Ha azt gondolod, hogy a liszt nélkül készült torta fűrészpor-szerű, netán vacak ízű lesz, jobb, ha le is állítod a fantáziád! Erről szó sincs: a mandulalisztnek köszönhetően kifejezetten klassz állagú alapot kapsz, amire bónuszként tejszínes csokikrém és (ha szeretnéd) friss gyümölcs is kerül. Nem hangzik rosszul, ugye?
Lisztmentes csokitorta krémmel és gyümölccsel
Hozzávalók:
- 15 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanál vanília-kivonat
- 4 tojás
- 10 dkg darált mandula
- 1 csipet só
A csokikrémhez és a tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 dl tejszín
- 1 evőkanál porcukor
- Málna, áfonya és szeder vagy más gyümölcs a tetejére
Így készül:
- A csokoládét összetördeljük, és a darabokra vágott vajjal együtt egy kis edényben gőz fölött összeolvasztjuk. Félretesszük, hogy egy kicsit hűljön.
- Közben a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval lágy, de azért jól tartó habbá verjük.
- A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vajas olvasztott csokit és a vaníliát, összekeverjük és a darált mandulát is beleforgatjuk.
- Fellazítjuk 2 evőkanál tojáshabbal, majd a megmaradt habot is óvatosan elkeverjük benne.
- A tésztát kivajazott 22 centis tortaformába öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe tolva (lehetőség szerint légkeverés mellett) úgy 25 perc alatt készre sütjük. Kívül feszesnek kell lennie, de az a jó, ha a közepén még egy kicsit lágy. A sütőből kivéve hagyjuk legalább 25 percet pihenni a formában, majd a peremet lecsatolva hagyjuk teljesen kihűlni.
- Addig a csokikrémhez az étcsokit összetördeljük, gőz fölött felolvasztjuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a tejszínt és a porcukrot, és időnként megkeverve hagyjuk pár percet hűlni, amíg a kanállal bele rajzolt forma nagyjából megmarad. Ez azt jelenti, hogy mehet a mandulás csokitorta tetejére! Ott szépen elsimítjuk, megszórjuk a málnával és az áfonyával, majd boldogan elfogyasztjuk.
Fotó: Getty Images