Terhesség

Magas vérnyomás a terhesség alatt

A terhesség alatti magas vérnyomásnak több veszélye is van, az egyik ezek közül, hogy rontja a méhlepény vérellátását, ezért is igényel különleges szakmai odafigyelést.
2022. Szeptember 27.
Orvos terhes kismama vérnyomását méri.

A terhesség alatti magas vérnyomás a kismama és a magzat egészségét is veszélyezteti.  A magas vérnyomás akár már meglévő állapotról (azaz a terhességet megelőző állapotról van szó), akár a várandósság alatt jelentkezik először, komoly szakmai odafigyelést igényel. Mindkét esetben a szövődmények kialakulása nagy részben megelőzhető.

A terhesség alatti magas vérnyomás azért is veszélyes, mert rontja a méhlepény vérellátását, így kevesebb oxigén és tápanyag jut a magzathoz, ami fejlődésbeli lemaradást, valamint alacsony születési súlyt eredményezhet. Bekövetkezhet a méhlepény leválása, ami súlyos vérzést okozhat az anyánál, valamint a koraszülés kockázatát is növelheti.

Terhességi toxémia, HELLP-szindróma

A terhességi magas vérnyomás súlyos következménye a terhességi toxémia vagy más néven preeklampszia. Ez a tünetegyüttes a terhesség 20. hete után alakulhat ki, legfontosabb jele a terhességi magas vérnyomás mellett a fehérjevizelés, gyakran nagyfokú vizesedés. Az állandó fejfájás, homályos látás, fényérzékenység, a hasi fájdalom, a vizesedés és a több mint 2-3 kg-os heti hízás az első tünetek közé tartozik. Ezeknél a tüneteknél haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Emellett beállhat az életveszélyes HELLP szindróma, amely gyakran, de nem minden esetben jár vizesedéssel.

Terhességi magas vérnyomásnál gyakori orvosi ellenőrzés szükséges mind a magzat, mind az anya állapotának követésére. Ez jelenti az anyánál a napi többszöri vérnyomásmérést, a gyakori vizelet vizsgálatot, vérvételt. Életmódbeli változtatásokat – zsírszegény ételek, folyadékban, fehérjékben gazdag diéta – és gyógyszeres kezelés is indokolt lehet.

Abban az esetben, ha a terhesség előrehaladtával a tünetek súlyosbodnak, szükség lehet a szülés idő előtti beindítására.

Mi történik szülés után?

Terhességi magas vérnyomás esetén a tünetek rendszerint a szülés követően néhány héttel rendeződnek, a vérnyomás a normál értékre visszaáll és a gyógyszeres kezelés elhagyható. Ilyen esetekben is fontos az utánkövetés és orvosi ellenőrzés, mivel  a terhességi magas vérnyomás hajlamosíthat szív- és érrendszeri betegségekre.

Kép: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu