Család

Három különleges fánk a farangi időszakra

Ha hétvégén készítenétek egy finom fánkot a farsangi időszakban, próbáljatok ki egyet a következő receptek közül.
2024. Január 18.
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

A vízkereszttel (január 6-a) kezdődő, hamvazószerdáig tartó időszak, a farsang egyik hagyományos finomsága a fánk. Korábban már mutattunk egy klasszikus szalagos fánkot, amit egy modern eszközben, airfryerben lehet elkészíteni, most pedig a Nosalty recepttárának köszönhetően válogattunk három különlegesebb receptet – egy olasz cukros fánkot, egy citrommázasat, és egy churrost.

(Képek forrása: Nosalty)

(Képek forrása: Nosalty)

Olasz cukros fánk

Hozzávalók:

  • 300 g finomliszt
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 60 g cukor
  • 6 csepp vanília kivonat
  • 1 citromból nyert citromhéj (kicsi citrom)
  • 1 db tojás
  • 1,2 dl tej
  • 3 dl napraforgó olaj

Elkészítés:

  1. A lisztet egy nagy tálban összeszitáljuk a sütőporral.
  2. Hozzászórjuk a cukrot, ezzel is elkeverjük.
  3. Beleütjük a tojást, ráreszeljük a citromhéjat, ráöntjük a tejet, és jól összedolgozzuk a tésztát.

A recept elkészítésének folytatását a Nosalty oldalán találod, ITT.

Citrommázas sütifánk

Hozzávalók:

Tészta:

  • 10 g sütőpor
  • 320 g finomliszt (plusz a gyúráshoz)
  • 1 kávéskanál só
  • 3 db tojássárgája (vagy 2 nagy)
  • 260 g görög joghurt
  • 100 g cukor
  • 3 evőkanál vaj (olvasztott)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dl napraforgó olaj

Citromos máz:

  • 220 g porcukor
  • 20 ml víz (1 ek)
  • fél citromból nyert citromlé
  • fél citromból nyert citromhéj

Elkészítés:

  1. Egy közepes tálban keverjük össze a sütőport, a lisztet és a sót.
  2. Egy nagyobb tálban keverjük simára a tojássárgákat, a joghurtot, a kristálycukrot, a vajat és a vaníliát. Keverjük hozzá a száraz összetevőket egy spatulával, majd kézzel addig dolgozzuk a tésztát, amíg az összeáll és sima lesz (ne maradjanak benne lisztcsomók!).
  3. Borítsuk a tésztát lisztezett deszkára, lisztezzük meg a tetejét, helyezzünk rá sütőpapírt, majd nyújtsuk ki másfél centi vékonyra. Távolítsuk el a sütőpapírt, és a felesleges lisztet söpörjük le a tésztáról.
  4. ….

A recept elkészítésének folytatását a Nosalty oldalán találod, ITT, egy videóval együtt, ami segít benne.

Klasszikus churros

Hozzávalók:

  • 240 ml víz
  • 125 g finomliszt
  • 55 g vaj
  • 1 evőkanál nádcukor
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 4 db tojás
  • 100 g cukor
  • 2 evőkanál fahéj
  • 10 dl napraforgó olaj

Elkészítés:

  1. A vizet, a vajat, a nádcukrot és a vaníliaaromát egy kis lábosban elkezdjük főzni. Amikor elolvadt a vaj és a cukor, hozzáadjuk a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg a massza össze nem áll, majd egy gombócként el nem válik az edény falától.
  2. Ekkor a tésztát egy tálba tesszük, pár percig hagyjuk hűlni, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, miközben egy kézi mixerrel folyamatosan keverjük. Miután egy tojást már teljesen felvett a tészta, jöhet a következő, és így tovább. A végén egy ragacsos, de nem folyós masszát kell kapnunk.

A recept elkészítésének folytatását és egy csokiszósz receptjét a Nosalty oldalán találod, ITT, egy videóval együtt, ami segít benne.

Forrás: Nosalty