindent külön becsomagolni: „például a szendvicset szalvétába, majd papírzacskóba, a gyümölcsöt, olajos magvakat külön dobozba vagy kis zacskóba. A gyümölcsöt, zöldséget alaposan mossuk meg és csepegtessük le mielőtt becsomagolnánk és a kisebb gyermekek esetében az almát, körtét érdemes már szeletelve eltenni” – áll a posztban. Emellett azt ajánlják, hogy az uzsonnás dobozba vagy zacskóba tegyünk jégakut vagy jól behűtött palackot is, enélkül pedig olyan ételt csomagoljunk, amiben nincsenek romlandó alapanyagok.

Az uzsonnás doboz és palack kiválasztásakor jó figyelni arra, hogy könnyen tisztítható és hűthető legyen, és ne legyenek olyan részei, amikbe beragadhatnak az ételmaradékok, és így megtelepedhetnek a baktériumok. További szempont a doboz mérete, alakja és súlya, és hozzátették: „Ügyeljünk a jó záródásra, és a könnyű nyithatóságra. A dobozokat minden használat után mossuk el”.