Fontos mérföldkő a baba első évében a szilárd ételek bevezetése, vagyis a hozzátáplálás. Ez történhet a klasszikusabb és legelterjedtebb módon, pürés ételekkel, majd fokozatosan haladva az egyre szilárdabb, darabos ételek felé. De vannak alternatív hozzátáplálási módszerek, mint a BLW (baby-lead weaning), vagy a BLISS (Baby-Led Introduction to SolidS).

(Kép forrása: Getty Images)
Mikor célszerű elkezdeni a hozzátáplálást?
A hozzátáplálás bevezetésének van egy ajánlott időpontja: egészséges, jól fejlődő gyermek esetében a legjobb a baba hathónapos korában elkezdeni, de a szakemberek szerint legkésőbb 26 hetes korban be kell vezetni a szilárd ételeket. Az életkor mellett vannak bizonyos fejlődési jelek, készségek is, amik azt mutatják, hogy a baba készen áll a hozzátáplálásra. Ilyenek a stabil nyak-,és fejtartás; hogy a baba tudjon ülni az etetés idejére segítséggel; hogy könyökkel hason fekve ki tudja nyomja magát; hogy a száját tudja nyitni/elfordulni, ha ételt közelítünk felé; hogy a tárgyakat egyik kezéből a másikba át tudja helyezni és a szája felé közelíteni ezeket; és hogy a hozzátáplálás kezdetére legyen a súlya legalább a duplája a születési súlyának. Emellett pedig jó, ha érdeklődő az ételekre.
Néhány tudnivaló a hozzátáplálás kezdetére
A hozzátáplálásban fontos, hogy fokozatosan történjen az új ételek és az új textúrák bevezetése. Egyszerre egyféle ételt javasolt bevezetni, és a különböző új alapanyagok között célszerű néhány nap szünetet tartani, hogy ha esetleg valamilyen panaszt okoz valami, akkor tudd, hogy melyik étel volt az.
Az első kóstoltatásoknál célszerű csak pár falattal kínálni a babát. Előfordulhat, hogy valamit nem fog azonnal elfogadni a baba, és akár sokszor kínálni kell vele, amire megkóstolja. Ahhoz, hogy mivel érdemes kezdeni a hozzátáplálást, milyen ételeket mikor érdemes bevezetni, segítséget nyújthat a hozzátáplálási táblázat – ezt oldalunkon itt találsz. De a hozzátáplálási listát minden esetben ajánlott a gyermek védőnőjével, a házi gyermekorvossal, szükség esetén szakorvossal átbeszélni.
Melyek a baba első ételei?
Általánosságban a hozzátáplálás kezdetén olyan gyümölcsöket szoktak bevezetni, mint az alma, a banán, a körte, és olyan zöldségeket, mint a burgonya, de akár a sütőtök, az édesburgonya, az avokádó is adható ebben az időszakban. Az első húsok között a fiatal állat húsa (mint a borjú, csirke, pulyka, malac), szálkamentes halak (mint a busa, harcsa, lazac, pisztráng, csíkoshasú tonhal, tőkehal, amúr), a belsőségek közül pedig a máj (ebből 1 evőkanálnyi egy héten). Az első gabonafélék a búza, a rizs és a zab, az első tejtermékek pedig a zsírdús natúr joghurt, a kefír, a vaj, a cottage cheese, a (natúr, pasztőrizált, félkemény/kemény) sajt, a rikotta, a natúr, zsírdús túró.