A tojás egy számos változatban fogyasztható, nagyon egészséges étel, amiből reggelit, vacsorát, de akár ebédet is összeüthetsz, viszonylag gyorsan. Ha a szokott reggeli tojásos ételek helyett valamilyen különlegesebb változatban készítenéd el a családnak, próbáld ki az alábbi receptek valamelyikét!
Olasz tojás (4 főre)
Az Eggs Benedict egy könnyedebb alternatívája zöldségágyon, ami tökéletes hétvégi villásreggeli lehet.
Hozzávalók
- ¼ csésze ecet
- 2 tk. olívaolaj
- 1 hagyma, apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 450 gramm cukkini, kockákra vágva
- 340 gramm paradicsom, kockákra vágva
- 3 evőkanál friss bazsalikom, vékonyra szeletelve
- 1 evőkanál balzsamecet
- ½ tk. só
- bors ízlés szerint
- 8 nagy tojás
- 4 teljes kiőrlésű buci/zsemle megpirítva (az eredeti recept szerint angol muffin)
- 2 evőkanál reszelt parmezán
Elkészítés
- Forralj vizet egy edényben, majd add hozzá az ecetet.
- Közben egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olajat közepes lángon, add hozzá a hagymát és fokhagymát, és pirítsd meg. Add hozzá a cukkinit és a paradicsomot, és időnként megkeverve főzd, amíg a cukkini meg nem puhul. Ekkor vedd le a tűzről, keverj hozzá 1 evőkanál bazsalikomot, sót, borsot, és a balzsamecetet.
- Közben a forrásban lévő víz főjön mérsékelten, a víz gőzölögjön, és kis buborékok jöjjenek fel az edény aljáról. A tojásokat egyesével üsd fel, egyenként csúsztasd a vízbe, ügyelve arra, hogy a sárgája ne folyjon ki. 4 perc alatt lágy, 5 perc alatt közepes lesz a tojás. Egy lyukas merőkanállal szedd ki a tojásokat, és hagyd egy kicsit lecsepegni.
- Tálaláskor minden félbe vágott zsemlére/bucira/muffinra tegyél egy kis zöldséget, egy tojást, egy pici sajtot és a maradék bazsalikomot. Ízlés szerint még sózhatod, borsozhatod.
Almás-fahéjas francia pirítós (4 főre)
Ha egy édes reggelit készítenél, ezt a receptet érdemes kipróbálnod!
Hozzávalók
- 8 szelet kenyér (lehet teljes kiőrlésű is)
- 3 tojás
- 1 csésze tej (225 ml)
- ½ tk. vanília kivonat
- 1 tk. fahéj
- 1 csipet só
- 2 alma kockázva vagy szeletelve
- 3 ek. barna cukor
- vaj, főzéshez
- méz, tálaláshoz
Elkészítés
- Egy kisebb serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd add hozzá az almát, és ¾ tk. fahéjat. Főzd közepes lángon 3-5 percig, amíg az alma megpuhul. Ha megpuhult, add hozzá a cukrot és ½ ek. vizet, keverd össze, és hagyd főni még 1-2 percig. Ha túl sűrű, ragadós, adj még hozzá vizet, hogy fellazítsd. Amikor kész, vedd le a tűzről, és tedd félre.
- Amíg az almás feltét készül, egy nagy tálban keverd össze a tojást, a tejet, a vanília kivonatot, a maradék ¼ tk. fahéjat és egy csipet sót, majd keverd addig, amíg jól összeáll.
- A kenyereket egyesével mártsd bele a keverékbe úgy, hogy mindkét oldalukat bevonja.
- Egy nagy serpenyőben közepes lángon hevíts fel egy kis gombócnyi vajat, és ebben süsd ki a kenyérszeleteket, oldalanként, amíg aranybarnák nem lesznek.
- Amikor elkészültek a kenyerek, azonnal tálald, még melegen, a tetején az alma feltéttel, és ízlés szerint mézzel leöntve.
Sonkás töltött tojás (4 főre)
Egy igazán mutatós is finom változata a tojásnak. Érdemes már előző este elkészíteni.
Hozzávalók
- 6 keményre főtt tojás, kihűlve, meghámozva
- 30 g sonka, apróra kockázva
- 2 ek. apróra vágott piros paprika (pl. kaliforniai)
- 2 tk. újhagyma zöld része, apróra vágva
- 2 ek. majonéz
- 2 tk. mustár
- ½ tk. petrezselyem
- őrölt szerecsendió, ízlés szerint
- só, ízlés szerint
- bors, ízlés szerint
Elkészítés
- Vágd félbe a tojásokat hosszában, és vedd ki a sárgájukat. Ezeket tedd egy tálba, és villával törd össze.
- Add hozzá a sárgájához a sonkát, a paprikát, a hagymát, a majonézt, a mustárt, a szerecsendiót és a petrezselymet, illetve ízlés szerinti sót és borsot, majd jól keverd össze.
- Kanalazz a keverékből minden fél tojásba egy adagot.
Ezért is érdemes tojást fogyasztani
Akár rántottát, tükörtojást, főtt vagy buggyantott tojást készítenél reggelire a családra, a tojás egy igazán sokoldalú, könnyen elkészíthető, és tápanyagokban gazdag élelmiszer. Egy nagyobb tojás több mint 6 gramm fehérjék tartalmaz, és számos vitamint és ásványi anyagot, mint például a vas, a magnézium, az A-, B6-, D- vagy a E-vitamin – és közben mindössze csak nagyjából 75 kalóriát.
A tojásban található összes koleszterin és zsír a sárgájában található, a fehérje része alacsonyabb kalóriatartalmú. Azonban a benne található protein nagyjából fele-fele arányban van a sárgájában és a fehérjében.
Hol tárold?
A tojást sokan hajlamosak a hűtőszekrény ajtós részében tárolni, és sokszor ehhez a részhez tartozik is egy műanyag tojástartó. Azonban jobb, ha a hűtőszekrény belső részébe teszed a tojásokat, mert ez hidegebben tartja.
Forrás: webmd.com, webmd.com, kaynutrition.com, webmd.com
Nyitókép forrása: Getty Images