Teherbeesés

Nem jelentkezik menstruáció, de negatív a terhességi teszted?

Ha kimaradt a menstruációd, de negatív a terhességi teszted, akkor elgondolkodhatsz azon, hogy mi állhat a háttérben.
2024. Szeptember 23.
menstruációs ciklus

Kép: Getty Images

A legtöbb esetben hamis negatív terhességi teszt eredmény akkor fordul elő, ha túl korán végzed a terhességi tesztet. A menstruációs ciklus ingadozása is lehet az álnegatív eredmény gyökere. Tehát, ha erős a gyanúd, hogy terhes vagy, mégis negatív a teszted, akkor várj még egy kicsit (napokat, egy hetet) és végezd el ismét a teszted.

„Nem minden nőnek van rendszeres havi menstruációja” – mondta el Julia Arnold VanRooyen, nőgyógyász a Parents.com-nak. „Normális, ha a menstruáció 21-35 naponként jelentkezik és a periódusok akár hónapról hónapra is változhatnak.”

Miért marad ki, ha nem áll fenn terhesség?

Tény, hogy a fogamzóképes korú embereknél a menstruáció elmaradásának legvalószínűbb oka a terhesség, de más tényezők is közrejátszhatnak.

Életmód

Túl sokat edzés, szoptatás vagy sok stressz: ezek mind befolyásolhatják a menstruációdat, és késést okozhatnak, vagy akár teljesen ki is maradhat egy menzesz.

Amíg szoptatsz, előfordulhat, hogy kimarad a menstruáció – különösen, ha kizárólagosan szoptatsz. Ennek az az oka, hogy a tejtermelő hormon, a prolaktin átmenetileg gátolja az ösztrogéntermelést. Ennek ellenére javasolt valamilyen fogamzásgátlás alkalmazása szoptatás közben, ha nem szeretnél teherbe esni.

Gyógyszerszedés

Számos gyógyszer megzavarhatja a menstruációt, például a fogamzásgátlók is.

Hormonok

A szervezet hormonszintjének változása a menstruáció kimaradásához vezethet. Például, ha pajzsmirigy problémáink vannak, akkor ez menstruációs rendellenességeket okozhat.