Család

5 játék, ami erősíti a testvérek közötti köteléket

Egyfolytában piszkálják, idegesítik, esetleg gyepálják egymást, pedig annyira szeretnéd, hogy jó testvérek legyenek? Ezek az apróságok segíthetnek.
2024. Október 02.

Minden szülő azt szeretné, ha a gyerekei jól kijönnének egymással, kötődnének egymáshoz, később pedig számíthatnának egymásra jóban-rosszban. Az, ha esetleg most folyton veszekednek, netán verekednek vagy csak piszkálják egymást, egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem jó testvérek, vagy a jövőben nem lesznek szoros kapcsolatban. Vannak nyugodtabb és vehemensebb, könnyebben összesimuló és nehezebben alkalmazkodó testvérek – ahogy mi, felnőttek is különbözőek vagyunk, és különbözően reagálunk egymásra.

Segíts, hogy egymásra hangolódjanak

Ettől függetlenül nagyon jó, ha energiát fordítasz abba, hogy közelebb hozd egymáshoz a testvéreket, hogy alkalmat teremts arra, hogy békésen együtt játsszanak vagy tevékenykedjenek – olyan dolgokban, amelyek segítségével jobban megismerik egymást, megtanulják, hogyan jöjjenek ki a másikkal, és hogy igenis számíthatnak egymásra. Érdemes kipróbálni néhányat a Create Kids Inc szakértőinek tanácsaiból.

1. Legyenek ők egy csapat

Játsszatok úgy, hogy ők ketten (hárman, négyen, stb…) alkotnak egy csapatot, és ellenetek, szülők ellen folyik a párnacsata, víziharc, vagy bármilyen játék, amiben ők is jók, és van esélyük a győzelemre. A lényeg, hogy össze kelljen fogniuk, hogy győzedelmeskedjenek. (És igen, ez most egy olyan helyzet, ahol észrevétlenül, de hagyhatjátok őket nyerni – a gyerekek számára nagyon jó érzés, ha valamiben jónak, jobbnak bizonyulnak, és erős kötődést jelent, ha ezt együtt érik el.)

2. Szervezzenek együtt családi bulit

Természetesen nem a nagymama szülinapját kell megszervezniük, hanem találjanak ki egy jó kis hétvégi programot. Jó ötlet mondjuk egy mozieste, és együtt álmodják meg, milyen ételek legyenek, milyen filmet nézzetek, hogyan díszítik fel a terepet – a lényeg, hogy közösen egyezségre kelljen jutniuk. Bónusz, ha a szervezés egy részét is meg tudják ők maguk oldani.

3. A legjobb családi progi

Még egy jó programszervező ötlet: mindenkire jut egy hétvége, amikor közösen találnak ki olyan programokat, amiket a család minden tagja élvez. Kezdjék úgy, hogy mindenki írjon össze egy listát olyan programokból, amiket szerinte a testvére élvezne, majd fésüljék össze a listát, és az alapján válasszanak, hogy mi lenne az, ami nektek, szülőknek is igazán tetszene. Nagyon sokat tanulhatnak abból, ha a programválasztás során megpróbálják beleképzelni magukat a többiek helyébe.

4. Drukkoljanak egymásnak

Ha valamelyik gyereknek versenye, fellépése van, bízd meg a testvérét, hogy gondolja ki, hogyan szurkolhatnátok neki, vagy ünnepelhetnétek meg őt. Rajzolhat neki táblát, kitalálhat valami kis ajándékot, készíthettek egyforma pólót – bármi jó, ami arra ösztönzi, hogy a saját ötleteivel támogassa a testvérét és örüljön a sikerének.

5. Ismered a tesódat?

Tegyél fel nekik kérdéseket a másik kedvenc ételeiről, játékairól, barátairól, filmjeiről, könyveiről – bármiről. A nagyobbak írhatnak listát, a kicsiknél mehet a felsorolás – és a lista minden egyes eltalált eleméért járhat valami aprócska jutalom. Ezt úgy is kibővíthetitek, hogy mindenkinek választania kell 5 dolgot, ami a másiknak szerinte fontos, érdekes, és mondja el, miért szereti a tesója az adott dolgot, miért fontos neki.

tetsvérek autóban

(Fotó: Getty Images)

Kötődést erősítő mondatok

Kevésbé direkt módon is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy erősödjön a testvérek közötti kötődés. Az ugyanis, ahogy te beszélsz velük, később az egymás között használt nyelvezetük meghatározó része lesz. És ha a megfelelő dolgokat kommunikálod velük, akkor egymással is szeretettelien és támogatóan fognak beszélni. A szakértő szerint ezek szuper dolgok, amiket a gyerekeidnek mondhatsz – és amiket ők majd remélhetőleg egymásnak fognak később mondani.

  • Hiszek benned
  • Bízom benned
  • Megöleljelek? Segítene, hogy jobban érezd magad?
  • Együtt kitaláljuk, hogy legyen, jó?
  • Legyél büszke magadra
  • Mindig szeretni foglak
  • Mi vagyunk a családod, támogatunk téged
  • Meg tudod csinálni

Lehet, hogy most még nem látod, hogyan épül mindez be a kapcsolatukba, de bízz abban, hogy be fog – ha azt látják, hogy a család fontos támogató, megtartó erő, és hogy számíthattok egymásra, később is eszerint fognak majd viselkedni. És ott lesznek egymásnak, amikor szükség lesz rá. Ennek nagyobb az esélye, ha már gyerekkorban is támogató, szeretetteljes a kapcsolatuk – és ez nem azt jelenti, hogy nem szeretik egymást, ha gyakran bunyóznak, vitatkoznak. Az az igazán fontos, mit látnak, hogyan beszéltek ti, szülők egymással, hogyan beszéltek és kommunikáltok velük, gyerekekkel, mennyire tudtok biztos pont és támogató közeg lenni számukra. Nem kell minden egyes pillanatban tökéletesnek lenni – nem is lehet. De ha amikor csak lehet, felidézed ezt a törekvést, és emlékezteted magad arra, hogy amikor a legnehezebb velük, akkor van a legnagyobb szükségük rád, könnyebb lesz higgadtnak maradni a nehezebb helyzeteben is. (Ebben a cikkben találsz néhány példát arra, hogyan őrizheted meg a nyugalmadat és a türelmedet, ha a gyerekek épp az idegeiden táncolnak.)

+5 szabály, hogy észrevétlenül erősítsd a testvérek kapcsolatát

  1. Ha csak lehet, ne szakítsd félbe a közös játékukat
  2. Dicsérd őket, ha együtt játszanak
  3. Nevettesd meg őket, táncoljatok közösen – ezek olyan tevékenységek, amelyek a kapcsolódás érzéséért felelős oxitocin termelődését serkentik
  4. Legyenek a tarsolyodban olyan egyszerű játékok, tevékenységek, amelyeket mindketten szeretnek, és ha nehezebb napotok van, dobj be valamit ezek közül
  5. Ne csak tőletek, szülőktől köszönjenek el esténként, egymásnak is kívánjanak jó éjszakát

Forrás: instagram.com/create_kids_edu, peacefulparenthappykids.com