Mire jó a folsav?
Sóska, spenót, folsav
A folsav vízben oldódó, szintetikus B-vitamin. Természetes formája a folát, melynek elnevezése a latin folium (levél) szóból ered. A folát ugyanis elsősorban sóskában, spenótban, brokkoliban fordul elő.
Amerikában, a negyvenes években két kutató (Roger J. Williams és Herschel K. Mitchell) használták először az elnevezést, amikor vérszegény betegeket kezeltek spenótból készült kivonattal.
A leveles zöldségek mellett a legjobb természetes folsav források között található a máj, a tojássárgája, a gyümölcsök (narancs, mandarin, citrom, kivi, avokádó, banán), a paradicsom, a spárga, a retek, az articsóka, a cékla és a hüvelyesek. Az olajos magvak közül a dió, mandula és mogyoró valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék és az élesztő is tartalmazza.
Folsav-bevitel
A folsav, a folátnak könnyen felszívódó, egy egyszerű, mesterségesen előállított formája. A folsav egyik érdekessége, hogy a mesterséges készítményekből nagyobb arányban szívódik fel, mint folátként a természetes források esetén. A folát ráadásul hőkezelés (főzés-sütés) hatására el is pusztul.
Dr. Czeizel Endre orvosgenetikus professzor legendás számítása szerint nagyjából 15 tányérnyi spenótot kellene megennie egy anyai örömök elé néző kismamának, ez fedezné mindennapi folsav-igényét. Ez – lássuk be – reménytelen vállalkozás lenne.
De miért hall olyan sokat egy kismama a folsavról?
Mert a folsav hatékonyan előzi meg az idegcső-záródási rendellenességeket (nyitott gerinc, agy-és koponyahiány). Kiemelkedő szerepe van a sejtek osztódásában, elengedhetetlen az új sejtek képzéséhez, valamint fenntartásához, továbbá a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék képzéséhez.
A magzatvédő vitaminokban éppen ezért a folsav a leglényegesebb összetevő, ennek magzatvédő hatását tudományos kutatások (pl. dr. Czeizel Endre kutatásai) is igazolták. (A magzatvédő vitaminok szedését érdemes elkezdeni már a családtervezés időszakában, majd folytatni a terhesség és a szoptatás alatt.)
Hihetetlen, pedig az agyhiány a 23. napig, míg a nyitott gerinc a 25. napig jöhet létre. Vagyis a terhesség első 3-4 hete során, amikor a terhes nő esetleg még nem is sejti, hogy gyermeket vár. Ennek megfelelően a folsav szedését már a várandósság előtt 3 hónappal célszerű elkezdeni és legalább a 12. hétig folytatni.
Ahol megoldották a folsav-bevitelt
Hallottál róla, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában 1998. óta kötelező a lisztet és a kenyeret, gabonaféléket, kukoricás ételeket, száraz tésztákat, a rizst és egyéb magvas termékeket folsavval dúsítani? Ettől az intézkedéstől 25%-kal csökkent a velőcső-záródási rendellenességgel született babák aránya.
És miért fontos a folsav számodra is?
- Mert a szájnyálkahártya-és a gyomor-bélrendszer épségéhez is hozzájárul
- Mert fontos szerepe van a szív-érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében
- Mert védhet bizonyos ráktípusokkal szemben (pl. méhnyakrák)
- Mert csökkenti a fáradtság és kimerültség érzését
- Mert terméketlenségi problémák esetén pozitív hatást fejthet ki
Szedj folsavat, és jókedvű leszel!
A folsav az öröm vitaminja is, hiszen a B12-vitaminnal és a metionin fehérjével együttműködve jó közérzetünk kialakításában játszanak kiemelkedő szerepet. A folsav megálljt mond a hangulatingadozásnak, az apátiának és depressziónak.
De mennyi folsavra van szükségem?
Folsavból felnőtt korban 200 mikrogramm a szükséglet, gyermekkorban kortól függően 25-200 mikrogramm. Ha várandós vagy, illetve terhességre készülsz, akkor 400-800 mikrogramm bevitele ajánlott.
Kapcsolódó cikkeink: