Baba

A baba bőrápolása: a legfontosabb szempontok

Az újszülött bőre érzékeny, ezért a baba bőrápolása ugyanolyan fontos, mint a táplálása vagy a melegen tartása. Milyen szokásokat érdemes beiktatni a napi rutinba?
2021. Május 26.
A baba bőrápolása: a legfontosabb szempontok (fotó: Getty Images)

Az újszülött bőre érzékeny, és bár számos újszülöttkori kiütés normálisnak tekinthető, a ruhákban, mosószerekben és babatermékekben található vegyi anyagok, illatanyagok és színezékek okozhatnak újszülöttkori bőrirritációt, szárazságot, kidörzsölődést és kiütéseket. Azonban sokat tehetsz azért, hogy megvédd a babádat ezektől a bőrproblémáktól.

Természetes bőrápolás újszülötteknek

Az újszülöttek ráncos bőrrel és a vernix nevű, faggyúszerű védőréteggel születnek, amely az első héten természetes módon hámlik le. Nem kell sürgetni, dörzsölni, vagy krémekkel kezelni. (Ha a baba a 40. hét után születik, ez a folyamat valószínűleg már akkor befejeződik, amikor még az anyaméhben van).Az újszülöttek bőrének ápolásánál a kevesebb több elvét tartsuk szem előtt. Íme, néhány tipp, amelyek segítenek megvédeni a babát az allergiától és a kiütések kialakulásától.

  • Nem kell gyakran fürdetni az újszülöttet. A túl gyakori fürdetés – heti háromnál több alkalommal az első életévben – eltávolítja a baba bőrét védő természetes olajokat. Ettől a baba bőre sérülékeny és száraz lehet. Ez előidézheti az ekcéma megjelenését is.
  • A nyáladzás és a pelenkacserék kivételével az újszülöttek nem nagyon koszolódnak. A babák nem dolgoznak 9-től 5-ig, és nem mennek utána edzőterembe! Az első egy hónapban körülbelül heti két-háromszori szivacsos fürdetés tisztán tartja a babát. Kevés vízzel a pelenkacseréknél töröljük át a babát.
  • Azoknál a babáknál, akiknek még megvan a köldökcsonkjuk, a heti egyszeri szivacsos lemosás a legmegfelelőbb.
  • Ne használj illatosított babatermékeket az első hónapokban. Ez irritálhatja a baba érzékeny bőrét.
  • Minden babaruhát moss ki, mielőtt a babára adnád. Csak olyan babamosószert használj, amely illatanyag- és színezékmentes. A babaruhákat, ágyneműt és takarókat a család szennyesétől elkülönítve mosd ki. Vagy ugyanazt a mosószert használd az egész család számára.

(Cikk forrása: webmd.com)