Ez az a baktérium, ami a legtöbbször agyhártyagyulladást okoz az újszülötteknél, illetve a csecsemőkor első három hónapjában.
Az Imperial College London friss kutatása szerint az egyes nők anyatejében megtalálható cukortípus védelmet jelenthet a rendkívül veszélyes streptococcus B ellen. Ez azért fontos eredmény, mert a baktérium különösen veszélye, akár agyhártyagyulladást is okozhat. Az agyhártyagyulladás világszerte a leggyakoribb fertőzések egyike a három hónapnál fiatalabb csecsemők körében, ráadásul a fertőzés gyakran halált is okoz.
A streptococcus B háromból egy nőnél kimutatható, de az anyákat nem feltétlenül betegíti meg. A szülés során valamint szoptatás alatt az anyatejjel akár megbetegíthető a baba is. A probléma súlyát jól mutatja, hogy az Egyesült Királyságban élő,veszélyeztetettnek ítélt nők orvosi javaslatra baktériumtesztet is kérhetnek a szülés előtti hetekben. Így bár még mindig fennél az esélye a közvetlenül szülés előtti fertőződésnek, de fel lehet készülni a kezelésére, megtörtént az óvintézkedés.
A brit kutatók 183 gambiai nő anyatejét illetve gyermekeik streptococcus B fertőzöttségét vizsgálták. Minden nő anyateje más és más cukrokból tevődik össze, ezek közül egy cukorfajta (lacto-N-difucohexaose), amely a streptococcus B ellen véd, a nők egy jelentős részénél megvan. Hatására a kártékony baktérium kitisztul a szervezetből, és a baba bélflórája egészséges lesz, így az agyhártyagyulladás elkerülhető.
Azon anyák gyermekeinél, akiknél megtalálták ezt a cukrot, kisebb valószínűséggel vitték át gyermekeikre a streptococcus B baktériumot. A szakértők úgy gondolják, hogy az anyatej cukrai egyéb fertőző betegségek ellen is védelmet jelenthetnek.
Forrás: Medipress