A hagymaleves készülhet vöröshagymából, fokhagymából, póréhagymából és létezik olyan változat – mindjárt mutatjuk is –, amelyben mindegyikből van egy kevés. A hagyma kifejezetten egészséges: nemcsak C-, hanem B-vitamin tartalma is magas, hagyományosan őszi, téli étel, meghűlés ellen régóta bevetünk.
Sokhagymás krémes leves
A Nosalty recepttárában találod meg ezt a négyféle hagymából készül, tejszínes krémlevest.
Hozzávalók:
3 nagy fej fehér hagyma
3 közepes fej salottahagyma
1 db póréhagyma
7 gerezd fokhagyma
2 db burgonya
8 szál kakukkfű
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
3 ek olívaolaj (plusz a tálaláshoz)
1.5 dl habtejszín (lehet növényi is)
1 l alaplé
4 ek snidling (plusz a tálaláshoz)
30 g sült hagyma
Elkészítés:
A hagymákat és a burgonyát megtisztítjuk, feldaraboljuk és egy jó nagy keverőtálba tesszük. Hozzámorzsoljuk a kakukkfüvet, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, valamint meglocsoljuk olívaolajjal. Ezután sütőben karamellizáljuk, azt hogy hogyan a Nosalty oldalán találod ITT.
Fokhagymaleves lime-mal megbolondítva
Ez a krémleves a lime-tól lesz különleges.
Hozzávalók:
2 db lime
4 gerezd fokhagyma
100 g póréhagyma (csak a fehér rész)
200 g vöröshagyma
2 ek vaj
40 g rizs
800 ml zöldség alaplé
200 g habtejszín
só ízlés szerint (tengeri)
fehér bors ízlés szerint (frissen őrölt)
Elkészítés:
Vagdaljuk nagyobb darabokra a fokhagymát, póréhagymát és a hagymát. Pároljuk meg vajban. Tegyük bele a rizst, öntsük fel a zöldséglevessel, és főzzük alacsony hőfokon kb. 45 percig. Jöhet a turmixolás és lime, a pontos menetet a Nosalty-n tudod követni ITT.