Baba

4 dolog, amit tegyél biztonságos helyre, mielőtt járni kezd a gyerek

Elég egyetlen pillanatra félrenézni, és a gyerek kezébe, szájába kerülhet olyan dolog, aminek nem lenne szabad. Ennek esélyét azonban jelentősen csökkenthetjük. Ezeket a tárgyakat  kell gyerekbiztos magasságban tartani.
2021. Április 17.
4 dolog, amit tegyél biztonságos helyre, mielőtt járni kezd a gyerek (fotó: Getty Images)

Azt minden felnőtt tudja, hogy a gyógyszereket, tisztítószereket és éles tárgyakat mindig érdemes olyan helyre tenni, ahonnan még véletlenül sem kerülhetnek a gyerekek kezébe, és a biztonság kedvéért – már ahova lehet – ajánlatos gyerekzárat is felszerelni. A leleményesebb gyerekek persze székre állhatnak, sőt olykor a biztonsági zárakat is képesek kinyitni, mindez azonban időigényes folyamat, így nagy valószínűséggel tetten érhetők, ha valami ilyesmire készülnek. Összegyűjtöttük azokat a veszélyes tárgyakat, amiket a jól ismert klasszikusok mellett ajánlatos elrejteni a gyerekek elől, mert komoly bajt okozhatnak.

1. Pénzérme

Bár ízre cseppet sem étvágygerjesztő, az aprópénz formája mégis csábító a gyerekek számára. Ha a kezükbe kerül, sokuk máris a szájához emeli, ahonnan aztán könnyen lenyelheti. Figyeljünk oda arra, hogy ne férjenek hozzá a gyerekek: ne hagyjuk szét a lakásban a pénzérméket zsebürítést követően, és amikor a bevásárlásnál visszajáróként kapjuk, legyünk résen, hogy véletlenül se pottyanjon a babakocsiba!

2. Pici darabokból álló játék

Az apró darabokból álló játékok is igen hívogatók a gyerekeknek, ami főleg akkor jelent kihívást a szülőnek, ha a nagyobb testvér előszeretettel hagyja szét azokat a játékokat, amikről ő már tudja jól, hogy nem szabad szájba venni, a kicsi fantáziáját viszont piszkálhatja. Az egykéknél valamelyest könnyebben áthidalható ez a probléma: sose hagyjuk őket felügyelet nélkül játszani a több pici darabból álló játékkal, és mindig gondosan pakoljunk el!

3. Gombelem

Méreténél fogva ártalmatlan “csemegének” tűnhet, ami gond nélkül áthalad az emésztőrendszeren, és a pelenkában vagy a biliben landol. A gyermekorvosok azonban nem győzik elégszer hangoztatni, hogy ez tévedés: a fő baj nem az elem mérete, hanem ami benne van. Az emésztőrendszerbe jutva a gombelem akár életveszélyes állapotot is előidézhet, ezért haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, ha a gyerek gombelemet nyelt le!

4. Mosókapszula

A színes és illatos (ám egyáltalán nem finom) mosókapszulák szintén rendkívül vonzók a gyerekek számára. Mivel a puha kapszula tisztítószert rejt, rendkívül fontos megelőzni, hogy a kicsik szájába kerüljön! Bár a gyártók igyekeznek mindig gyerekbiztos csomagolással ellátni ezt a terméket, nagyon fontos, hogy mi is megtegyük, ami tőlünk telik: mindig olyan magasra kerüljön a doboza, ahol a gyerekek nem férhetnek hozzá!

Jelek, hogy a gyerek lenyelt valamit

Nem ritka, hogy a furcsa tárgyak lenyelésére észrevétlenül kerül sor, egy óvatlan pillanatban, amikor a szülő elfordítja a fejét, vagy kimegy a mosdóba. Az apróbb tárgyak lenyelése egyértelmű tünetekkel sem jár feltétlenül együtt, bizonyos panaszok esetén azonban érdemes erre is gondolni.

– Nyeléskor jelentkező fájdalom vagy nyelési nehézség

– Fokozott nyáltermelés

– Mellkasi fájdalom vagy hasfájás

Nehézlégzés

– Hányinger, öklendezés

Mit NE TEGYÜNK, ha a gyerek lenyelt valamit?

Ha a saját szemünkkel láttuk vagy a gyerek maga számolt be arról, hogy lenyelt valamit, ne próbálkozzunk se hánytatással, se hátba veréssel! Az sem jó ötlet, hogy kézzel próbáljuk meg kiszedni, amit lenyelt, mert azzal akaratlanul is sokat ronthatunk a helyzeten.

Mit TEGYÜNK, ha a gyerek lenyelt valamit?

Ha megtörtént a baj, és a kicsinek tünetei vannak, habozás nélkül kérjünk orvosi segítséget! Fontos, hogy ha az alábbi tárgyakat nyelte le, vagy gyanítjuk, hogy lenyelte, akkor se vesztegessük az időt: gombelem, több darabos mágneses játék vagy egy pici mágnes és valamilyen fém tárgy, hegyes vagy éles tárgy (például üvegszilánk).