Egy nemrégiben megjelent tanulmány az Egyesült Államokban élő terhes és nem várandós nők tápanyagfogyasztási trendjeit hasonlította össze.
A tápanyaghiány hatása a terhesség alatt
A megfelelő tápanyagszint kulcsfontosságú az anyai egészség és a magzat növekedése szempontjából, mivel csökkenti a későbbi életben jelentkező krónikus betegségek kockázatát.
A terhesség alatt nagyobb az energiaszükséglet a fokozott anyagcsere-folyamatok és a tüdőre, valamint a szívre nehezedő nagyobb terhelés miatt. A kismamáknak számos tápanyagra van szükségük, többek között fehérjére a szövetek növekedéséhez, vasra a vörösvértestek képzéséhez, folátra az idegi rendellenességek megelőzéséhez, kalciumra a magzat csontjainak fejlődéséhez, és jódra a fokozott tiroxin – a pajzsmirigy által termelt egyik hormon – termelés érdekében.
Számos tanulmány számolt be elégtelen tápanyagbevitelről a terhes nők körében, különösen a magnézium-, D-vitamin- és E-vitamin-hiányok magas előfordulásáról. A terhes nők kevesebb káliumot, kolint és K-vitamint fogyasztanak, annak ellenére, hogy nagyobb arányban szednek étrend-kiegészítőket, mint a nem terhes nők. Emellett a legtöbb várnadós nő az ajánlott szint alatt fogyasztja az Omega3 telítetlen zsírsavakat, amelyek optimális egészséghez szükségesek.
A tanulmányról
A 2022 februárja és 2024 júliusa között végzett tanulmányban 1 392 terhes és 9 737 nem terhes, 20 és 44 év közötti nő vett részt. Az adatokat otthoni interjúkból és mobil vizsgálóközpontokban végzett látogatásokból gyűjtötték.
A résztvevők legalább egy 24 órás étrendi visszaemlékezést adtak a mobil vizsgálóközpontokban, majd telefonos beszélgetések következtek. A résztvevők információkat szolgáltattak korukról, etnikai hátterükről, iskolai végzettségükről, dohányzási szokásaikról és jövedelmi viszonyaikról.
A terhességi státuszt vizeletvizsgálatok és a résztvevők által megadott trimeszter alapján állapították meg. A fő vizsgálati mutatók a mikrotápanyagok és makrotápanyagok átlagos fogyasztását, valamint a mikrotápanyaghiány előfordulási gyakoriságát mérték. Az amerikai Élelmiszerbiztonsági Felmérési Modul segítségével felmérték a felnőttek élelmiszerbiztonságát is.
Táplálékkiegészítők és étrendi bevitel trendjei
A terhes nők átlagéletkora 29 év, míg a nem terhes nőké 32 év volt. A terhes nők körében a táplálékkiegészítők használata 78%-ot tett ki, szemben a nem terhes nők 46%-ával. A szénhidrátfogyasztás terhes nőknél 307 g/napról 275 g/napra csökkent 1999-2000 és 2013-2018 között. A nem terhes nőknél 252 g/napról 217 g/napra csökkent ugyanezen időszak alatt.
1999-2000 és 2013-2018 között a terhes nők körében 11%-os növekedést figyeltek meg azok körében, akik az A-vitamin ajánlott napi mennyiségénél kevesebbet fogyasztottak, míg a C-vitaminhiány 8,9%-kal nőtt. A nem terhes nőknél is hasonló trend figyelhető meg, az A-vitamin, C-vitamin és a vas elégtelen bevitele jelentősen nőtt.
A terhes nők főként a hozzáadott cukrok, dúsított liszt és gabonafélék fogyasztását csökkentették. Az egészségügyi szakemberek a cukorfogyasztás csökkentését javasolják, azonban a dúsított liszt és gabonafélék csökkentése ronthatja az A-vitamin, C-vitamin, magnézium, vas és folát bevitelét.
Az elmúlt két évtizedben csökkent a szénhidrát-, A-vitamin-, C-vitamin- és vasfogyasztás a terhes és nem terhes nők körében az Egyesült Államokban. A tanulmányban azonosított tápanyaghiányok segíthetnek a szabályozási, egészségügyi és tudományos közösségeknek olyan irányelvek kidolgozásában, amelyek javíthatják a reproduktív korú nők tápanyagbevitelét.