Baba

33 nő tekintete szülés előtt és után

Kevés olyan dolog van az életben, ami akkora hatást gyakorol, mint a szülővé válás. Különösen az anyává válás: nemcsak fizikailag, de érzelmileg is hatalmas változást jelent.
2019. Szeptember 16.
33 nőt tekintete szülés előtt és után (fotó: Vaida Markeviciute-Razmislavice)

Vaida Markeviciute-Razmislavice fotós és anya saját bőrén tapasztalta meg ezt az átalakulást fia születése után. A Becoming Mother projektjében ezt az óriási változást akarta dokumentálni 33 nő szülés előtti és utáni fotóinak segítségével.

Fotóiban a nők tekintetére fókuszált, éppen ezért egyszerű hátteret választott. Minden portré mögött egy nő története áll, egy különleges utazás, átalakulás.

Felnőtt életem során sok olyan nővel találkoztam, akik az anyaságot akadályának tekintették, mintha valami nagyobb célt nem tudnának már elérni. Azonban vannak arra élő bizonyítékaim, hogy csak rajtad áll, hogyan fog változni az életed. Az anyaság börtönné válhat, de megszabadíthat a régi attitűdöktől, berögződésektől is, amelyek már nem szolgálnak téged – vallja a fotós. Sokszor észrevettem, hogy a nők tekintete megváltozik, miután anyává váltak. Ez megerősíti, hogy az anyaság milyen óriási átalakulás.

A fotós a Facebookon tett közzé egy felhívást a projektre, innen kerültek ki azok a nők, akiket a fotókon láthatunk.

Markeviciute-Razmislavice a mymodernmet.com-nak adott interjúban azt is elmondta, hogy a projekt ideje alatt még mélyebben felismerte, hogy az anyaság a nők egyik küldetése az életben, annak ellenére, hogy a társadalom hajlamos egyre inkább leértékelni azt. Ugyanakkor a fotós szerint az életet adás számtalan formában elképzelhető egy nő életében, olyannyira, hogy számára ez a projekt is a “gyermeke”, amelyet hónapokig hordozott, hosszú órák alatt megszülte, és végül mindenkinek megmutatta.

A Becoming Mother fotósorozat hidat mutat két világ között: a fotós szerint az anyasággal kapcsolatba kerülünk természetes részünkkel, a belső erővel, az intuícióval. Olyan dolgokat tud ilyenkor egy nő, amit nem tudott korábban. De a modern világ értékei elhalványítják ezeket az erőket, elveszítjük velük a kapcsolatot. Ezek a portrék olyanok, mint egy híd a nők életének két fázisa, két különböző világ között. Ez egy üzenet is: hallgass az ösztöneidre, az intuícióidra. Az anyaság egy ajtó a szakrálishoz, valamihez, ami kívül esik a megszokottól, és csak mi vagyunk képesek (újra) megnyitni.

(a mymodernet.com interjúra nyomán)

Kapcsolódó cikkeink: