Baba

Így hat a szervezetünkre, ha sok diétás üdítőt iszunk

Mindannyian tudjuk, hogy a túlzott cukorbevitel egészségügyi kockázatokkal jár. De mi a helyzet a diétás, vagy a cukormentes üdítőkkel?
2024. Július 31.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a napi energiabevitel legfeljebb 10 százalékát tegye ki a cukor. Ebbe beletartoznak a hozzáadott cukrok, amelyeket a különböző élelmiszerek előállítása során használnak összetevőként, valamint a mézben és különféle szirupokban, illetve gyümölcs- és zöldséglevekben természetesen jelen lévő cukrok is. Akkor élünk igazán egészségesen, ha még jobban leszorítjuk a napi cukorbevitelt: nagyjából 25 grammra, ez körülbelül hat teáskanálnyinak felel meg.

Hogy ez mennyi tulajdonképpen? Egyetlen kis dobozos kólában hét teáskanál hozzáadott cukor van, hívják fel a figyelmet a The Conversation cikkében Lauren Ball, közegészségügyi szakértő és Emily Burch, táplákozástudományi szakértő.

De mi a helyzet a diétás üdítőkkel?

A diétás üdítők édes ízüket mesterséges vagy természetes édesítőszerek biztosítják. Előbbi csoportba tartozik például az aszpartám, a szacharin és a szukralóz, utóbbiba a növényi eredetű sztívia. A mesterséges édesítőszerek sok esetben édesebbek, mint a cukor, ilyen módon kisebb mennyiség is elég belőlük. Összességében a diétás üdítőket jellemzően a hagyományos cukros üdítők egészségesebb alternatívájaként tartjuk számon, elsősorban azok számára, akik szeretnék csökkenteni cukorbevitelüket vagy testsúlyukat.

diétás italok

Kép: Getty Images

Ball és Burch cikkében kiemelik, hogy az élelmiszer-biztonsági hatóságok általában biztonságosnak minősítik a mesterséges édesítőszert tartalmazó üdítőitalok fogyasztását, ám vannak olyan kutatási eredmények, amelyek alapján hosszú távon aggasztó következményekkel járhat, ha valaki túl gyakran iszik ilyen italokat. Megfigyelték például, hogy az érintettek körében magasabb a 2-es típusú cukorbetegség és egyes szív-érrendszeri megbetegedések aránya.

Ball és Burch szerint a cukormentes üdítők egyáltalán nem hozhatók szoros kapcsolatba a testsúly kordában tartásával.

Ugyan csak feltételezés egyelőre, de valószínűsítik, hogy a mesterséges édesítőszerek irritációt okozhatnak az emésztőrendszer nyálkahártyájában, olyan panaszokat okozva, mint a hasmenés, székrekedés és puffadás. Ugyancsak összefüggésbe hozták már a diétás üdítők nagy mennyiségű fogyasztását a májgyulladással és a fogzománc károsodásával is. Ez utóbbi probléma hátterében vélhetően az üdítők foszforsav- és citromsavtartalma áll.

Mint általában, ebben az esetben is a mértékletesség a kulcs, Ball és Burch arra hívják fel a figyelmet, hogy az alkalmankénti diétás italok fogyasztása nem valószínű, hogy bármilyen kárt okozna, de a túlzott fogyasztás kockázatos lehet hosszú távon. Hozzáteszik, hogy a folyadékfogyasztás legjobb alternatívája továbbra is a víz, a gyógynövényteák és a tej.