Ahány ország, annyi hagymaleves, mondhatnánk kis túlzással. Készülhet vöröshagymából, fokhagymából és ezek ötvözetéből, de akár medvehagymából, póréhagymából is. Ráadásul a hagyma nagyon egészséges, rengeteg C- és B-vitamint tartalmaz, meghűlés ellen is bevethető például hagymatea formájában.
Most háromféle hagymaleves variációt hoztunk.
Sokhagymás krémleves
Ez a leves négyféle hagymából készül, tejszínnel tesszük krémessé.
Hozzávalók:
3 nagy fej fehér hagyma
3 közepes fej salottahagyma
1 db póréhagyma
7 gerezd fokhagyma
2 db burgonya
8 szál kakukkfű
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
3 ek olívaolaj (plusz a tálaláshoz)
1.5 dl habtejszín (lehet növényi is)
1 l alaplé
4 ek snidling (plusz a tálaláshoz)
30 g sült hagyma
Elkészítés:
A hagymákat és a burgonyát megtisztítjuk, feldaraboljuk és egy jó nagy keverőtálba tesszük. Hozzámorzsoljuk a kakukkfüvet, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, valamint meglocsoljuk olívaolajjal.
Alaposan összeforgatjuk az egészet, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük – érdemes kettőre szétosztani, így nem érnek össze a darabok. 200 fokon 15-20 percet sütjük, amíg jól megsülnek és karamellizálódnak kicsit.
A sült hagymákat és burgonyát ezután egy lábasba áttesszük és felöntjük a tejszínnel valamint az alaplével. Utóbbit érdemes több részletben hozzáadni, nehogy túlhigítsuk a levesünket.
Nekiesünk egy botmixerrel és teljesen krémesre turmixoljuk a levesünket. Amikor ezzel megvagyunk, beleszórjuk a karikázott snidlinget, ami még izgalmasabbá teszi az állagát, hiszen így lesznek benne hagymadarabkák.
5 percet főzzük így, majd tányérokba merjük. Olívaolajjal meglocsolva és pirított hagymával, valamint snidlinggel megszórva tálaljuk.
Fokhagymaleves lime-mal
Krémes, lágy, a lime-tól pikáns.
Hozzávalók:
2 db lime
4 gerezd fokhagyma
100 g póréhagyma (csak a fehér rész)
200 g vöröshagyma
2 ek vaj
40 g rizs
800 ml zöldség alaplé
200 g habtejszín
só ízlés szerint (tengeri)
fehér bors ízlés szerint (frissen őrölt)
Elkészítés:
Vagdaljuk nagyobb darabokra a fokhagymát, póréhagymát és a hagymát. Pároljuk meg vajban. Tegyük bele a rizst, öntsük fel a zöldséglevessel, és főzzük alacsony hőfokon kb. 45 percig.
Turmixoljuk össze a levest, és passzírozzuk át egy szitán. Keverjük bele a tejszínt, fűszerezzük sóval és borssal.
Reszeljük le a lime héjának egy részét, keverjük a levesbe. A héj másik részét vágjuk vékony csíkokra (Kezeletlen lime-ot használjunk)
Turmixoljuk habosra a levest, díszítsük lime-héj csíkokkal.
Francia hagymaleves
A klasszikus francia hagymaleves, sajttal, bagettel.
Hozzávalók:
50g vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 kg hagyma vékonyan felszeletelve
1 teáskanál cukor
4 gerezd fokhagyma, vékonyan felszeletelve
2 evőkanál liszt
250 ml száraz fehérbor
1,3 l alaplé
4-8 szelet bagett (mérettől függően)
140 g finomra reszelt gruyère (vagy más félkemény sajt)
Elkészítés:
Olívaolajon olavasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a hagymát és 10 percig pároljuk fedő alatt.
Szúrjuk rá a cukrot, kevergessük gyakran addig, amíg a karamellizálódik. A hagymának aranyszínűnek, íz gazdagnak és puhának kell lennie. Vigyázzunk, hogy nehogy odaégjen. Amikor már a vége felé járunk, adjuk hozzá a fokhagymát is, majd szórjuk rá a lisztet és keverjük folyamatosan.
A takaréklángról tegyük erősebbre, öntsük hozzá a bort (ez akár elhagyható, ha gyerekek miatt nem szeretnénk), majd az alaplevet. Fedjük le és hagyjuk magára 15-20 percre.
Pirítsuk meg a kenyérszeleteket, majd halmozzuk rá a sajtot, hogy ráolvadjon.
Nincs más hátra, mint a tálalás: a leves tetejére kerüljön a sajtos pirítós.
Kép: Getty Images