Gyerek

Ifjúsági klímavitán veszenek részt javaslattervezetükkel az UNICEF fiatal nagykövetei a Parlamentben

A magyar soros EU elnökség ideje alatt, a COP29 éghajlat-változási konferenciára készülve a magyar fiatalok is hallatják a hangjukat a 2024. október 22-i „Fiatalok a következő generációkért” ifjúsági parlamenti klímavitán.
2024. Október 16.
(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

A kezdeményezés célja, hogy a fiatalok hozzájáruljanak a következő évek klímavédelmi politikájának formálásához, egy olyan szemléletváltáshoz, ami a következő generációk érdekét az eddigieknél hangsúlyosabban szolgálja – írja az UNICEF Magyarország.

A vitán a téma iránt elkötelezett gyerekek, ifjúsági és zöld szervezetek fiatal delegáltjai vesznek részt.

A javaslattervezetet az UNICEF fiatal nagykövetei a magyar elnökség megbízott fiatal klíma delegáltjával együttműködésben készítették, a tervezet megalkotását országos online ifjúsági konzultáció követte. A gyerekrészvételt erősítve a végső javaslat elfogadására a parlamenti vitán kerül majd sor.

A gyermekközpontú klímapolitika alakítását szorgalmazó javaslat átnyújtásra kerül a Kormány képviseletében Deli Daniellának és Dr. Botos Barbarának, akik a helyszínen válaszolnak is a fiatalok kérdéseire, felvetéseire. A cél, hogy a döntéshozók képviseljék a gyerekek és fiatalok érdekeit Bakuban, a COP29-en és azon túl is.

Az esemény legfontosabb üzeneteként azt szeretnék kihangosítani, hogy a gyerekek és fiatalok döntésekbe való bevonása elengedhetetlen a klímaügyeket illetően, hiszen az ő jövőjük forog kockán. A klímaválság egyben gyermekjogi válság is, ami már ma is jelen van az életünkben, miközben minden gyereknek joga van ahhoz, hogy biztonságos körülmények között nőhessen fel, az államoknak pedig meg kell védeniük őket az éghajlatváltozás káros következményeitől – írja a szervezet.