Hivatalosan is beköszöntött a szezon, piacokon, boltokban, sőt, az utcasarkokon is megjelentek az eperárusok nagy örömünkre, hiszen amellett, hogy finom, az egyik legegészségesebb gyümölcs is. A benne rejlő lehetőségek pedig bőven túlmutatnak a porcukrozott változaton – ideje meglepni a családot valamilyen gyors finomsággal!
Epres-vaníliás torta
Hozzávalók:
- 1 torta alap, lehet bolti is, ha nincs időd sütni
- 1 doboz mascarpone
- 1,5 dl habtejszín
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál porcukor – ízlés szerint több is lehet
- 30 dkg eper
- 1 csomag tortazselé
Elkészítés:
A piskótalapot csomagold ki, ha frissen sütötted, akkor pedig várd meg, amíg kihűl. A mascarponét a vaníliakivonattal és a porcukorral keverd össze. A habtejszínt verd kemény habbá és óvatosan forgasd bele a masszába – ez egyébként elhagyható, mascarponéval magában is nagyon finom. Kend meg a krémmel a tortalapot, majd a megmosott, megszárított eprekkel díszítsd ki a tetejét. A tortazselét a csomagolásán leírtak alapján készítsd el, és öntsd nyakon vele az epreket. Érdemes előző este összedobni és a hűtőbe tenni, hogy a torta összeérjen, és ebéd után rögtön tálalható legyen.
Epres shake
Hozzávalók:
- 1 csésze tej vagy növényi ital
- 1,5 csésze görögjoghurt
- 1 felkockázott fagyasztott banán
- 2 csésze friss eper
Elkészítés:
A tejet, joghurtot, banánt és epret tedd egy mixerbe és pürésítsd teljesen össze. Ha túl sűrűnek ítéled, egy kis víz vagy tej hozzáadásával tudsz az állagán javítani. Mivel a banán édesít, így első körben nem érdemes pluszban mást beletenni, de ha kóstolás után úgy ítéled meg, hogy szükséges, akkor egy kis mézzel dobd még fel a végeredményt. Tökéletes tízóraira vagy uzsonnára, amikor a család gyors nasira vágyik. Ízlés szerint tejszínhabbal is kínálható.
Fehércsokis-epres pohárdesszert
Hozzávalók:
- babapiskóta vagy graham keksz – ízlés szerint
- 200 g krémsajt
- 115 g fehér csoki
- 60 g porcukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 2,5 dl habtejszín
- eperlekvár
- 400 gramm friss eper
Elkészítés:
A krémsajtot és a porcukrot alaposan keverd össze, amíg sima nem lesz – ha kell, akár robotgépet is használhatsz hozzá. Fokozatosan adagold hozzá a felolvasztott fehércsokit, és a vanília kivonatot se hagyd ki belőle. A tejszínt verd kemény habbá és óvatosan forgasd bele az előző keverékbe.
Ízlés szerinti mennyiségű lekvárt forrósíts fel a mikróban és keverd össze a friss, tiszta, kockára vágott eperrel. Egy pohár aljába tegyél egy keveset belőle, aztán jöhet rá a babapiskóta, majd a fehércsokis krém. Ismételd meg még egyszer a rétegeket és zárd az egészet az epres keverékkel. Ezt imádni fogják a kicsik és a nagyok is!