Terhesség

Hogyan hat a vegán étrend a terhesség alatt az anyára és a babára?

A vegán étrend biztosíthatja a szükséges tápanyagokat, de olyan kockázatokkal is járhat, mint az alacsonyabb születési súly vagy a tápanyaghiány.
2024. Október 06.

A terhesség alatti táplálkozás kritikus szerepet játszik mind az anya, mind a baba egészségében. A vas, jód és kalcium hiánya súlyos egészségügyi szövődményeket okozhat. Épp ezért megoszlanak a vélemények a várandósok vegán étrendjét illetően.

terhes nő eszik

Fontos, hogy odafigyelj az étkezésre a terhesség alatt (Fotó: Getty Images)

Egy közelmúltban, a Nutrients című szaklapban megjelent tanulmány megvizsgálta a vegán étrend hatásait a terhességre. A kutatás során összesen hat tanulmányt elemeztek, amelyek vegán és húst is fogyasztó terhes nőket hasonlítottak össze. Az eredmények vegyesek voltak: míg a vegán nők körében alacsonyabb volt a fehérje-, a retinol-, a B12-vitamin-, a D-vitamin-, a kalcium- és a jódbevitel, addig a béta-karotin és a folsav szintje magasabb volt. Azon vegán anyáknál, akik B12-vitamint és vaskiegészítőt szedtek, jelentősen magasabb volt ezen tápanyagok szintje az anyai és a köldökzsinórvérben is, ami csökkentette a hiányosságok kockázatát a babáknál.

Az alacsonyabb fehérjebevitel különösen aggasztó lehet, mivel hatással lehet a magzat növekedésére. Néhány tanulmány arra jutott, hogy nagyobb arányban kis súllyal született babákat mutatott ki vegán anyáknál. Ugyanakkor más kutatások nem találtak jelentős különbséget a születési súlyban vagy a terhesség egyéb kimeneteleiben.

Összességében a vegán étrenddel kapcsolatban a kutatások azt mutatták, hogy megfelelő tervezéssel, különösen B12-vitamin- és vaspótlással, vegán étrend mellett is elkerülhető a tápanyaghiány. Ugyanakkor a D-vitaminbevitel gyakran nem megfelelő, ami mind a vegán, mind a húsevő anyák esetében kiegészítést igényel. Bár a vegán anyák alacsonyabb terhességi súlygyarapodást mutattak, a preeklampsziával kapcsolatos eredmények ellentmondásosak

Ha vegán étrendet követsz a terhesség alatt, fontos, hogy orvosoddal és táplálkozási szakértővel is konzultálj, hogy biztosítsd a szükséges tápanyagok bevitelét, és elkerüld a lehetséges hiányállapotokat, amelyek hatással lehetnek a babád egészségére is.