Kamasz

Megnőtt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata a Covidon átesett serdülők körében

Több mint 600 ezer fiatalt vizsgált a kutatás.
2024. Október 15.

Egy új kutatás szerint a Covid-19 fertőzésen átesett tizenévesek körében megnövekedett a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata – számolt be a Medpage Today.

A Case Western Reserve University több mint 600 ezer fiatalt vont be abba a kohorszvizsgálatba, amelynek eredményei szerint a Covid-19-fertőzés hosszú távú egészségügyi következményekkel járhat a serdülők körében. A kutatás kimutatta, hogy a 10-19 éves korosztályban 55 százalékkal magasabb volt az esélye a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának egy hónappal a koronavírus-fertőzés után, összehasonlítva azokkal, akiknél más légúti fertőzést állapítottak meg. Ez a kockázatnövekedés három és hat hónappal a fertőzés után is fennállt.

A kutatók szerint a koronavírus szelektíven megfertőzheti a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeit, ami károsíthatja a szerv inzulintermelő képességét. Bár a 2-es típusú cukorbetegséget általában inkább az inzulinrezisztenciával hozzák összefüggésbe, az újonnan diagnosztizált eseteknél a pontos ok nem mindig egyértelmű.