Egyes becslések szerint egy év alatt egy magyar ember átlagosan 33 túró rudit fogyaszt el, ami igazán szép szám. Azt, hogy miből is készül pontosan a hőn szeretett túródesszert valószínűleg csak kevesen tudják, ezért is jön jól az az új kezdeményezés, amit a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem indított, MA TE Mit eszel? címmel.

A 12 részes sorozat azt mutatja be, mi igaz és mi tévhit a mindennapi táplálkozásban – az első epizódban pedig a túró és a túró rudi titkai kerülnek terítékre.
Mint a felvételen szereplő szakértők elmondták, a túró rudi legtöbbször túróból, vajból, tejszínből, cukorból, különböző édesítőszerekből és ízesítőkből áll, amit aztán csokoládéval vonnak be.
Miért fontosak a szénhidrátok? Valóban kerülni kell a zsírokat? Mit rejt valójában a kedvenc túródesszertünk, a túró rudi? Ilyen, és ehhez hasonló, hétköznapi, ám gyakran félreértett kérdésekre ad választ a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) új ismeretterjesztő sorozata, a „MA TE mit eszel?”.
A szeptembertől november végéig futó, 12 részes sorozat célja, hogy mindenki számára érthetően mutassa be, mit mond ma a tudomány a táplálkozásról. A videósorozatot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra programja támogatja, így a szakmai háttér garantált.
Leszámolnak a tévhitekkel
A köztudatban sajnos sokféle, étkezéssel kapcsolatos tévhit kering. Sokan például úgy gondolják, hogy a fogyáshoz teljesen ki kell iktatni a szénhidrátokat, vagy hogy minden zsír egészségtelen. Mások úgy vélik, hogy a „light”, „bio” vagy „diétás” hívószavak egyet jelentenek az egészségességgel, a valóság azonban más: a szervezetnek szüksége van jó minőségű szénhidrátokra és zsírokra is, a lényeg, hogy egyensúlyra törekedjünk.
A MATE új sorozata éppen ezekre a kérdésekre ad választ: minden rész egy-egy hétköznapi, de izgalmas témát dolgoz fel, amelyet podcast-beszélgetések egészítenek ki az egyetem szakértőivel.
Az első adásban a magyar konyha egyik legkedveltebb hozzávalója, a túró áll a középpontban. A „Mi a túró?! – A túró rudi összetevői” című epizódból kiderül, hogyan készül a rögös túró fermentálással, miért számít teljes értékű fehérjeforrásnak és milyen sokoldalúan használható a konyhában – a sós fogásoktól egészen a desszertekig.
A műsorból nem maradhatott ki a legismertebb túróalapú édességünk, a túró rudi sem. Nemcsak érdekességeket tudhatunk meg róla, hanem egy otthon is könnyen elkészíthető receptet is megosztanak a szakértők a nézőkkel.
Fotó: Fortepan / Sütő András örökösei