Család

3 különleges tojásos reggeli, túl a megszokottakon

Ha van időd egy ráérősebb hétvégi reggelit készítened, akkor próbáld ki az alábbi tojásos receptek egyikét!
2022. Október 23.
tojásos receptek
tojásos receptek

A tojás egy számos változatban fogyasztható, nagyon egészséges étel, amiből reggelit, vacsorát, de akár ebédet is összeüthetsz, viszonylag gyorsan. Ha a szokott reggeli tojásos ételek helyett valamilyen különlegesebb változatban készítenéd el a családnak, próbáld ki az alábbi receptek valamelyikét!

Olasz tojás (4 főre)

Az Eggs Benedict egy könnyedebb alternatívája zöldségágyon, ami tökéletes hétvégi villásreggeli lehet.

Hozzávalók

  • ¼ csésze ecet
  • 2 tk. olívaolaj
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 450 gramm cukkini, kockákra vágva
  • 340 gramm paradicsom, kockákra vágva
  • 3 evőkanál friss bazsalikom, vékonyra szeletelve
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • ½ tk. só
  • bors ízlés szerint
  • 8 nagy tojás
  • 4 teljes kiőrlésű buci/zsemle megpirítva (az eredeti recept szerint angol muffin)
  • 2 evőkanál reszelt parmezán

Elkészítés

  1. Forralj vizet egy edényben, majd add hozzá az ecetet.
  2. Közben egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olajat közepes lángon, add hozzá a hagymát és fokhagymát, és pirítsd meg. Add hozzá a cukkinit és a paradicsomot, és időnként megkeverve főzd, amíg a cukkini meg nem puhul. Ekkor vedd le a tűzről, keverj hozzá 1 evőkanál bazsalikomot, sót, borsot, és a balzsamecetet.
  3. Közben a forrásban lévő víz főjön mérsékelten, a víz gőzölögjön, és kis buborékok jöjjenek fel az edény aljáról. A tojásokat egyesével üsd fel, egyenként csúsztasd a vízbe, ügyelve arra, hogy a sárgája ne folyjon ki. 4 perc alatt lágy, 5 perc alatt közepes lesz a tojás. Egy lyukas merőkanállal szedd ki a tojásokat, és hagyd egy kicsit lecsepegni.
  4. Tálaláskor minden félbe vágott zsemlére/bucira/muffinra tegyél egy kis zöldséget, egy tojást, egy pici sajtot és a maradék bazsalikomot. Ízlés szerint még sózhatod, borsozhatod.

Almás-fahéjas francia pirítós (4 főre)

Ha egy édes reggelit készítenél, ezt a receptet érdemes kipróbálnod!

Hozzávalók

  • 8 szelet kenyér (lehet teljes kiőrlésű is)
  • 3 tojás
  • 1 csésze tej (225 ml)
  • ½ tk. vanília kivonat
  • 1 tk. fahéj
  • 1 csipet só
  • 2 alma kockázva vagy szeletelve
  • 3 ek. barna cukor
  • vaj, főzéshez
  • méz, tálaláshoz

Elkészítés

  1. Egy kisebb serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd add hozzá az almát, és ¾ tk. fahéjat. Főzd közepes lángon 3-5 percig, amíg az alma megpuhul. Ha megpuhult, add hozzá a cukrot és ½ ek. vizet, keverd össze, és hagyd főni még 1-2 percig. Ha túl sűrű, ragadós, adj még hozzá vizet, hogy fellazítsd. Amikor kész, vedd le a tűzről, és tedd félre.
  2. Amíg az almás feltét készül, egy nagy tálban keverd össze a tojást, a tejet, a vanília kivonatot, a maradék ¼ tk. fahéjat és egy csipet sót, majd keverd addig, amíg jól összeáll.
  3. A kenyereket egyesével mártsd bele a keverékbe úgy, hogy mindkét oldalukat bevonja.
  4. Egy nagy serpenyőben közepes lángon hevíts fel egy kis gombócnyi vajat, és ebben süsd ki a kenyérszeleteket, oldalanként, amíg aranybarnák nem lesznek.
  5. Amikor elkészültek a kenyerek, azonnal tálald, még melegen, a tetején az alma feltéttel, és ízlés szerint mézzel leöntve.

Sonkás töltött tojás (4 főre)

Egy igazán mutatós is finom változata a tojásnak. Érdemes már előző este elkészíteni.

Hozzávalók

  • 6 keményre főtt tojás, kihűlve, meghámozva
  • 30 g sonka, apróra kockázva
  • 2 ek. apróra vágott piros paprika (pl. kaliforniai)
  • 2 tk. újhagyma zöld része, apróra vágva
  • 2 ek. majonéz
  • 2 tk. mustár
  • ½ tk. petrezselyem
  • őrölt szerecsendió, ízlés szerint
  • só, ízlés szerint
  • bors, ízlés szerint

Elkészítés

  1. Vágd félbe a tojásokat hosszában, és vedd ki a sárgájukat. Ezeket tedd egy tálba, és villával törd össze.
  2. Add hozzá a sárgájához a sonkát, a paprikát, a hagymát, a majonézt, a mustárt, a szerecsendiót és a petrezselymet, illetve ízlés szerinti sót és borsot, majd jól keverd össze.
  3. Kanalazz a keverékből minden fél tojásba egy adagot.

Ezért is érdemes tojást fogyasztani

Akár rántottát, tükörtojást, főtt vagy buggyantott tojást készítenél reggelire a családra, a tojás egy igazán sokoldalú, könnyen elkészíthető, és tápanyagokban gazdag élelmiszer. Egy nagyobb tojás több mint 6 gramm fehérjék tartalmaz, és számos vitamint és ásványi anyagot, mint például a vas, a magnézium, az A-, B6-, D- vagy a E-vitamin – és közben mindössze csak nagyjából 75 kalóriát.

A tojásban található összes koleszterin és zsír a sárgájában található, a fehérje része alacsonyabb kalóriatartalmú. Azonban a benne található protein nagyjából fele-fele arányban van a sárgájában és a fehérjében.

Hol tárold?

A tojást sokan hajlamosak a hűtőszekrény ajtós részében tárolni, és sokszor ehhez a részhez tartozik is egy műanyag tojástartó. Azonban jobb, ha a hűtőszekrény belső részébe teszed a tojásokat, mert ez hidegebben tartja.

Forrás: webmd.com, webmd.com, kaynutrition.com, webmd.com

Nyitókép forrása: Getty Images