Gyerek

A szülők tizede elhiszi az oltásellenes üzeneteket

A kisgyerekes szülők fele találkozik a közösségi oldalakon oltásellenes posztokkal, üzenetekkel, a szülők tizede pedig el is hiszi, amit olvas.
2019. Január 24.
A szülők tizede elhiszi az oltásellenes üzeneteket

Egy brit jelentés szerint a szülők felét félretájékoztatják a védőoltásokkal kapcsolatban a közösségi oldalakon, ezért Shirley Cramer, a Királyi Közegészségügyi Társaság ügyvezetője arra kéri a közösségi oldalak üzemeltetőit, hogy lépjenek fel a dezinformáció ellen. Szerinte a közösségi portálok üzemeltetőinek meg kellene akadályoznia, hogy álhírek terjedjenek és a megbízható forrásból származó egészségügyi információkat kellene előtérbe helyezniük. Ezzel egyébként ötből négy felnőtt egyet is ért – írja a 24.hu.

A Facebook szóvivője elmondta, hogy folyamatosan próbálják megtalálni az egyensúlyt a szólásszabadság és a felhasználók védelme között, hiszen azt nem tudják megakadályozni, hogy valaki olyasmit állítson, ami nem igaz, de megteszik a szükséges lépéseket, hogy kevésbé terjedjenek az ilyen tartalmak.

Az oltásellenesek ugyanis előszeretettel osztják meg a közösségi portálokon azokat a rémtörténeteket és konteókat, amelyek szerintük az oltások veszélyességét bizonyítják.

Ugyanebből a brit felmérésből az is kiderül, hogy ötből két szülő szokott találkozni az interneten oltásellenes üzenetekkel, de a kétéves kor alatti gyerekek szüleinek már fele szembesül ezekkel. Ugyanakkor csak a szülők egytizede hiszi el ezeket az üzeneteket. A jelentés szerint ugyanakkor megvan annak a veszélye, hogy a gyakran sulykolt üzeneteket hajlamosak egy idő után elhinni az emberek.

Kapcsolódó cikkeink oltásellenesek témában:

Forrás: 24.hu