Baba

Egy év kórház után végre hazamehettek a szétválasztott sziámi ikrek

Megkönnyebbültek a szülők, miután a sziámi ikerpár mindkét tagját külön-külön hazavihették, egy évi kórházi kezelés után.
2024. Október 12.

Nagy a boldogsága Shaneka és Tim Ruffinnak. Az amerikai szülők egy év után vihették haza a Philadelphiai Gyermekkórházból sziámi ikerfiaikat – immár szétválasztva. A 33 éves apa a PEOPLE magazinnak szürreális pillanatként írta le, hogy egy éves fiai végre megérkeztek az otthonukba.

Tim Ruffin és a szétválasztott fiúk (Fotó: Philadelphiai Gyermekkórház)

Tim Ruffin és a szétválasztott fiúk (Fotó: Philadelphiai Gyermekkórház)

Shaneka inkább azt emelte ki, hogy mennyi érzelemmel teli volt az a nap, amikor fiaik, Amari és Javar megkapták a kórházi zárójelentésüket. A fiuk a szegycsontjukon, a rekeszizmukon, a hasfalukon és a májuk legalsó részén osztoztak, ám az orvosoknak hála, sikeres volt a szétválasztás.

A terhesség kapcsán Shaneka elmondta, hogy várandóssága 12. hetéig azt hitte, csak egy babát hordoz a szíve alatt, ám akkor kiderült, hogy sziámi ikreket várnak.

„Az orvos újabb szívverést látott, és azt mondta: Ó, ez két baba” – emlékszik vissza a 34 éves édesanya, aki azt mondja, hogy izgatottságuk mérséklődött, amikor az orvos felvetette annak lehetőségét, hogy nem sima, hanem sziámi ikrekről van szó.

Amikor ez a gyanú beigazolódott, Shanekának azt tanácsolták, hogy szakítsa meg a terhességét. Ám a philadelphiai házaspár, akik már hat éve együtt vannak, és már két gyermek szülei voltak, úgy döntöttek, hogy a Philadelphiai Gyermekkórházban kérnek második véleményt, amely az Egyesült Államok egyik olyan kórháza, amely elválasztó műtéteket végez.

Mivel a kórházban úgy találták, hogy lehetséges a szétválasztás, a szülők arra kezdtek összpontosítani, hogy babáik biztonságosan szülessenek meg. Shaneka azt azért elismerte, hogy a terhessége alatt küzdött azért, hogy közelséget érezzen fiaival. Tavaly szeptemberben születtek meg a fiúk és az anya még akkor is érzett némi távolságot közte és a babái között. De hála a kórháznak, amely terápiát biztosított számára, Shaneka megkapta a szükséges segítséget, hogy jelen tudjon lenni gyermekei számára.

Augusztus 21-én, 10 hónapos tervezés és előkészület után végre elérkezett Amari és Javar elválasztó műtétje, ami 8 órán át tartott. A kórház tájékoztatása szerint az eljárás során a fiúk hasát lezárták és újjáépítették, hálórétegeket és plasztikai sebészeti technikákat alkalmazva mindegyik stabilizálására.

„Amikor kijöttek a műtétből, sírva fakadtam az izgalom és a megkönnyebbülés miatt” – mondja Shaneka.