Egyszerűen elkészíthető ünnepi aprósütit keresel? Jó hírünk van: éppen ilyen recepteket mutatunk most neked! Ha mézeskalács helyett puszedlit csinálnál, próbáld ki a következő pihe-puha mézest, ha kevés időd van sütni, akkor egy gyors, csokis pöfeteg kekszet ajánlunk, ha pedig még a sütőt sem szeretnéd bekapcsolni, akkor itt egy remek házi zserbógolyó, a Nosalty receptjeinek köszönhetően!
Pihe-puha mézes puszedli
Hozzávalók
Puszedli
- 200 g méz
- 30 g porcukor
- 110 g vaj
- 300 g finomliszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 db tojás (L-es méretű)
- 1 kávéskanál gyömbérpor
- 1 kávéskanál szegfűszeg
- 1 kávéskanál kardamom
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 csipet só
- 50 g rétesliszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- Máz
- 1 db tojásfehérje (50-60g)
- 180 g porcukor (ha sűrűbbre akarjuk, akkor adjunk még hozzá 1-2 evőkanállal)
Elkészítés
Puszedli
- A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Két sütőtepsit pedig kibélelünk sütőpapírral.
- A vajat és a porcukorral kézi robotgéppel kihabosítjuk. Hozzáadjuk a tojást, majd az 50 gramm réteslisztet és tovább habosítjuk.
- Ezt követően hozzákeverjük a mézet, a fűszereket és egy csipet sót.
- Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, és egy gumis spatulával a tojásos keverékkel alaposan összedolgozzuk.
- Az tésztamasszát hengerré sodorjuk, folpackba tekerjük és egy órára hűtőszekrénybe tesszük pihenni, dermedni.
- A kidermedt rúdból 20-25 grammos korongokat vágunk. Golyókat formázunk belőlük, majd tenyerünkben ellapítjuk, és sütőtepsire tesszük őket néhány centi távolságra egymástól.
- 190 fokos sütőben légkeverésen kb. 8-10 perc alatt megsülnek. (Ne süssük túl, mert megkeserednek!)
Máz
- A bevonathoz a tojásfehérjéket a porcukorral alaposan kikeverjük. Ne tévesszen meg minket e a mennyiség/arány. Egy sűrű, ragadós masszát kell kapnunk.
- A puszedlik tetejét egyenként megmártjuk, majd hagyjuk, hogy megszáradjon rajtuk a máz. Akár 40 fokos sütőben rá is száríthatunk egy picit.
- Légmentesen záródó dobozban hetekig eláll, sőt: minél tovább áll, annál szaftosabb és puhább lesz.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 10 perc
A receptet ITT találod, egy videóval együtt, ami segíti az elkészítést!
Villámgyors pöfeteg keksz
Hozzávalók
- 350 g finomliszt
- 150 g cukrozatlan kakaópor
- 200 g porcukor
- 150 g nádcukor
- 1 késhegynyi só
- 1 csomag sütőpor
- 4 db tojás
- 150 g vaj
- 150 g étcsokoládé
- 100 g porcukor (forgatáshoz)
Elkészítés
- A száraz hozzávalókat, a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a sütőport, apró kockákra darabolt étcsokoládét, sót és a sütőport egy nagy tálban összekeverjük.
- Belemorzsoljuk a hideg, felkockázott vajat, majd hozzáadjuk a tojásokat, és az egészet alaposan összegyúrjuk.
- Majd a tésztát lefedjük, és negyed óra-20 percre hűtőbe tesszük.
- Az idő letelte után kivesszük a hűtőből, és dió nagyságú golyókat formázunk a tésztából, amiket porcukorban megforgatunk, és így tesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe. Távol kell egymástól, nehogy összesüljenek.
- 200˙C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 10 perc
A receptet ITT találod, egy videóval együtt, ami segíti az elkészítést!
Házi zserbógolyó
Hozzávalók
- 150 g zabkeksz
- 110 g dió
- 200 g sárgabaracklekvár
- 150 g étcsokoládé
Elkészítés
- Egy aprítógépbe dobjuk a zabkekszet, a diót, és ledaráljuk.
- Hozzáadjuk a lekvárt, jól összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire kis gombócokat gyúrunk. Minimum 1 órát pihentetjük a hűtőben.
- A csokoládét összetörjük, vízgőz felett megolvasztjuk, majd óvatosan a golyókra öntjük.
- A zserbógolyók tetejét megszórjuk egy kevés darált dióval, majd újabb (minimum) 1 órát a hűtőben pihentetjük.
A receptet ITT találod, egy videóval együtt, ami segíti az elkészítést!