A lecsó igazi nyári kedvenc a magyar konyhában, ami friss, édes paradicsomból és lédús paprikából a legfinomabb. Tojással, szalonnával, kolbásszal, kenyérrel, rizzsel, tarhonyával, galuskával – mindenkinek megvan a családi kedvence. Mi most hat olyan receptet hoztunk, amik a klasszikus lecsó újragondolt variációi.

(Kép forrása: Getty Images)
Egy kis csavar a klasszikusnak – Újragondolt lecsók
Mediterrán lecsó
Hozzávalók (4 főre):
- 1 közepes padlizsán (kockára vágva)
- 2 paprika (csíkokra vágva)
- 3 paradicsom (felkockázva)
- 1 fej lilahagyma (apróra vágva)
- 1 marék fekete olívabogyó (kimagozva, félbevágva)
- 2 ek olívaolaj
- 1 tk szárított oregánó
- só, bors
Elkészítés:
- Egy serpenyőben hevítsd az olívaolajat, majd párold meg a lilahagymát.
- Add hozzá a padlizsánt, pirítsd 5 percig, míg kissé megpuhul.
- Jöhet a paprika és paradicsom, majd az oregánó, só, bors.
- Párold további 10 percig, végül keverd bele az olívabogyót.
- Tálald teljes kiőrlésű pitával vagy kuszkusszal.
Gombás lecsó hajdinával
Hozzávalók (4 főre):
- 200 g csiperkegomba (szeletelve)
- 2 paprika (csíkokra vágva)
- 2 paradicsom (felkockázva)
- 1 vöröshagyma (felkockázva)
- 1 csésze főtt hajdina
- 2 ek napraforgóolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
Elkészítés:
- Hevíts olajat, pirítsd a hagymát és fokhagymát.
- Add hozzá a paprikát, majd pár perc múlva a paradicsomot.
- Szórd bele a gombát, keverd, főzd további 6–8 percig.
- Ízesítsd sóval, borssal, végül keverd bele a hajdinát.
- Fogyasztható melegen vagy langyosan is, akár másnap is dobozolva.
Sütőtökös lecsó curryvel
Hozzávalók (4 főre):
- 250 g sütőtök (apró kockákra vágva)
- 2 paradicsom (felkockázva) (csíkokra vágva)
- 2 paprika (csíkokra vágva)
- 1 hagyma (felkockázva)
- 1 ek curry por
- 2 ek olaj
- só, bors
Elkészítés:
- Olajon párold a hagymát, majd add hozzá a sütőtököt.
- Keverd bele a curry port, pirítsd együtt 1 percig.
- Add hozzá a paprikát, majd a paradicsomot.
- Főzd 10–12 percig, míg a sütőtök megpuhul.
- Tálalható önmagában vagy főtt barna rizzsel.
Csirkemájas lecsó petrezselymes galuskával
Hozzávalók (4 főre):
- 25 dkg csirkemáj (falatnyi darabokra vágva)
- 2 paprika (csíkokra vágva)
- 3 paradicsom (felkockázva)
- 1 nagyobb hagyma (felkockázva)
- 2 ek olaj
- 1 tk majoránna
- só, bors
Galuskához:
- 25 dkg liszt
- 1 tojás
- kb. 1 dl víz
- csipet só
- aprított petrezselyem
Elkészítés:
- Keverd össze a galuskához valókat, forrásban lévő sós vízbe szaggasd, főzd ki, majd keverd bele az aprított petrezselymet.
- Közben a hagymát pirítsd meg olajon, add hozzá a paprikát, paradicsomot.
- 10 perc főzés után add hozzá a csirkemájat és a majoránnát, főzd még 5–6 percig (ne tovább, mert a máj megkeményedik).
- Tálald a petrezselymes galuskával.
Kapros-cukkinis lecsó
Hozzávalók (4 főre):
- 1 közepes cukkini (felkarikázva)
- 3 paprika (csíkokra vágva)
- 3 paradicsom (felkockázva)
- 1 nagy fej vöröshagyma (felkockázva)
- 2 ek olaj
- 1 csokor friss kapor (apróra vágva)
- só, bors
Elkészítés:
- A hagymát aprítsd fel, és olajon párold üvegesre.
- Add hozzá a paprikát, főzd 5 percig.
- Ezután mehet bele a kockázott paradicsom és a felkarikázott cukkini.
- Sózd, borsozd, szórd bele a friss kaprot.
- Párold fedő alatt kb. 15 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak, de még tartják az alakjukat.
Lecsós tojáskrém
Hozzávalók (4 főre):
- 3 paprika (csíkokra vágva)
- 3 paradicsom (felkockázva)
- 1 hagyma
- 4 főtt tojás
- 2 ek majonéz vagy natúr joghurt
- 1 teáskanál pirospaprika
- só, bors ízlés szerint
- 4 szelet kenyér
Elkészítés:
- Párold a hagymát és paprikát olajon, majd add hozzá a paradicsomot és párold tovább, míg összeesik.
- Vágd fel a főtt tojásokat, keverd hozzá a lecsóhoz.
- Add hozzá a joghurtot vagy majonézt és a pirospaprikát, sózd, borsozd.
- Amikor kihűlt, botmixerrel krémesítsd.
- Kend a krémet kenyérre, tálald hidegen.