Baba

A mászás fontos lépés a kockázatérzékelés kialakulásában

Érdekes megállapításra jutott az Otago Egyetem: minél többet mászik egy baba, annál nagyobb valószínűséggel kerüli el, hogy vízbe essen.
2021. Augusztus 03.
A mászás fontos lépés a kockázatérzékelés kialakulásában (fotó: Getty Images)

Az Infancy című szaklapban megjelent tanulmány egy longitudinális vizsgálat része, amely azt vizsgálta, hogy a mozgásszervi tapasztalat milyen hatással van a csecsemők vízbe esésére. A tanulmány vezető szerzője, Dr. Carolina Burnay, a Testnevelési, Sport- és Testmozgástudományi Iskola munkatársa elmondta, hogy a kutatók a csecsemők viselkedését vizsgálták: a fő különbség abban mutatkozott meg a vízbe esett és a vízbe esést elkerülő babák között, hogy mennyi mászási tapasztalattal rendelkeztek.

“Nagyon érdekes eredmény, hogy a korábbi mászással kapcsolatos tapasztalatok mennyisége befolyásolta a kockázat megítélését még akkor is, amikor már járni kezdtek a babák – ezért úgy tűnik, nagyon hasznos, ha a csecsemők másznak és így fedezik fel a környezetüket” – mondta.

Az eredmények szembemennek a mai helikopterszülő tendenciával. “A szülőknek tisztában kell lenniük a mászás fontosságával és az ehhez szükséges lehetőségek elősegítésének előnyeivel. Azáltal, hogy a babák a padlón másznak és alaposan szemügyre veszik azt, megtanulják megkülönböztetni a biztonságos és a nem biztonságos felületeket, és megtanulják elkerülni az eséseket, akár a vízbe esést is. A csecsemők túlzott védelme azzal, hogy korlátozzuk a lehetőségeiket, nem tartja őket biztonságban, ehelyett késlelteti a kockázatos helyzetek érzékelésének fejlődését.”

Dr. Burnay azt is tanulmányozta, hogy a csecsemők hogyan viszonyulnak egy vízhez vezető lejtőhöz. A Developmental Psychobiology című szaklapban megjelent tanulmányban a csecsemők egy lejtőn haladhattak a vízbe. Ebben az esetben a mozgásszervi tapasztalat nem volt hatással a csecsemők viselkedésére – a lejtőn nagyobb valószínűséggel tanúsítottak kockázatos viselkedést.

“Ha hatékonyabb stratégiákat akarunk kidolgozni a kisgyermekek vízbefulladásának megelőzésére, meg kell értenünk, hogyan érintkeznek a vízzel és hogyan tanulják meg érzékelni az esetleges következményeit” – mondja Dr. Burnay.

A tanulmány arra is rávilágít, hogy a vízbe vezető lejtők milyen kockázatot jelentenek a csecsemőkre. A szülőknek és a vízbiztonsággal foglalkozóknak fokozott figyelemmel kell lenniük a vízbe vezető lejtőkkel, lejtős területekkel kapcsolatban, és jobb, ha megakadályozzuk, hogy a csecsemők valamilyen lejtőn meg tudják közelíteni a vizet, medencét.

(Cikk forrása: medicalxpress.com)