Baba

Miért csak vicc a „Pihenj, amikor a baba alszik” tanács?

Az egyik leggyakrabban hallott tanács a szülés előtt, arra a kérdésedre, hogy te mikor fogsz pihenni. Aztán kiderül, hogy a valóság teljesen más.
2024. Október 26.

Az első baba előtt mindannyiunkat foglalkoztatott a kérdés, hogy mi mikor pihenünk. És jött is a válasz azoktól, akik már elfelejtették ezt az időszakot, hogy „Pihenj, amikor a baba alszik!”

Persze, ha ez ilyen egyszerűen menne! Hatalmasat fut a neten az a videó, amit Rhett Scheurn készített, az apa, aki megpróbálta megfogadni ezt a jó szándékú (bár inkább mesébe illő) tanácsot, csakhogy a babája… nos, mondjuk úgy, érdekes alvás közbeni hangjai folyamatosan felébresszék.

baba alszik

Ő alszik, te nem (Fotó: Getty Images)

Az eddig csaknem 30 milliós megtekintést hozó videóban – ami egyértelműen sok, kimerült szülőt megérintett – Rhett megpróbál egy kicsit pihenni. Az 5 hónapos kislánya azonban egészen más tervekkel készült az éjszakára: azok a kis babahangocskák, nyögések, sóhajok és apró zajok csak úgy sorjáznak, Rhett pedig úgy néz ki, mint bármelyik kialvatlan szülő, aki csak egy pillanatra szeretné lehunyni a szemét, de a bölcsőből érkező rejtélyes hangok rendre felébresztik.

Lucy Shrimpton alvásszakértő ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy bár a „pihenj, amikor a baba alszik” tanács kedves elgondolás, a szülők sajnos nem tudnak csak úgy varázsütésre elaludni – írja a mother.ly. Míg a babák bepótolják az alvásukat, a szülők számára gyakran ott tornyosul a véget nem érő tennivaló-lista – mosogatás, az újabb etetés előkészítése vagy éppen egy ritka nyugodt pillanat kiélvezése.

Lucy arra is felhívja a figyelmet, hogy teljesen normális, ha a babák különféle hangokat adnak ki alvás közben – nyögdécselnek, sóhajtoznak, néha még sírnak is egy kicsit –, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy figyelmet igényelnek.

De megoldást is javasol a szakértő: egy állítható érzékenységű babafigyelő, hogy csak akkor ébredjünk fel, ha valóban szükséges. Vagy ha elég bátrak vagyunk, a kiságyat egy kicsit távolabb is helyezhetjük, így minimalizálva azokat az „éppen nem sürgős” ébredéseket.

Jó, ha tudod, hogy egy kisbaba mellett abszolút érvényes az a szabály, hogy pihenj, amikor csak tudsz! Koncentrálj arra, amit feltétlenül el kell végezni, majd vegyél néhány mély lélegzetet, és próbálj meg pihenni, még ha csak néhány percre is. „A tudatos pihenés is csodákat tehet” – mondja Lucy, bár valljuk be, ez azért nem ér fel egy zavartalan éjszakával.

A nap végén a valódi titok az, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a baba gondozása és a lehető legtöbb pihenés között. És valljuk be – néha ez pont olyan nehéz, mint elérni azt a mesés, teljes éjszakai alvást.