Baba

Fontos mérföldkő: a fej emelése és megtartása a babáknál

Az izom- és mozgásfejlődés első, fontos állomásai között van, hogy a baba önállóan felemeli és megtartja a fejét.
2024. Október 28.
baba fejét emeli

Kép: Getty Images

Amikor a baba megszületik még nem tudja megemelni a fejét, hiszen a nyak-és hátizmai még nem elég erősek hozzá. Ha hasra tesszük, a fejét automatikusan oldalra fordítja, reflexszerű mozgás ez. A nyak-, törzs- és hátizmai fejlődéséhez és megerősödéséhez az kell, hogy nappal, éber állapotban sokat legyen hason. Éjjel vagy amikor alszik azonban a hirtelen csecsemőhalál kockázatának csökkentése miatt a háton fekvés/alvás ajánlott.

Mikor emeli meg a fejét a baba?

Ez a fontos mérföldkő elég hamar egy hónapos korban bekövetkezik: nemcsak felemeli, hanem oldalra is fordítja a fejét. Ekkor még megtartani nem tudja a fejét, ha felemeled függőleges helyzetbe, még tartanod kell a fejét, ha ne bukjon hátra. Még egy hónap elteltével azonban a nyaki izmok már erősek ahhoz, hogy hasra fektetve képes 45 fokos szögben megemelni, rövid ideig megtartani a fejét. Három hónaposan már stabilan tudja tartani a fejét a baba, háton fekvő helyzetben pedig egyik oldalról a másik irányba fordítja. Hason fekve fejét felemelve tartja, és feje nem inog függőleges helyzetben. Ekkor mozgásában már megjelenik a szándékosság is, ha felemeled, a törzsével egy irányban tartja a fejét.

Középen tudja tartani a fejét négy-öt hónapos korában, már nem billen egyik oldalra sem háton fekve. Ekkor alakul ki a biztos fejemelés: már 90 fokos szögben meg tudja tartani hason fekve, miközben támaszkodni tud kinyújtott karjain, nyitott tenyerein. Az ötödik hónapban a fejét már mindig stabilan tartja, és háton fekve is megpróbálja megemelni.

Gyanúra adhat okot, ha a baba az első két hónapban fejét hátra feszíti, amikor felemeled függőleges helyzetbe, illetve ha mindig csak az egyik irányba fordítja a fejét. Három hónaposan jelzésértékű, ha sem hason fekve, sem ülésbe húzva nem emeli a fejét. Ezt mindenképp jelezni kell a védőnőnek és a gyermekorvosnak a státuszvizsgálatokon.