Baba

7 egyszerű tipp az újszülöttkori hámlás ellen

Ha az újszülött baba bőre hámlik, az érthető módon meg szokta ijeszteni az újdonsült szülőket. De amíg felnőtteknél jelezhet problémát a bőrhámlás, addig az újszülöttek esetében ez csak ritkán okoz gondot.
2020. November 20.
7 egyszerű tipp az újszülöttkori bőrhámlás ellen (Fotó: Getty Images)

A babát az anyaméhben magzatmáz borítja, miközben magzatvíz veszi körül. Amikor megszületik, némi vér is kerülhet a bőrére, amit sokszor letörölnek róla, némi magzatmázzal együtt, mielőtt az édesanya mellkasára fektetik.

Korábban gyakran a születés után azonnal lemosták az újszülöttről a magzatmázat, de ma már ismert, hogy valójában előnyös ha a babán hagyják, sőt, akár beledörzsölik a bőrébe. Miután a kisbaba hónapokat töltött a magzatvízben, a magzatmáz egyfajta vízzáró rétegként funkcionál, védve a bőrét a levegőtől, a kiszáradástól.

Amint a magzatmázat eltávolítják, a baba bőre elkezdhet hámlani. Bár az idősebb gyerekeknél és a felnőtteknél a bőr hámlása általában azt jelzi, hogy száraz a bőr, a babáknál ez nem így van. Ez egyszerűen csak annak a része, hogy a baba megérkezik az anyaméhből a világba. A legtöbb újszülött bőre hámlik egy kicsit élete első napjaiban, heteiben.

Ha bármilyen aggályuk van a baba bőrének hámlása miatt, a szülőknek célszerű felkeresni a gyermekorvost vagy a védőnőt. Vannak bizonyos esetek, amikor valóban szükséges lehet az orvosi kezelés. Ilyen lehet az ekcéma, amely esetében a bőr vörös, gyulladt, irritált lehet, néha kidudorodó kiütésekkel, sebekkel, vagy apró hólyagokkal. Ha ilyen tüneteket észlelsz a babán, fordulj a gyermekorvoshoz.

Szintén orvosi ellátás szükséges az ichthyosis nevű, ritka, genetikai eredetű bőrbetegség esetén, amelynél a bőr pikkelyesnek, száraznak tűnhet. Ez a probléma általában örökletes.

Mit tehetsz az újszülött bőrhámlása ellen?

Az első lehetőség nagyon egyszerű: ne tegyél semmit. Csak kövesd az alapvető higiéniás javaslatokat, és végül abba marad majd a bőrhámlás a babánál. Azonban létezik néhány egyéb megoldás is.

  • Késleltesd az első mosdatást. A magzatmáz a születés után is védi a baba bőrét, így ahelyett, hogy azonnal megmosdatnád, lehetőleg késleltesd egy, két, vagy akár több napig. Ez lehetővé teszi, hogy a magzatmáz továbbra is óvja, hidratálja a kicsi bőrét. A vér és egy kevés magzatmáz letörlése, illetve a magzatmáz bedörzsölése a születés után elegendő, hogy az újszülött tiszta maradjon élete első napjaiban.
  • Korlátozd az első hónapokban a baba fürdetését. Csodálatos része az esti rutinnak a kisbaba fürdetése, és segíthet megnyugtatni is a kisbabát. A túl gyakori fürdés azonban kiszáríthatja a baba bőrét, és fokozhatja a bőrhámlást. Ha több fürdetésre van szükség, csökkentheti a bőrszárazságot, ha nem használsz szappant a mosdatáskor – hacsak nem kimondottan szükséges.
  • Hidratáld a bőrét. A baba bőre puha, és nem igényel különösebb testápolózást. Ha az orvos azt javasolja, hogy érdemes hidratálni a baba bőrét, jobb kerülni az illatanyagot tartalmazó termékeket, még abban az esetben is, ha kimondottan kisbabák számára forgalmazzák azokat. A tiszta olajak segíthetnek a hidratálásban.
  • Figyelj a hőmérsékletre. Ha a babának melege van és izzad, az kiválthat extra hámlást, melegkiütést, de akár ekcémát is. Míg ha túlzottan hideg van, kiszáradhat a bőre. Ezért is tegyél meg mindent, hogy ideális legyen számára a hőmérséklet.
  • Kerüld a vegyszereket, illatanyagokat. Számos kisbabák számára készült termék is okozhat bőrirritációt. A kemikáliák, az illatanyagok, sőt, a természetes illóolajak is irritálhatják a bőrét. Válassz olyan mosószereket és szappanokat, amelyek érzékeny bőrűeknek készültek, és kerüld az illatanyagokat. Bár ezek elkerülése nem tudja teljes mértékben megakadályozni a bőrhámlást, de a szükségtelen irritációtól megkímélheti a babát.
  • Használj párásítót. Ha a lakás alkalmas rá, használhatsz párásító is, hogy megóvd a baba bőrét attól, hogy a túl száraz levegő hatására hámlani kezdjen.
  • Legyen mindig hidratált a baba. 6 hónapos kor alatt nem szabad vizet adni a babának, az anyatej, illetve a tápszer elegendő folyadékkal látja el a kicsit. Kövesd nyomon a nedves pelenkák számát is, hogy tudd, a baba mindig megfelelően hidratált-e.

Figyelem! A cikkben található információ tájékoztató jellegű, ha aggódsz a baba bőrének hámlása miatt, kérd ki a gyermekorvos véleményét!Forrás: bellybelly.com.au