Baba

Egy oltatlan közösség veszélybe sodorhat egy egész várost

Az egyre terjedő felelőtlen oltásellenesség miatt sajnos egy könnyen kivédhető régi gyerekbetegség is óriási járvánnyá fajulhat. Ez történt pár éve Amerikában is.
2018. Augusztus 09.

A Webmd.com-on egy nemrég közzétett jelentés részletesen beszámolt arról, hogy a kanyaró járvány 2013-ban hogyan törhetett át két ortodox zsidó közösségen is Brooklynban, melyet egy be nem oltott tinédzser lobbantott be. A fiú az extrémen fertőző betegséget egy londoni utazást követően vitte haza.

A járványban a több mint 3300 fertőzésnek komolyan kitett emberből 58-an kapták el a betegséget. A jelentés szerint 1992 óta ez volt a legsúlyosabb kanyarójárvány New Yorkban. Halálos áldozata nem volt ugyan, egy gyermeket azonban tüdőgyulladással szállítottak kórházba, egy oltatlan kismama pedig elvesztette a magzatát. Emellett New York városa közel 395 ezer dollárt (109 millió forintot) költött a letűntnek hitt vírus megállítására, az ebben résztvevő emberek pedig 10 ezer órát dolgoztak azon, hogy a járvány ne fajuljon el még jobban.

A jelentés kitér az oltások elmulasztásának következményeire, különösen ennyire zárt közösségekben. “Megállapítottuk, hogy az esetek 71%-a gyakorlatilag 8 tágabb család tagjaiból került ki” – nyilatkozta Dr. Jane Zucker New York City Department of Health and Mental Hygiene egyik asszisztense.

Letűntnek hitt betegségből pusztító járvány

New Yorkban a kanyaró/mumpsz/rubeola-ellenes átoltottság 97 százalékos, ami magasnak számít, ezért a járvány kitörése egy kisebb csoportra lokalizálódott, melynek tagjai vallásos okok miatt tagadták meg a vakcinát.

“Még egy ilyen nagyvárosban is, mint Brooklyn, a sűrűn lakott kerületekben sem fertőződtek meg azok, akik be voltak oltva, hiába voltak közel a fertőzött csoportokhoz” – mondja Schwartz.

“A kanyaróval fertőzött tinédzser 2013. március 13-án érkezett haza Londonból, ahol 2008 óta ismét helyi járványnak számított a betegség az oltásellenesség egyre erősödő népszerűsége miatt” – teszi hozzá Zucker.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2000-ben gyakorlatilag már ismeretlen vírus volt a kanyaró. Ennek ellenére persze a beoltatlan amerikaiak ki vannak téve a fertőzés veszélyének, ha valaki a világ másik feléről behozza a vírust az országba.

Egy héttel a fiatal amerikai hazaérkezése után az orvosok egyre több kanyaró-gyanús esettel találkoztak. Ezért az egészségügyben dolgozók elkezdték alaposabban megvizsgálni ezeket. Mivel a legtöbb beteget nem zárták azonnal karanténba, 11 egészségügyi intézményben, iskolákban, repülőgépeken, otthonokban és esküvőkön is egyre nőtt a betegek száma.

“A kanyaró még azután is 2 óráig fertőz, hogy egy beteg személy elhagy egy helyiséget” – mondja Zucker. Így a közegészségügyben dolgozóknak össze kellett gyűjteniük azoknak a névsorát, akik a fertőzöttekkel egy légtérben tartózkodtak, majd megvizsgálták, közülük, ki nem volt beoltva, ők tudták ugyanis továbbadni a betegséget. “Ráadásul, hogy azokat is hatásosan megvédjük, akik a közelben tartózkodtak, mindössze 72 óra áll rendelkezésünkre, úgyhogy igazi sürgősségi helyzet áll fenn ilyen esetben” – teszi hozzá.

A 87 közegészségügyi dolgozó végül 3351 fertőzésre esélyes embert számolt össze. Kétharmaduk teljesen védett volt, 11%-uk pedig legalább egy adag vakcinát kapott, azonban 335 esetben olyan emberek kapták el a betegséget, akik egyáltalán nem voltak beoltva. “A JAMA Pediatrics nevű lapban közzétett jelentés szerint 114 beoltatlan ám fertőzés veszélyének kitett gyerek és felnőtt MMR vakcinát kapott, hogy utólag kivédhessék a betegséget. Közülük azonban 77 gyerek túl fiatal volt ehhez, ezért ők egy adag kanyaró antitestet kaptak” – mondta Zucker.

Felelőtlen oltásellenesség

Az 58 fertőzött kanyarós esetből mind ortodox zsidó volt, a vírus pedig 50%-ban családtagról családtagra terjedt. A járvány 2013 márciusa és júniusa között zajlott, melyen belül 6 nagyobb fertőzéses hullám volt.

Az 58 esetből 45 olyan gyerek vagy szülő volt, akik vagy eleve elutasították az oltást, vagy szándékosan halogatták a vakcina beadásának időpontját. 12 eset pedig olyan csecsemő volt, akik koruknál fogva még nem kaphatták meg a kanyaró ellenes oltást.

“Ez az egész történet azt mutatja, hogy mennyire veszélyes lehet egy kisebb be nem oltott közösség is” – mondja Schwartz. “Ez a járvány egyértelműen betudható annak a pár embernek, akik oltásellenességükkel veszélybe sodortak egy egész várost. Be kell látnunk, hogy ezeknek az úgynevezett egyéni döntéseknek következménye van.”

Kapcsolódó cikkeink oltásellenesség témában: