Baba

A Facebook is szembeszáll az oltásellenes tartalmakkal

A Facebook úgy döntött nincs helyek áltudományos tartalmaknak az oldalán, ezért mindent megtesznek, hogy alacsonyan tartsák az oltásellenes tartalmak elérését.
2019. Március 12.
Nehezebben lehet majd oltásellenes tartalmakat elérni a Facebookon

Az oltásellenes tartalmakra nem lehet majd hirdetést vagy ajánlást vásárolni, és a keresési találatokban is hátrébb sorolja majd ezeket a rendszer – írja a 24.hu. Az oltásellenes tartalmú posztokat nem törölni fogják, hanem igyekeznek szakértő szervezetektől származó információkat eljuttatni a tömegekhez, hogy érthetővé tegyék a védőoltás-kérdést.

A döntés várható volt, mert a Facebook, a YouTube és az Amazon mellett rendszeresen kap kritikákat arra vonatkozóan, hogy szabadon engedik az oldalaikon az oltásellenes tartalmakat, áltudományos vagy valótlan információkat.

Monika Bickert, a Facebook egyik alelnöke blogposztjában azt írta, hogy elkezdik visszautasítani azokat a hirdetéseket, amelyek hamis információkat terjesztenek a vakcinákról, és eltávolították a “oltás-ellentmondások” nevezetű hirdetési kategóriát a hirdetési eszközök közül.

A reklámok kitiltása mellett a Facebook leminősíti a témához kapcsolódó oldalakat és csoportokat, így azok kisebb eséllyel jelennek meg majd a keresési találatok között.

Az Instagramra is kiterjed az áltudományos vagy hamis oltásellenes tartalmak kordában tartása, olyan oldalt nem fog listázni az Instagram, ahol oltásokkal kapcsolatos félrevezető információk találhatók. Ezen kívül hashtagek is kikerülnek majd, hogy pontosan mik, azt még nem tudni,

A Pinterest pedig nem ad találatot a védőoltásokkal kapcsolatban, sem helytállót, sem téveset.

A Facebookon egyébként az oltásellenes tartalmak mindössze néhány forrásból indulnak. Éppen ezért nem is érthető, hogy miért várt a Facebook ilyen sokáig ezzel az intézkedéssel.

A WHO a tíz legnagyobb világ közegészségügyi veszélye között tartja számon az oltásellenességet. A közösségi média platformok pedig elérhetőbbé tették ezeket az áltudományos tartalmakat.

Kapcsolódó cikkeink oltásellenesség témában:

Forrás: 24.hu