Baba

5 játék a gyerek fejlődéséért

A bugyutának tűnő zajok és grimaszok talán nem tűnnek számodra értelmesnek, de hidd el, gyermeked rengeteget tanulhat ezekből is.
2016. Augusztus 12.

A legfontosabb játékok ugyanis a legegyszerűbbek, leghétköznapibbak, melyeken keresztül osztozni tudtok az örömben.

Dobálós

Fektesd a babád a hátára, majd gyűrj össze pár pihepuha, könnyű és színes anyagot egy labdává. A legjobb ha valamilyen könnyű sálat használsz. Dobd a magasba és hagyd a picire pottyanni. Ez a játék a gyermek vizuális nyomon követését fejleszti. Kommentáld is, amit csinálsz, így az apróság egyszerre használja majd a látását, hallását és tapintást is.

Kukucs!

Hat hónapos kortól kezdhetjük a kukucskálós játék elődjét. A babakocsi ülését fordítsuk menetiránynak háttal, így szembenéz velünk a baba, séta közben is kapcsolatban maradhatunk vele. Nézzünk az üldögélő vagy fekvő baba szemébe, majd tekintsünk máshova, és ismét nézzünk rá. Nevet, amikor ránézünk? Várja a következő összenézést? Egyre többféle arckifejezést utánoz és ért meg, így egyre összetettebb szemes játékba bonyolódhatunk vele.

Játssz a tükör előtt

Feküdjetek hasra és fektessetek a földre egy játéktükröt. Nézegessétek magatokat és egymást is, és vágjatok grimaszokat. Nyújtsátok ki a nyelveteket, borzoljátok a szemöldökötöket, kócoljátok össze a hajatokat. A lényeg, hogy sokat nevessetek. Ezt a játékot nagyjából a pici három hónapos kora után tudjátok majd játszani, amikor már elég elég erős less ahhoz, hason fekve is fel tudja emelni a fejét és a vállát.

Zenéljetek

Rázogass valamilyen tárgyat, ami hangot ad ki, vagy tapsolj ritmusra. Variáld a zenét és a “hangszereket” is, sőt egy ide után a gyermek elég idős less ahhoz, hogy saját maga is doboljon, csörgőzzön.

Labdázzatok

Az egyik legegyszerűbb, de talán a legjobb móka, ha labdázol a picivel. Gyakorlatilag az első pillanattól kezdve, ahogy talpra áll és fogod a két kezét, már szívesen rugdos a babák többsége valamilyen labdát. Amint egyre magabiztosabb less, úgy fogja egyre ügyesebben rúgni is a bőrt, és ki tudja, a végén még válogatott csapatkapitány is lehet belőle!

Ezeket is olvasd el: