Gyerek

A legjobb mézeskalács receptek

Milyen a jó mézeskalács? Illatos, fűszeres és ami a legfontosabb: azonnal puha, ehető. Íme néhány tuti recept.
2017. December 05.
A legjobb mézeskalács receptek

A mézeskalácsok két csoportba biztosan oszthatók: azok, amiket azonnal meg lehet enni, mert puhák, omlósak, és azok, amikre napokat kell várni, mert idővel puhulnak meg. A többség nem akar várni, nem karácsonyfadíszként szeretne gyönyörködni a mézeskalácsban, hanem minél előbb megkóstolni.

A következő receptek mind azt ígérik, hogy sütés után azonnal ehető, omlós, puha mézeskalácsot kapunk.

Rögtön puha mézeskalács

Tészta:

50 g vaj (vagy margarin)

60 g barna cukor

125 g méz

250 g finomliszt

1 csomag sütőpor

1 kávéskanál szódabikarbóna

1 tk őrölt fahéj

1/2 teáskanál reszelt gyömbér

1/2 teáskanál szegfűszeg

1 teáskanál szerecsendió

1/2 teáskanál szegfűbors

1 citromból nyert reszelt citromhéj

1 narancsból nyert reszelt narancshéj

1 db tojás

Díszítés:

120 g porcukor

1 db tojásfehérje

Elkészítés:

Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, mézet, és a cukrot, majd hagyjuk kihűlni.

A lisztet, a sütőport, szódabikarbónát, a fűszereket, és a reszelt héjakat összekeverjük egy másik tálban.

A kihűlt mézes masszában elkeverünk egy egész tojást, majd ezután a lisztes keverékkel összedolgozzuk.

5-12 órára hidegre tesszük.

A tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen, formákkal kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, ne túl szorosan egymás mellé.

200 °C -ra előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük.

Hagyjuk kihűlni sütés után. Díszíthetjük cukormázzal (porcukorból és egy tojás fehérjéből habot verünk), habzsákot használunk a díszítéshez.

Finom, puha, mézeskalács

Tészta:

450 g finomliszt

200 g porcukor

2 kávéskanál szódabikarbóna

1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék

3 db tojás

2 ek vaj (puha)

200 g méz

1 csomag vaníliás cukor

Díszítés:

120 g porcukor

1 db tojásfehérje

Az összes alapanyagot jól összedolgozzuk, és a tésztát fóliába csomagolva legalább egy napig hűvös helyre tesszük, de akár több napig is pihentethetjük.

A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, kb. 2 mm vastagságúra, kiszúrjuk a formákkal. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tojássárgájával megkenegetjük, majd 175 °C-ra előmelegített sütőbe téve, alul-felül állásra váltva, 5-7 perc alatt megsütjük.

A díszítéshez a porcukrot és a tojásfehérjét habbá verjük és mintákat rajzolunk a mézeskalácsokra habzsákkal.

Karácsonyi puha mézeskalács

Tészta:

1 kg finomliszt

30 dkg porcukor

3 teáskanál szódabikarbóna

1 tasak mézeskalács fűszerkeverék

30 dkg margarin

250 ml méz

3 db tojás

Máz:

2 db tojásfehérje

30 dkg porcukor

Elkészítés:

Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd jöhet a tojás, a méz és a picit megolvasztott margarin. Addig gyúrjuk, míg egynemű, illatos, rugalmas tésztát nem kapunk.

3 részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk 0,5-1 cm-es vastagságúra a tésztát. Kiszaggatjuk, sütőlemezre tesszük. Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé. 180 fokos sütőben megsütjük. Nagyon lényeges, hogy maximum 10 percig szabad sütni ahhoz, hogy a tészta puha maradjon.

2 tojásfehérjét 30 dkg porcukorral keményedésig keverjük, habzsákba vagy más eszközbe töltjük és ezzel díszíthetjük a mézeskalácsokat.

Kapcsolódó cikkeink mézeskalács témában:

Forrás: Nosalty.hu