Baba

Amikor anyává válik a nő – Így alakul az anya-baba kapcsolat az első évben

A baba születése utáni első év csodálatos időszak, amely azonban néhány megpróbáltatással is együtt jár.
2018. December 09.
Amikor anyává válik a nő - Így alakul az anya-baba kapcsolat az első évben

A boldog események és a nehézségek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az újdonsült édesanya tudjon azonosulni az anyai szereppel, és az anyuka és a baba kapcsolata is számos változáson megy keresztül ebben az időszakban. Hogy válik anyává a nő? És hogy alakul a kapcsolata a kisbabájával, hogyan erősödik kettejük között a kötődés?

Kezdeti nehézségek

A családi rendszer folyamatosan változik, így a pároknak, családoknak egy-egy életciklusban mindig új feladatokkal, nehézségekkel kell megküzdeniük. Lőrincz-Erdélyi Krisztina pszichológus szerint egy kisgyerek érkezése mindig óriási változást hoz egy család, egy nő életébe, ami gyakran egy időbe esik a pár összecsiszolódásának időszakával és az ideális lakáskörülmények megteremtésével, költözködéssel, építkezéssel, ami további feszültségforrást jelenthet a család, az anya számára.- Az első kihívás, amivel egy újdonsült anyának szembesülnie kell, az maga a szülés élménye, hiszen a szülés mind pszichológiai, mind szomatikus szempontból rendkívül nagy igénybevételt jelent: bár alapvetően fantasztikus dolog egy emberi lénynek életet adni, azért sokak számára nem csak pozitív élmények társulnak hozzá, különösen akkor, ha komplikációk lépnek fel – fogalmazott a szakértő.Szülés után egy nő teste megváltozik, így szembe kell nézni a testséma-, és hormonváltozásokkal, a baba iránti aggodalommal, a hirtelen megnőtt felelősséggel és a kialvatlansággal, amire azonban sokszor nincs idő, hiszen az anya minden figyelmét az újszülött ellátása köti le. Sokaknál a szoptatás is nehezen indul be, amit tovább nehezítenek a környezetből eredő elvárások, így sok anyánál ez is egy kimeríthetetlen stressz-forrás, ami rengeteg szorongást eredményez.- A leggyakrabban felmerülő gondolatok egy édesanyánál: Hogyan fogom tudni szoptatni? Lesz elég tejem? Elég jó anya vagyok? Hogyan szoktassam majd le? Az első baba születésénél az anyák nem kevés bizonytalanságot élnek át, hiszen nincsenek még mintáik arra, hogy bizonyos feladatokat hogyan oldjanak meg, emellett pedig rengeteg döntést kell hozniuk a csecsemő ellátásával kapcsolatban (pl. hányszor etessen, mikor hívjon orvost), ami szintén sok feszültséget okozhat – magyarázta a pszichológus.

Hangulatingadozás és levertség az első időszakban

A szakértő szerint a szülést követően többeknél jelentkezhetnek olyan tünetek is, mint a hangulatingadozás, levertség, kedvetlenség vagy a csecsemővel való kontaktus kerülése. – Az efféle szülés utáni depresszív állapotoknak többféle típusát is megkülönböztetik: a legismertebb a harmadik napon jelentkező “baby blues”, ami egy átmeneti állapot, és általában néhány nap alatt elmúlik, de vannak hosszabb lefolyású és komolyabb zavarok is, mint a posztpartum depresszió vagy a posztpartum pszichózis. A kialakulás hátterében többféle ok is lehet, így pl. hormonális változások, pszichiátriai betegségekre való hajlam, a gyermekvállalással kapcsolatos ambivalens érzések vagy a túlzott elvárások a környezet részéről. Az efféle szerepbizonytalanság akár agresszióba is átfordulhat, ami elsősorban a feszültség forrására, azaz a csecsemőre irányul: az emiatt érzett bűntudatot az anyák szégyellik, ezért gyakran senkivel sem osztják meg, ami tovább növeli a szorongást és a magányosság érzésüket is – mondta el Lőrincz-Erdélyi Krisztina.

Mikor lesz valaki anyává?

Mikor jön el az a pillanat, amikor tudatosítja magában egy nő, hogy ő mostantól már anya is? A szakértő szerint sokan úgy vélik, hogy a születés pillanatától válik valaki anyává, ám ez ennél egy jóval hosszabb és összetettebb folyamat, ami már valójában a fogantatás előtt elkezdődik. Számos nőnek kell például szembenéznie azzal, hogy számára a teherbeesés nehezített, ami nem ritkán lelki okokra vezethető vissza, többek között arra, hogy bizonyos okból kifolyólag valójában még nem áll készen az anyaságra.- Daniel Stern szerint egy anyának éppen úgy meg kell születnie pszichésen, mint ahogyan a babának fizikailag, és ennek a folyamatnak különböző szakaszai vannak. Az első 9 hónapban a nő készül az anyaságra: a születését megelőző hónapokban folyamatosan fejlődik, hiszen amíg a baba a testében fejlődik, addig az újfajta öntudat benne is folyamatosan formálódik. Ilyenkor sokfajta fantázia, álom, remény, félelem jelenik meg arról, hogy milyen lesz a baba és maga az anyaság, és ezek nagyon fontos mérföldkövet jelentenek az anyaságra való felkészülésben – hívta fel rá a figyelmet a pszichológus.A születés utáni hónapokban következik a fázis, amikor Anya született: erről a szakaszról akkor beszélünk, amikor a baba már fizikailag is megszületik, és egy anya életének részét képezi. Az anyai lelkület akkor alakul ki igazán, amikor egy anya valóban magára veszi az etetés, ápolás, gondoskodás feladatait. – Itt amellett, hogy az anya biztosítja a baba létezését – hiszen táplálja, ellátja – az is nagyon fontos, hogy ki kell alakulnia egyfajta bensőséges, szeretetteljes kapcsolatnak anya és baba között. Nagyon lényeges ebben az időszakban a más anyáktól érkező megerősítés, bátorítás, valamint a saját anyától kapott modell, a régi már elfeledett gyerekkori élmények, amit az újdonsült kismama akár át is értékelhet, nem feltétlenül kell követnie azt – magyarázta Lőrincz-Erdélyi Krisztina.

Ki segíthet felvenni az új szerepet?

Az anyaság által egy nő korábbi élete teljesen megváltozik, hiszen a már meglévő szerepei mellé – mint például a feleség, dolgozó nő, sportoló, barát, stb. – egy új szerep, az anyaság is megjelenik. A szakember szerint egy segítő, támogató társ, aki kiveszi a részét az apai feladatokból rengeteg segítséget jelenthet a terhek megosztásában, és a tágabb család, a barátok szintén sokat segíthetnek mind az érzelmi támogatásban, mind pedig konkrét segítségnyújtás formájában. – A hasonló helyzetben lévő anyákkal való beszélgetés ugyancsak nagyon hasznos tud lenni, akár valamilyen online fórumon, ezenkívül pedig léteznek hiteles önsegítő könyvek is a témában, amelyek segíthetnek megbirkózni az anyasággal kapcsolatos kérdésekkel – tudtuk meg a pszichológustól.

Így alakul az anya-baba kapcsolat

Az első évben az anya és a baba kapcsolata is folyamatosan fejlődik. – Margaret Mahler szerint egy csecsemő pszichológiai megszületése szintén különböző szakaszokon megy keresztül, akárcsak az anya és baba kapcsolata is. Az első 2 hónapban a fiziológiai szükségletek dominálnak, melyben az anya elsődleges feladata a gyermek biológiai szükségleteinek kielégítése: ebben az időszakban a csecsemő teljes mértékben a környezetétől, elsősorban az anyától függ, saját magán kívül azonban mégsem létezik számára más, ilyenkor ő reflexeken, egyszerű ingereken keresztül funkcionál.A 2. hónap környékén kezd körvonalazódni számára a szükségleteket kielégítő személy, azaz az anya. Kettejük kapcsolata kezdetben szimbiotikus, egyfajta “mindenható burok”, melyben csak ők ketten léteznek. A negyedik hónap környékén azonban a csecsemő kezd “kibújni”, elkezdi figyelni az emberi arcokat és megjelenik a szociális mosoly is: fontosak ebben az időszakban az érintések, a hangok, az anya szeretetteljes, megnyugtató jelenléte, ami biztosítja a biztonságos fejlődést a számára – mondta a pszichológus.A 6-10. hónapokban a gyermekben egyre inkább kezd kialakulni a testkép, azaz hogy ő és az anya nem teljesen egyek, így kezdi felfedezni a külső világot és egyre érdekesebbek lesznek az anyán kívüli személyek is. Ilyenkor minél inkább biztonságban érzi magát a csecsemő, általában annál kevésbé fog szorongani idegenek társaságában.- A mászás és a járás megtanulásával, a 10-16. hónap környékén a gyermek már testileg is egyre inkább eltávolodik az anyától, ugyanakkor az anya továbbra is egy biztonságos bázis marad, ahova vissza lehet térni egy kis “érzelmi feltankolásért”. Ez kezdetben egy-egy biztató érintéssel, simogatással zajlik, később azonban már akár a szemkontaktus is elég hozzá. Mire egy kisgyermek eléri az 1 éves kort – tette hozzá a szakértő -, körülbelül addigra alakul ki az az érzése, hogy az anyától el lehet válni, de ugyanakkor vissza is lehet hozzá térni, mely alapvetően a biztonságos kötődés alapja.Kapcsolódó cikkeink: