Kisgyerek

Liszt nélküli csokitorta, krémmel és gyümölccsel

Meglátod, egy cseppet sem fog hiányozni a liszt: enélkül is isteni lesz mind az íze, mind az állaga! Sőt, talán túl is szárnyalja a hagyományos verziót.
2024. Szeptember 12.

Ha azt gondolod, hogy a liszt nélkül készült torta fűrészpor-szerű, netán vacak ízű lesz, jobb, ha le is állítod a fantáziád! Erről szó sincs: a mandulalisztnek köszönhetően kifejezetten klassz állagú alapot kapsz, amire bónuszként tejszínes csokikrém és (ha szeretnéd) friss gyümölcs is kerül. Nem hangzik rosszul, ugye?

Liszt nélküli csokitorta, krémmel és gyümölccsel

Lisztmentes csokitorta krémmel és gyümölccsel

Hozzávalók:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 4 tojás
  • 10 dkg darált mandula
  • 1 csipet só

A csokikrémhez és a tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál porcukor
  • Málna, áfonya és szeder vagy más gyümölcs a tetejére

Liszt nélküli csokitorta, krémmel és gyümölccsel

Így készül:

  1. A csokoládét összetördeljük, és a darabokra vágott vajjal együtt egy kis edényben gőz fölött összeolvasztjuk. Félretesszük, hogy egy kicsit hűljön.
  2. Közben a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval lágy, de azért jól tartó habbá verjük.
  3. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vajas olvasztott csokit és a vaníliát, összekeverjük és a darált mandulát is beleforgatjuk.
  4. Fellazítjuk 2 evőkanál tojáshabbal, majd a megmaradt habot is óvatosan elkeverjük benne.
  5. A tésztát kivajazott 22 centis tortaformába öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe tolva (lehetőség szerint légkeverés mellett) úgy 25 perc alatt készre sütjük. Kívül feszesnek kell lennie, de az a jó, ha a közepén még egy kicsit lágy. A sütőből kivéve hagyjuk legalább 25 percet pihenni a formában, majd a peremet lecsatolva hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. Addig a csokikrémhez az étcsokit összetördeljük, gőz fölött felolvasztjuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a tejszínt és a porcukrot, és időnként megkeverve hagyjuk pár percet hűlni, amíg a kanállal bele rajzolt forma nagyjából megmarad. Ez azt jelenti, hogy mehet a mandulás csokitorta tetejére! Ott szépen elsimítjuk, megszórjuk a málnával és az áfonyával, majd boldogan elfogyasztjuk.

Fotó: Getty Images