Család

Lecsó újragondolva – hat recept a nagy nyári kedvencünkkel

Mutatunk hat olyan receptet, amik egy kis csavart adnak a nyári klasszikusnak!
2025. Augusztus 18.

A lecsó igazi nyári kedvenc a magyar konyhában, ami friss, édes paradicsomból és lédús paprikából a legfinomabb. Tojással, szalonnával, kolbásszal, kenyérrel, rizzsel, tarhonyával, galuskával – mindenkinek megvan a családi kedvence. Mi most hat olyan receptet hoztunk, amik a klasszikus lecsó újragondolt variációi.

lecsót főz

(Kép forrása: Getty Images)

Egy kis csavar a klasszikusnak – Újragondolt lecsók

Mediterrán lecsó

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 közepes padlizsán (kockára vágva)
  • 2 paprika (csíkokra vágva)
  • 3 paradicsom (felkockázva)
  • 1 fej lilahagyma (apróra vágva)
  • 1 marék fekete olívabogyó (kimagozva, félbevágva)
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk szárított oregánó
  • só, bors

Elkészítés:

  1. Egy serpenyőben hevítsd az olívaolajat, majd párold meg a lilahagymát.
  2. Add hozzá a padlizsánt, pirítsd 5 percig, míg kissé megpuhul.
  3. Jöhet a paprika és paradicsom, majd az oregánó, só, bors.
  4. Párold további 10 percig, végül keverd bele az olívabogyót.
  5. Tálald teljes kiőrlésű pitával vagy kuszkusszal.

 

Gombás lecsó hajdinával

Hozzávalók (4 főre):

  • 200 g csiperkegomba (szeletelve)
  • 2 paprika (csíkokra vágva)
  • 2 paradicsom (felkockázva)
  • 1 vöröshagyma (felkockázva)
  • 1 csésze főtt hajdina
  • 2 ek napraforgóolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors

Elkészítés:

  1. Hevíts olajat, pirítsd a hagymát és fokhagymát.
  2. Add hozzá a paprikát, majd pár perc múlva a paradicsomot.
  3. Szórd bele a gombát, keverd, főzd további 6–8 percig.
  4. Ízesítsd sóval, borssal, végül keverd bele a hajdinát.
  5. Fogyasztható melegen vagy langyosan is, akár másnap is dobozolva.

 

Sütőtökös lecsó curryvel

Hozzávalók (4 főre):

  • 250 g sütőtök (apró kockákra vágva)
  • 2 paradicsom (felkockázva) (csíkokra vágva)
  • 2 paprika (csíkokra vágva)
  • 1 hagyma (felkockázva)
  • 1 ek curry por
  • 2 ek olaj
  • só, bors

Elkészítés:

  1. Olajon párold a hagymát, majd add hozzá a sütőtököt.
  2. Keverd bele a curry port, pirítsd együtt 1 percig.
  3. Add hozzá a paprikát, majd a paradicsomot.
  4. Főzd 10–12 percig, míg a sütőtök megpuhul.
  5. Tálalható önmagában vagy főtt barna rizzsel.

 

Csirkemájas lecsó petrezselymes galuskával

Hozzávalók (4 főre):

  • 25 dkg csirkemáj (falatnyi darabokra vágva)
  • 2 paprika (csíkokra vágva)
  • 3 paradicsom (felkockázva)
  • 1 nagyobb hagyma (felkockázva)
  • 2 ek olaj
  • 1 tk majoránna
  • só, bors

Galuskához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 tojás
  • kb. 1 dl víz
  • csipet só
  • aprított petrezselyem

Elkészítés:

  1. Keverd össze a galuskához valókat, forrásban lévő sós vízbe szaggasd, főzd ki, majd keverd bele az aprított petrezselymet.
  2. Közben a hagymát pirítsd meg olajon, add hozzá a paprikát, paradicsomot.
  3. 10 perc főzés után add hozzá a csirkemájat és a majoránnát, főzd még 5–6 percig (ne tovább, mert a máj megkeményedik).
  4. Tálald a petrezselymes galuskával.

 

Kapros-cukkinis lecsó

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 közepes cukkini (felkarikázva)
  • 3 paprika (csíkokra vágva)
  • 3 paradicsom (felkockázva)
  • 1 nagy fej vöröshagyma (felkockázva)
  • 2 ek olaj
  • 1 csokor friss kapor (apróra vágva)
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A hagymát aprítsd fel, és olajon párold üvegesre.
  2. Add hozzá a paprikát, főzd 5 percig.
  3. Ezután mehet bele a kockázott paradicsom és a felkarikázott cukkini.
  4. Sózd, borsozd, szórd bele a friss kaprot.
  5. Párold fedő alatt kb. 15 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak, de még tartják az alakjukat.

 

Lecsós tojáskrém

Hozzávalók (4 főre):

  • 3 paprika (csíkokra vágva)
  • 3 paradicsom (felkockázva)
  • 1 hagyma
  • 4 főtt tojás
  • 2 ek majonéz vagy natúr joghurt
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • só, bors ízlés szerint
  • 4 szelet kenyér

Elkészítés:

  1. Párold a hagymát és paprikát olajon, majd add hozzá a paradicsomot és párold tovább, míg összeesik.
  2. Vágd fel a főtt tojásokat, keverd hozzá a lecsóhoz.
  3. Add hozzá a joghurtot vagy majonézt és a pirospaprikát, sózd, borsozd.
  4. Amikor kihűlt, botmixerrel krémesítsd.
  5. Kend a krémet kenyérre, tálald hidegen.