A vízkereszttel (január 6-a) kezdődő, hamvazószerdáig tartó időszak, a farsang egyik hagyományos finomsága a fánk. Korábban már mutattunk egy klasszikus szalagos fánkot, amit egy modern eszközben, airfryerben lehet elkészíteni, most pedig a Nosalty recepttárának köszönhetően válogattunk három különlegesebb receptet – egy olasz cukros fánkot, egy citrommázasat, és egy churrost.
Olasz cukros fánk
Hozzávalók:
- 300 g finomliszt
- 1 evőkanál sütőpor
- 60 g cukor
- 6 csepp vanília kivonat
- 1 citromból nyert citromhéj (kicsi citrom)
- 1 db tojás
- 1,2 dl tej
- 3 dl napraforgó olaj
Elkészítés:
- A lisztet egy nagy tálban összeszitáljuk a sütőporral.
- Hozzászórjuk a cukrot, ezzel is elkeverjük.
- Beleütjük a tojást, ráreszeljük a citromhéjat, ráöntjük a tejet, és jól összedolgozzuk a tésztát.
- …
A recept elkészítésének folytatását a Nosalty oldalán találod, ITT.
Citrommázas sütifánk
Hozzávalók:
Tészta:
- 10 g sütőpor
- 320 g finomliszt (plusz a gyúráshoz)
- 1 kávéskanál só
- 3 db tojássárgája (vagy 2 nagy)
- 260 g görög joghurt
- 100 g cukor
- 3 evőkanál vaj (olvasztott)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dl napraforgó olaj
Citromos máz:
- 220 g porcukor
- 20 ml víz (1 ek)
- fél citromból nyert citromlé
- fél citromból nyert citromhéj
Elkészítés:
- Egy közepes tálban keverjük össze a sütőport, a lisztet és a sót.
- Egy nagyobb tálban keverjük simára a tojássárgákat, a joghurtot, a kristálycukrot, a vajat és a vaníliát. Keverjük hozzá a száraz összetevőket egy spatulával, majd kézzel addig dolgozzuk a tésztát, amíg az összeáll és sima lesz (ne maradjanak benne lisztcsomók!).
- Borítsuk a tésztát lisztezett deszkára, lisztezzük meg a tetejét, helyezzünk rá sütőpapírt, majd nyújtsuk ki másfél centi vékonyra. Távolítsuk el a sütőpapírt, és a felesleges lisztet söpörjük le a tésztáról.
- ….
A recept elkészítésének folytatását a Nosalty oldalán találod, ITT, egy videóval együtt, ami segít benne.
Klasszikus churros
Hozzávalók:
- 240 ml víz
- 125 g finomliszt
- 55 g vaj
- 1 evőkanál nádcukor
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 4 db tojás
- 100 g cukor
- 2 evőkanál fahéj
- 10 dl napraforgó olaj
Elkészítés:
- A vizet, a vajat, a nádcukrot és a vaníliaaromát egy kis lábosban elkezdjük főzni. Amikor elolvadt a vaj és a cukor, hozzáadjuk a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg a massza össze nem áll, majd egy gombócként el nem válik az edény falától.
- Ekkor a tésztát egy tálba tesszük, pár percig hagyjuk hűlni, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, miközben egy kézi mixerrel folyamatosan keverjük. Miután egy tojást már teljesen felvett a tészta, jöhet a következő, és így tovább. A végén egy ragacsos, de nem folyós masszát kell kapnunk.
- …
A recept elkészítésének folytatását és egy csokiszósz receptjét a Nosalty oldalán találod, ITT, egy videóval együtt, ami segít benne.
Forrás: Nosalty