Terhesség

Egy új tanulmány azt vizsgálta, hogyan változik a nők agya a várandósság alatt

A várandósság során az agy is változásokon megy keresztül.
2024. Szeptember 18.

A várandósság hatalmas változásokat indít el a nő testében, köztük hormonális, szív- és érrendszeri, légzőszervi, gyomor-bélrendszeri és egyéb változásokat. Egy új tanulmányban azt vizsgálták, hogy milyen hatással van az agyra.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Kutatók hétfői közlése szerint először térképezték fel azokat a változásokat, amelyek a nők agyának a várandósságra adott válaszként történő átrendeződés során jelentkeznek, számolt be róla a Reuters. Mindezt huszonhat alkalommal végzett szkennelés alapján, három héttel a fogantatás előtt, a várandósság kilenc hónapja alatt, majd két évvel a szülés után is.

A tanulmány során megfigyelték, hogy a külső agyi régiókban az agykérgi szürkeállomány térfogata csökkent, emellett az agyban mélyebben elhelyezkedő fehérállomány mikrostrukturális integritásának – az agyi régiók közötti kapcsolatok egészségének és minőségének mérőszáma – növekedését dokumentálták. Mindkét változás egybeesett az ösztradiol és a progeszteron hormonok szintjének emelkedésével.

A maga nemében első tanulmány alanya a Kaliforniai Egyetem kognitív idegtudósa és a tanulmány társszerzője, Elizabeth Chrastil volt, aki 38 éves volt első várandóssága alatt, amikor a vizsgálatok folytak. Kisfia most 4,5 éves.

A kutatók a tanulmány befejezése óta ugyanazt a mintát figyelték meg több más várandós nőnél is. Céljuk a résztvevők számának több száz főre bővítése.

„Igazán megdöbbentő, hogy 2024-ben alig rendelkezünk információval arról, hogy mi történik az agyban a terhesség alatt. Ez a tanulmány több kérdést nyit meg, mint amennyit megválaszol, és mi csupán a felszínét kapargatjuk ezeknek a kérdéseknek” – tette hozzá Chrastil.

A vizsgálatok a szürkeállomány átlagosan 4 százalékos csökkenését mutatta a vizsgált agyi területek nagyjából 80 százalékában. Ez a szülés utáni időszakban részben visszaállt, de nem tért vissza a várandóság előtti szintre. A vizsgálatok a fehérállomány mikrostrukturális integritásának – az agyi régiók közötti kapcsolatok egészségének és minőségének mérőszáma – 10 százalékos növekedését mutatták ki, ami a második trimeszter végén és a harmadik trimeszter elején tetőzött, majd szülés után visszaállt a terhesség előtti állapotra.

Emily Jacobs, a Kaliforniai Egyetem idegtudósa, a Nature Neuroscience folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője szerint az anyai agy koreografált változáson megy keresztül a várandósság alatt, és ennek a folyamatát valós időben tudják megfigyelni. „A korábbi tanulmányok pillanatképeket készítettek az agyról a terhesség előtt és után. De eddig még soha nem tudtuk megfigyelni az agyat a változás során” – tette hozzá.

„Ez a változás az agyi áramkörök finomhangolását jelezheti, hasonlóan, mint ami minden fiatal felnőttnél történik, amikor a pubertáskorban az agyuk formálódott. Néhány megfigyelt változás a várandósság magas fiziológiai követelményeire is válasz lehet, amik azt is megmutatják, hogy az agy milyen jól tud alkalmazkodni” – mondta Laura Pritschet, a Pennsylvaniai Egyetem posztdoktori kutatója és a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók bíznak abban, hogy a jövőben vizsgálhatják, hogy ezek a változások hogyan segíthetnek előre jelezni olyan jelenségeket, mint a szülés utáni depresszió, vagy azt, hogy a terhesség alatt kialakuló preeklampszia milyen hatással lehet az agyra.