Család

Csúnyán ír a gyereked? Ezek az egyszerű gyakorlatok segíthetnek

Hiába próbálkozik a kis elsős, valahogy nem sikerül egyenletesen, szépen kanyarítania a betűket... Vagy már régebb óta ír, de csak nem akar szebb lenni az összkép? Nem az írás gyakorlását kell erőltetni, egészen másra van szükség!
2024. Szeptember 20.
szemüveges kislány leckét ír

Fotó: Getty Images

Van gyerek, aki kezdettől fogva szépen formálja a betűket. Olyan is, akinek ez csak hosszas gyakorlás után sikerül. És akadnak olyanok is, akik hiába gyakorolják, nem lesz „szép”, rendezett, egyenletes a kézírásuk. Mit csinálhat a szülő, ha sorra kapja a gyerek (vagy ő maga) a figyelmeztetéseket, beírásokat, mert nem megfelelő az írásképe, kívánnivalót hagy maga után a füzete, nehezen olvashatóak a dolgozatai? Nem a mindenáron való erőltetés lesz a megoldás.

Reflex, ami bezavar

A Brain Body Health Instagram-oldal neurorehabilitációs szakértője ebben a videóban nagyon szépen elmagyarázza, mi is állhat a kusza, rendezetlen kézírás hátterében: a visszamaradott markoló- vagy fogóreflex. Hogy mi is ez? Ennek köszönhető, hogy ha a babák tenyerébe tesszük az ujjunkat (vagy bármit), erősen megszorítják azt, belekapaszkodnak. Ez egy csecsemőkori úgynevezett „starter” reflex, amelynek pár hónapig van szerepe, és optimális esetben körülbelül fél éves korra elmúlik. Azonban z nem minden gyereknél történik meg. Próbáljátok ki, hogy ha a gyerek nyitott tenyerébe egy X-et rajzolsz, összehúzódik-e automatikusan a keze. Ha igen, akkor lehetséges, hogy fennmaradt markolóreflexről van szó. Ahogy az is erre utalhat, ha a gyerek kidugja a nyelvét, amikor ír vagy rajzol. Persze azért a diagnosztizálás ennél bonyolultabb, ez csak egy kis játékos feladat, ne vonjatok le belőle messzemenő következtetéseket, ahhoz szakemberre van szükség.

Azt érdemes tudni, hogy ha ez a markolóreflex nem szűnik meg hanem fennmarad, az sok nehézséget okozhat a gyermek számára például a ceruzafogást illetően, nehezebben ír, színez, sokkal jobban elfárad, amikor a kezét használja, mint más gyerek.

Játékos gyakorlás

A szakértő az alábbi gyakorlatokat javasolja ennek korrigálására – ha a gyerekednek láthatóan nehézséget okoz az írás-rajzolás, érdemes megpróbálkozni velük, akkor is, ha szakember (még) nem erősítette meg a fennmaradt reflexet.

1. Milyen számot érzel?

Kérd meg, hogy csukja be a gyerek a szemét, te rajzolj számokat a tenyerébe, ő pedig próbálja meg kitalálni, milyen számokat írsz. Naponta egy-két percnyi gyakorlás is sokat segíthet idővel.

Immunerősítő tippek iskolakezdésre, kislány tanul, leckét ír

Fotó: Getty Images

2. Irka-firka a tenyérbe

Még ennél is egyszerűbb, ha egyszerűen „firkálgatsz” a gyerek tenyerébe – persze ne hegyes ceruzával, hanem mondjuk egy filctollal, amin rajta van a kupak vagy valamilyen tompa végű pálcikával. Addig rajzolgass, amíg jó érzés a gyereknek, és azt nem érzi, hogy ellazult a tenyere vagy ő maga kicsit megnyugodott ettől. Ha jobban esik neki, azt is kipróbálhatjátok, hogy egy finom kefével vagy ecsettel simítgatod a tenyerét belülről kifelé, az ujjai felé.

3. Jöhetnek a csipeszek

Csíptess egy csomó ruhaszárító csipeszt a gyerek pólójára. Kérd meg, hogy helyezkedjen fekvőtámaszhelyzetbe (plank pozícióba), és váltott kézzel szépen egyesével, óvatosan csíptetve szedegesse le a csipeszeket a „hasáról”.

4. Játsszon stresszlabdával

Az is jó, ha egyszerűen szorítgatja-lazítgatja a tenyerét, benne a stresszlabdával, de még hasznosabb, ha megpróbálja azt is, hogy egyesével összeérinti a mutató, középső, gyűrűs-, majd kisujját a hüvelykujjával, miközben a tenyerében ott a kicsi labda. Tulajdonképpen két ujjal szorítja meg a labdát, szép sorban haladva mindegyik ujjal.

5. Talicskázzatok

Álljon a kicsi négykézláb, majd te fogd meg a két lábát, emelje el a testét úgy, hogy csak a kezein támaszkodjon, és mehet a talicskázás! Nagyon jól megerősíti a kéz izmait és segíti az agyféltekék összehangolását is. Jó lehet még a fekvőtámaszozás, kézenállás, cigánykerekezés és bármilyen tevékenység, ami a tenyeret (is) dolgoztatja.

Forrás: Instagram.com/brainbodyhealth_, drsarlos.com