Az Amerikai Reprodukciós Orvostani Társaság (ASRM) orlandói éves konferenciáján közzétett kutatásból az derül ki, hogy a vörös húsokban és feldolgozott gabonában gazdag étrendek károsítják a spermium mozgékonyságát, a transzzsírokban gazdag étrend pedig csökkenti a spermiumok mennyiségét a ondóban.
A kutatást vezető Audrey J. Gaskins, a Harvard Egyetem orvosi karának kutatója a következőképpen foglalta össze az eredményeket: az egészséges étrend jót tesz a sperma minőségének. A szakértő szerint a spermiumok mozgékonyságát különösen a halban, friss gyümölcsben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, a hüvelyesekben és zöldségekben gazdag étrendek javítják.
Az eredmények egy 188, tizennyolc és huszonkét év közötti férfi részvételével készült vizsgálatból származnak. Az alanyok táplálkozási kérdőíveket töltöttek ki, amely alapján a kutatók a nyugati (vörös hús, finomított szénhidrátok, édesség és energiaitalok), illetve az úgynevezett bölcs (hal, gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabonák) étrendi kategóriákba osztották a férfiakat. Ezt követően spermavizsgálatot végeztek, amivel meghatározták a spermiumok mozgékonyságát, koncentrációját és formáját.
Az eredmények azt mutatták, hogy bár az étrend a spermiumok alakját és számát nem befolyásolta, a mobilitásra hatást gyakorolt. A nyugati étrend csökkentette a mozgékonyságot. Gaskins ugyanakkor hangsúlyozta, a táplálkozás a spermiumokra gyakorolt hatásainak pontos meghatározásához további kutatásokra lesz szükség.
Forrás: Medipress