Baba

A D-vitamin nagyobb izomtömeget és alacsonyabb testzsírarányt is jelent

Azok a gyerekek, akik életük első évében egészséges mennyiségű D-vitamint vesznek magukhoz, nagyobb izomtömeggel és alacsonyabb testzsíraránnyal rendelkeznek óvodás korukra.
2016. Május 11.

Ez derült ki egy friss kutatásból, amely a Pediatric Obesity című szaklapban jelent meg.

A kutatási eredmény egy olyan felmérésnek köszönhető, amely eredetileg arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a D-vitamin a csontsűrűség szempontjából elengedhetetlenül fontos. Azt, hogy a megfelelő dózis emellett még az izomtömeget is növeli, meglepte a tudósokat.

„Döbbenetes felfedezés, hogy a D-vitamin nem csak abban segít, hogy a csecsemők csontváza erős legyen, hanem az izomtömeg és a testzsírarány optimalizálásában is segít” – foglalta össze a lényeget a kutatást vezető Hope Weiler, a McGill University munkatársa.

Ez az első olyan kutatás, amely összefüggést fedezett fel az egészséges D-vitamin-dózis és a gyerek első 1236 hónapja során történő izomtömeg-fejlődés között. A szakemberek egy 2013-as kutatás utókövetése során jutottak ehhez az eredményhez, amelynek keretében 132 montreáli csecsemő kapott D3-vitamin-kiegészítőket különböző dózisokban 1 és 12 hónapos koruk között.

Noha a gyerekek testfelépítésében nem mutatkozott nagy különbség a különböző dózisban részesülő csoportok között, az izomtömeg egyértelműen nagyobbnak mutatkozott, és 3 éves korukra mintegy 450 grammal kevesebb testzsírt mértek esetükben.

A D-vitamin kiegészítők különösen a hosszú telek során fontosak, hiszen nyáron a napsütés hatására elegendő D-vitamin termelődik a szervezetben, de télen ez általában nem történik meg.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Gyermekeink egészséges csontjaiért
  • Naponta napfényre a D-vitaminért!
  • Napfényvitamin-kisokos
  • Forrás: Medipress