Család

Ilyen összetevőkből áll valójában a túró rudi

Az első túró rudik az '50-es '60-as években készültek hazánkban, népszerűségük pedig azóta is töretlen. Te tudod, hogy miből készülnek?
2025. Szeptember 04.

Egyes becslések szerint egy év alatt egy magyar ember átlagosan 33 túró rudit fogyaszt el, ami igazán szép szám. Azt, hogy miből is készül pontosan a hőn szeretett túródesszert valószínűleg csak kevesen tudják, ezért is jön jól az az új kezdeményezés, amit a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem indított, MA TE Mit eszel? címmel.

Ilyen összetevőkből áll valójában a túró rudi

A 12 részes sorozat azt mutatja be, mi igaz és mi tévhit a mindennapi táplálkozásban – az első epizódban pedig a túró és a túró rudi titkai kerülnek terítékre.

Mint a felvételen szereplő szakértők elmondták, a túró rudi legtöbbször túróból, vajból, tejszínből, cukorból, különböző édesítőszerekből és ízesítőkből áll, amit aztán csokoládéval vonnak be.

Miért fontosak a szénhidrátok? Valóban kerülni kell a zsírokat? Mit rejt valójában a kedvenc túródesszertünk, a túró rudi? Ilyen, és ehhez hasonló, hétköznapi, ám gyakran félreértett kérdésekre ad választ a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) új ismeretterjesztő sorozata, a „MA TE mit eszel?”.

A szeptembertől november végéig futó, 12 részes sorozat célja, hogy mindenki számára érthetően mutassa be, mit mond ma a tudomány a táplálkozásról. A videósorozatot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra programja támogatja, így a szakmai háttér garantált.

Leszámolnak a tévhitekkel

A köztudatban sajnos sokféle, étkezéssel kapcsolatos tévhit kering. Sokan például úgy gondolják, hogy a fogyáshoz teljesen ki kell iktatni a szénhidrátokat, vagy hogy minden zsír egészségtelen. Mások úgy vélik, hogy a „light”, „bio” vagy „diétás” hívószavak egyet jelentenek az egészségességgel, a valóság azonban más: a szervezetnek szüksége van jó minőségű szénhidrátokra és zsírokra is, a lényeg, hogy egyensúlyra törekedjünk.

A MATE új sorozata éppen ezekre a kérdésekre ad választ: minden rész egy-egy hétköznapi, de izgalmas témát dolgoz fel, amelyet podcast-beszélgetések egészítenek ki az egyetem szakértőivel.

Az első adásban a magyar konyha egyik legkedveltebb hozzávalója, a túró áll a középpontban. A „Mi a túró?! – A túró rudi összetevői” című epizódból kiderül, hogyan készül a rögös túró fermentálással, miért számít teljes értékű fehérjeforrásnak és milyen sokoldalúan használható a konyhában – a sós fogásoktól egészen a desszertekig.

A műsorból nem maradhatott ki a legismertebb túróalapú édességünk, a túró rudi sem. Nemcsak érdekességeket tudhatunk meg róla, hanem egy otthon is könnyen elkészíthető receptet is megosztanak a szakértők a nézőkkel.

Fotó: Fortepan / Sütő András örökösei