Család

Egy egyszerű és nagyon finom házi kenyér, amit érdemes kipróbálnod

Egy kipróbált teljes kiőrlésű házi kenyér recept, amivel szinte alig lesz munkád!
2022. Szeptember 19.

A házi kenyér illata és íze utánozhatatlan, azonban sokakat elriaszt a sütéstől az, hogy biztosan túl macerás, főként, ha kenyérsütőgépük sincs. Pedig otthon elkészíteni a kenyeret a családnak egyszerűbb, mint gondolnád – csak legyen egy jó recepted!

Mi most egy teljes kiőrlésű változatét mutatjuk meg, amit kipróbáltunk. A kenyér készítésével nagyjából kétszer 5 perc munka van, a kelesztést a hűtő végzi el éjjel, azután pedig csak meg kell sütnünk.

A legnagyobb nehézséget talán az okozza, hogy győzzük kivárni, amíg kihűl a frissen sült kenyér. Mivel a tésztája nem sótlan, egyszerűen vajjal megkenve, szeletelt zöldségekkel körítve is nagyon finom a kész kenyér, de ki-ki a maga ízlése szerint fogyassza!

Teljes kiőrlésű kenyér recept

Hozzávalók:

  • 410 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 175 g BL-80 kenyérliszt
  • 14 g só
  • 1 csomag instant élesztő
  • 480 g langyos víz
  • 2 evőkanál növényi olaj (például olívaolaj)

Elkészítés:

Tegyük az összes hozzávalót egy tálba, először (kézzel vagy egy villa segítségével) keverjük össze, majd gyúrjunk tésztát belőle. Nem kell dagasztani, és sokáig bajlódni vele, csak pár perc alatt gyúrjuk össze. Takarjuk le és tegyük egy éjszakára a hűtőbe.

Másnap borítsuk lisztezett deszkára, gyengéden gyúrjuk át és formázzunk belőle cipót vagy veknit. Éles késsel vagy pengével vágjuk be a tetejét néhány helyen, kb. 4-5 mm mélyen.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Tegyünk alulra egy lábasban vizet. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire vagy olajjal kikent jénaiba a megformázott kenyeret. A tetejét hintsük meg pici liszttel, nagyon kevés langyos vízzel spricceljük meg, és tegyük a sütőbe. Kb. 45 perc alatt süssük szép aranybarnára, de végezzünk tűpróbát. A közepébe (legvastagabb részébe) szúrjunk bele egy hústűt, villát vagy fogpiszkálót, majd húzzuk ki: ha tiszta, az étel elkészült, ha ragacsos, még sülnie kell. Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni.

A recept Nemes Dóra: Mentes Anyu szakácskönyve 2. Inzulinrezisztensek, cukorbetegek és életmódváltók részére című könyvében jelent meg, amiben további házi, teljes kiőrlésű péksüteményekhez is találsz receptet!

 

A nyitókép illusztráció. Kép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu