Gyerekkoromban a helyi pékség – ahogy akkor mondták, a kenyérgyár – közelében laktunk. Reggelente elárasztotta a környéket a kenyér és a péksütemény finom illata, ami bebújt a kulcslyukon, be egyenesen az orrunkba, finoman felébresztve édes álmunkból.
Apukám a reggelt a kenyérgyár boltjában kezdte, igazi puha belű, ropogós héjú kiflivel és puha, csupa kakaós csigával tért haza, amit azon nyomban betermeltünk egy bögre tejjel együtt.
Retro kakaós csiga mai gyerekeknek
Azóta vágytam ilyen finoman illatozó, frissen sült kakaós csigára.
A mai modern kakaós csigák szárazak, alig van rajtuk kakaó, nyomába se érnek a réginek.
Ezért örültem a Gizi mama sütötte csigáknak, amikkel nosztalgiázhatok kicsit, és amiket én is gyorsan megsüthetek, ha igazán finom kakaós csigát akarok adni a gyerekeimnek.
Hozzávalók:
A tésztához:
– 50 dkg liszt
– 7 dkg puha vaj
– 2 teáskanál szárított élesztő
– 3 dl tej
– 1 tojássárgája
– 4 evőkanál cukor
– 1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
– 5 evőkanál cukor
– 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
– 1,5 dl tej
– 1+1 evőkanál vaj
Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttattam, majd a tészta többi hozzávalójával összedolgoztam. Használhatunk ehhez robotgépet is. A tészta selymesen lágy lesz.
Ezt meleg helyen, egy konyharuhával letakarva kelesszük kb. 3/4 óráig.
A megkelt tésztát nyújtsuk ki téglalap alakúra (50*25), nekem kb. 5-7 mm vastag volt.
A tésztát kenjük meg az olvasztott vajjal,
Majd szórjuk meg a cukros kakaóval.
Tekerjük fel.
Majd vágjuk kb. 2 cm vastag karikákat belőle, az alját jól dolgozzuk össze, hogy ne folyjon ki belőle a kakaó.
Tegyük alaposan kivajazott tepsibe, és süssük kb. 170 fokon. Olyan 10 perc múlva öntsük nyakon a csigákat a forró tej és vaj keverékével, majd süssük készre. Nekem a gázsütőben összesen kb. fél óra kellett a készre sütéshez.
És hogy melyik része a legfinomabb a kakaós csigának? Természetesen a közepe. De nem ér azzal kezdeni!
Fogyasszátok egészséggel!
Rácz Anikó blogját itt találjátok.
Kapcsolódó cikkeink: