Baba

Nem könnyű, ha a barátnők közül csak az egyiknek van gyereke

Egyesek szerint a gyerekszületés jobban eltávolíthatja egymástól a barátokat, mint egy költözés. A helyzet akkor teszi különösen próbára a kapcsolatot, ha az egyik barátnak még nem született gyereke.
2021. Május 11.
Barátság szülés után - nem könnyű megtartani a kapcsolat minőségét

A fent említett költözés és a gyermekvállalás csak kettő a sok-sok ok közül, ami ma éket verhet két barát közé. Sajnálatos tény, hogy napjainkban a barátságok – és úgy általánosságban az emberi kapcsolatok – nagyon törékenyek, ha nem óvjuk azokat kellőképpen. És a hangsúly itt bizony a többes számra esik: a barátság védelme is két emberen múlik, gyermekvállalás után sem elég csak az egyik félnek akarnia, hogy továbbra is élő legyen a kapcsolat!

Kevesebb idő, több rugalmasság

Sokan azt gyanítják, hogy a gyermektelen barátok féltékenységből vagy irigységből maradoznak el, alapvetően azonban nem ez az eltávolodás oka. Sokkal nagyobb ellensége egy új helyzetbe került régi barátságnak az időbeosztás és a rugalmatlanság: egy újdonsült anyuka jóval nehezebben mozdul ki otthonról és jóval kevesebb ideje is jut erre, mint a baba születése előtt, ez pedig a másik féltől a korábban megszokottnál nagyobb rugalmasságot, toleranciát és alkalmazkodást igényel. Ezt hosszú távon nem mindenki vállalja be, ami a kapcsolat megfakulását, rosszabb esetben pedig lezárását eredményezheti.

Emellett az sem könnyíti meg az új helyzetbe került barátok dolgát, hogy viszonylag hirtelen más lesz az életvitelük, átalakul az értékrendjük, és óhatatlanul megváltozik a fontossági sorrend. Elkerülhetetlenül csökken a közös élmények száma, és az érdeklődési körök is eltérőbbek lesznek – ez önmagában nem vezet törvényszerűen a barátság felbomlásához, az azonban mindenképpen igaz, hogy komoly próbatétel elé állítja mindkét felet.

Barátságmentő kommunikáció

A barátok közötti kommunikáció abszolút életmentő lehet: ha tényleg mindkét félnek fontos a barátság megmentése, érdemes kendőzetlenül beszélni az érzésekről. Míg a gyermektelen barátnő azt gondolhatja, hogy anyává vált barátnőjét már egyáltalán nem érdeklik az ő életének fontos mozzanatai, addig az anya emésztheti magát azt gondolva, hogy a kisgyermekes mindennapok eseményei egyáltalán nem érdekesek a gyermektelenek számára. 

Az esetek többségében mindketten tévednek, csak épp nem öntenek tiszta vizet a pohárba, ami komoly veszélybe sodorhatja a barátságot: könnyen lehet, hogy a kisbabás anyuka lelkesen hallgatná a “régi életére” emlékeztető sztorikat, miközben a gyermektelen barátnő is nyitott lenne azokra az élményekre, amiket a babázó barátnője gyűjt a mindennapok során. Ha azonban ezt nem mondják ki egymásnak, a kommunikáció hiánya villámgyorsan kárt tehet a kapcsolatban.

Ami a nyílt kommunikáció mellett szintén rendkívül fontos, az a türelem és az empátia. Érdemes egy kicsit mindenkinek a másik helyébe képzelnie magát, így rájöhet, hogy nem csak neki jelent kihívást az új helyzet. Ha mindketten belátják, hogy a barátságukban olyan új fejezet kezdődött, ami kezdetben valószínűleg kevésbé intenzív és mozgalmas, mint ahogy azt megszokták, megmenthetik a barátságukat. 

Ha mégis úgy tűnne, hogy a kapcsolat zátonyra futott, de nem szeretnétek veszni hagyni a barátságot, akármelyik oldalon is állsz, tedd meg az első lépést a barátnőd felé: kérdezd meg, hogy hogy van, hogy telnek a napjai! Ha érkezik válasz, érdeklődve hallgasd meg, és mesélj arról, veled mi a helyzet! Hidd el, egyáltalán nem kétségbeejtő, ha kezdetben csak ilyen üzenetekre korlátozódik köztetek a kommunikáció: a lényeg, hogy ne veszítsétek szem elől egymást, így amikor eljön az ideje, sokkal könnyebb lesz újra szorosabbra fűzni a szálakat.

Ha nem sikerül a mentőakció

Bár az esetek többségében működik, sajnos nem ment meg minden kapcsolatot a nyílt kommunikáció. Ha ez történik, és a szülővé válás után megfogyatkoznak a barátaid, gondolj erre a két fontos tényre:

  • Könnyen kapcsolatot teremthetsz hozzád hasonló élethelyzetben lévő emberekkel – vagyis másik anyukákkal. Természetesen ezek a kapcsolatok nem pótolhatják azonnal a szívednek kedves, régi barátságot, szép lassan azonban elkezdhetik kitölteni azt az űrt, amit maga után hagyott.
  • Jó, ha tudod, hogy a barátságok intenzitása meglehetősen változó, és ha mindkét fél nyitott rá, akár hosszabb szünet után is folytatható. Előfordulhat tehát, hogy az egykor csodásan működő kapcsolat újraéled, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy félretegyétek a sértődöttséget és a bűntudatot!

Forrás: ---