Baba

150 liter anyatejet adományozott koraszülötteknek ez az anyuka

Míg a saját koraszülött babájával kórházban volt, gondoskodott róla, hogy a többi korán érkezett kicsi se szenvedjen hiányt anyatejből.
2021. Július 29.
A korababáknak különösen jól jött ez a nagylelkű gesztus! (Fotó: Getty Images)

Egy 37 éves olasz anyuka, Caterina nem csak azért fordult meg gyakran a perugiai kórház koraszülött osztályán, mert az ő babáját is ott ápolták végtelenül hosszúnak tűnő heteken át, hanem azért is, mert rendszeresen adományozott anyatejet a többi ott gondozott babának. Caterina nem csak a picikért aggódó szülőket hatotta meg tettével, hanem az osztály dolgozóit is – 5 hónap leforgása alatt 150 liter anyatejet adott le a kórházban!

Az asszony második gyermeke, Cristiano a vártnál sokkal korábban, a 24. héten jött világra, és mindössze 690 grammot nyomott. Az orvosok felkészítették a szülőket arra, hogy kisfiuk hosszú ideig lesz a koraszülött osztály lakója, ami be is igazolódott: a baba 2021 januárjában született és májusban hagyhatta el a kórházat. Caterina ez idő alatt folyamatosan fejte az anyatejet, amiből nem csak gyermekének jutott: 150 litert az osztály többi koraszülött babájának ajándékozott.

Együttérzése jeleként tette

“A kórház minden dolgozójának köszönettel tartozom, amiért életünknek ebben a fontos szakaszában mindvégig mellettünk álltak és aranyat érő tanácsokkal láttak el, hogy megkönnyítsék a dolgunkat. Egy pillanatig sem volt kérdés számomra, hogy mi legyen azzal a rengeteg anyatejjel, amire Cristianonak nem volt szüksége: együttérzésem jeléül adtam a többi korababának, biztatásképp a kicsiknek és a szülőknek egyaránt. Remélem, hogy sokat segíthettem vele azoknak a gyerekeknek, akiknek az anyukája nem adhatott saját anyatejet” – nyilatkozta a nagylelkű anyuka, aki kétségkívül rekordernek számít, az anyatejgyűjtő állomásokon ugyanis egy anyuka általában nem szokott 15 liter tejnél többet leadni. Nagylelkűségéért Caterina a kórház igazgatójától hivatalos köszönőlevelet és emléklapot is kapott.

“A koraszülött babáknak különösen sokat jelent, hogy anyatejjel táplálhatjuk őket, ugyanis elősegíti a testi fejlődést, támogatja az agyi érést, vagyis jelentősen javítja ezeknek a pici babáknak a jó életkilátásait. Nem mellesleg a kórházi tartózkodás idejét is lerövidítheti az anyatejes táplálás, ráadásul közép-hosszú távon a keringési rendszert és az anyagcserét érintő betegségek kockázatát is visszaszorítja” – tette hozzá Stefania Troiani, a perugiai kórház újszülött intenzív osztályának vezetője. A doktornő elmondta azt is, hogy az olasz kórházban 2013-tól máig 255 adományozót regisztráltak, és összesen 1010 liter tejet adtak le, amit aztán 693 koraszülött baba között osztottak szét.  

Az itthoni helyzet: hogy működik az anyatej-adományozás?

Hazánkban az adományozók könnyen adhatják le az anyatejet, és az igénylők is könnyen hozzájuthatnak, ha a lakóhelyük közelében működik anyatejgyűjtő állomás. Az, hogy végül kinek jut az adományozott anyatejből, több mindentől függ: meghatározza például, hogy éppen mennyi tejleadó édesanya van. Az elmúlt években meglehetősen sokat csökkent a tejleadó anyák száma. Itthon a Heim Pál Gyermekkórház Anyatejgyűjtő Állomásának adatai szerint literenként 2700 forint jár az anyatej adományért. Mivel a tejbankban nincsenek túltöltve a készletek, előfordul, hogy csak a beteg, extrém kis súllyal született, koraszülött vagy örökbefogadott babáknak jut belőle.

Forrás: Via