Teherbeesés

Hétszer annyi rákkeltő anyag van a zöldségchipszben, mint a burgonyában

Azt gondolnánk, hogy sokkal egészségesebb, ha zöldsgéchipszet eszünk, ám kiderült, hogy hétszer annyi rákkeltő akrilamidot tartalmaznak, mint a hagyományos chipszek.
2024. Október 07.
zöldségchips

Kép: Getty Images

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság potenciálisan rákkeltőnek minősítette az akrilamidot, amely magas keményítő tartalmú élelmiszerek sütése, grillezése során képződik. Az, hogy milyen módon sütünk,  jelentősen befolyásolja az ételben keletkező akrilamid mennyiségét: a sültkrumplinál a sütőben sütés, az édesburgonya esetében a forrólevegős sütés a legkevésbé akrilamidképző eljárás, míg a legtöbb akrilamid az olajban sütés során keletkezik – hívja fel  figyelmet Facebook-posztjában a Rizikométer.

A burgonyachipsek akrilamid tartalmára vonatkozó határérték az EU-ban 750 μg/kg, ehhez képest a vizsgált a burgonyachipsben csak 190 μg/kg-os értéket mértek, miközben a zöldségchips akrilamidszintje 1430 μg/kg volt – hívja fel a figyelmet Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) nyomán a Rizikométer.

A 230 vizsgált élelmiszer közül a legkevesebb akrilamid a tojásban, a tejben és a különféle tejtermékekben volt. A kávéban – különösen a kapszulás és az instant kávéban – ugyanakkor jelentős mennyiségű akrilamid található, az étcsokoládé pedig sokkal több ilyen vegyületet tartalmaz, mint a tejcsoki (130 μg/kg, illetve 32 μg/kg).