Baba

Az apától is függ, mennyire lesz magányos a gyerek

Senki nem vonja kétségbe a barátságok erejét, ám a közeli kapcsolatok alapját már jóval korábban letesszük: az apuka és a gyermek közötti kötődés és szeretet a meghatározó a későbbi életünkben is.
2019. Január 20.
Fontos a gyerekeknek az erős kapcsolat az apával

Azok a gyerekek, akik megtapasztalták az apai elutasítást, a szociális kapcsolatokban is sokkal szorongóbbak és magányosabbak voltak, mint azok, akiknek szeretetteljes és erős volt a kapcsolata az apjával – derült ki egy nemrég, a Journal of Youth and Adolescence című szaklapban publikált amerikai kutatásból. Meglepő módon, ez nem volt igaz azokra, akiknek az anyukkal volt hűvösebb a kapcsolata.

“Az apai visszautasítás sokkal mélyebben érinti a tinédzsereket, és a kutatási eredményeink azt sugallják, hogy ezek a gyerekek jóval idegesebben közelítik meg a társas helyzeteket, ennek pedig szomorú következménye, hogy magányosabbak, kirekesztettebbek lesznek” – mondta Hio Wa Mak, a kutatás vezető szerzője.

Korábbi kutatások már bizonyították, hogy azok a kamaszok, akiknek élénk és boldog társasági élete volt, pszichológiai szempontból is egészségesebbek voltak, míg azok, akiknek nehézséget okozott, hogy barátságokat kössenek másokkal, az iskolában is rosszabbul teljesítettek és több depressziós tünetük volt. “A tinédzserek számára rendkívül fontos, hogy erős barátságokat alakítsanak ki. Ezek a kapcsolatok segítenek nekik megélni a saját önállóságukat, felfedezni az identitásukat és a körülöttük lévő világot” – mondta Gregory Fosco, fejlődéspszichológus, a kutatásban részt vevő professzor.

A kutatásba 687 családot vontak be – apát, anyát és tinédzserkorú gyereket. Háromszor, nagyjából egy-egy év különbséggel kérdezték ki a családtagokat. A szülőket többek között arról, hogy mennyire bíznak meg a gyerekükben, illetve mennyire elégedettek vele, míg a gyerekeket arról, hogy mennyire magányosak és milyenek a társas kapcsolataik. A kapott válaszokat elemezve úgy találták, hogy minél elutasítóbb az apa, annál nehezebben alakít ki bizalmas barátságokat a gyerek, és annál magányosabb lesz.

Forrás: sciencedaily.com

Ez is érdekelhet: