Baba

Az ekcéma kialakulásának okai

Az atópiás dermatitisz a bőr krónikus gyulladása, amely világszerte egyre több gyermeket érint. Az atópiás dermatitisz azonban megelőzhető!
2018. Április 25.
Az atópiás dermatitisz megelőzhető

Csecsemőknél, kisgyermekeknél a leggyakoribb bőrgyógyászati probléma az atópiás (veleszületett túlérzékenységű) ekcéma. Az atópiás dermatitiszt genetikailag meghatározott immunrendszeri túlérzékenység okozza. Az úgynevezett “atópiás alkat” azt jelenti, hogy a gyermek szervezetének védekezőrendszere labilis: bizonyos esetekben kórosan túlműködik (például allergiás hajlam esetén), máskor viszont nem tud hatékonyan és gyorsan reagálni a külső ingerekre (ezért alakulhatnak ki bőrfertőzések az atópiás betegeknél).

Az atópiás alkat úgynevezett atópiás betegségek formájában nyilvánulhat meg. Atópiás betegség például az allergiás rhinitis, az asztma és az atópiás dermatitisz is.

Öröklődés a számok tükrében

Amennyiben az egyik szülő érintett valamely atópiás betegségben, úgy a gyermeknek 40 százalék esélye van arra, hogy ekcémás lesz. Ha azonban mindkét szülőnél fennáll atópiás megbetegedés, ez a szám akár 80 százalék is lehet.

A gyermek életminőségét is rontja

Az ekcéma következtében a száraz, gyulladt bőr hámlik, erősen viszkethet és kellemetlen nedvedzéssel is járhat. A kialakult vakarózás miatt az ekcémás gyermek bőrének védekezőképessége is csökken, ezért a fertőzésekre is fokozottan fogékonyabbá válik. Ez a betegség a gyermek és családja életminőségét is nagy mértékben befolyásolja. Az állandó viszketéstől ugyanis a csecsemő nyugtalanná, nyűgössé válhat, romolhat az alvásminőség, de a tüneteket kihatással lehetnek a játékra is.

Az ekcéma kialakulásának okai

Komoly következményekkel is járhat

Ma már az is bizonyított, hogy azoknál a gyermekeknél, akik ekcémásak, nagyobb az asztma, a krupp, a szénanátha, és az élelmiszerallergia kockázata is. Fontos tehát, hogy már csecsemőkorban megfelelően kezeljük az ekcémát, és tünetmentessé tegyük a gyermeket, hiszen a életminőségének javítása mellett a későbbi betegségek is jó eséllyel elkerülhetővé válnak.

Az atópiás dermatitisz megelőzhető!

Amennyiben gyermekünk az ekcémát tekintve magas kockázatú, akkor már születésétől kezdve sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük az atópiás dermatitiszt.

Mit jelent a magas kockázat?

Ilyen esetben a gyermek szüleinek vagy édestestvérének orvosi diagnózisa van vagy volt az atópiás dermatitiszről, asztmáról vagy allergiás rhinitiszről.

Az atópiás dermatitisz azonban ezeknél a gyermekeknél is megelőzhető, méghozzá a bőr megfelelő emolliens (zsírosító, nedvesítő, puhító) kezelésével.

Köztudott, hogy az újszülöttek bőre nagyon érzékeny, és könnyen veszít nedvességtartalmából, ami miatt hamar kiszáradhat. Az emolliens kezelés célja, hogy a pici érzékeny bőrének elveszített víz-és lipidtartalmát pótolja, megőrizve annak hidratáltságát, biztosítva a bőr megfelelő barrier (védelmi) funkcióját.

Egy 2014-es vizsgálatban, amely 124 újszülött bevonásával készült, arra kérték a szülőket, hogy gyermeküket három héten keresztül naponta legalább egyszer kenjék be emolliens készítménnyel, míg a kontroll csoportban a szülők nem használtak ilyen készítményt. A vizsgálat eredménye szerint az emolliensek használata az újszülöttkor első három hetében 50 százalékkal csökkenti az atópiás dermatitisz kialakulásának relatív kockázatát azoknál a gyermekeknél, akiknél az atópiás dermatitisz kockázata magas.

Mire kell figyelni?

Amennyiben tehát gyermekünk esetében is magas a kockázata az ekcéma kialakulásának, fontos, hogy már újszülöttkorban elkezdjük bőrének emolliens kezelését. Fontos, hogy ez a készítmény illatanyagmentes legyen és a száraz, érzékeny bababőrön is biztonságosan használhassuk. A gyógyszertárakban kapható kozmetikumok között van kifejezetten erre a célra kifejlesztett, akár már újszülöttek bőrére is alkalmazható fürdető készítmények és testápoló balzsamok.

A zsírozó, bőrápoló készítmények teljes testfelületen történő alkalmazása hosszú távon önmagában is segítséget nyújt az egyensúlyi állapot fenntartásához és a gyulladásos tünetek megelőzéséhez.

Kapcsolódó cikkeink ekcéma témában: