Baba

Ha barátnőből anya lesz

Az anyasággal kapcsolatápolási szokásaink is megváltoznak. Már nem olyan könnyű időpontot egyeztetni, a spontán programok pedig szóba se jöhetnek. Egyes barátságok kiállják a próbát, mások nem. No de min múlik a babával bővült barátságok életképessége?
2013. Március 26.

Az anyaság merőben új életstílust jelent a korábbiakhoz képest, és ahogy – mint tudjuk – a rendszer egyik eleme megváltozik, a korábbi rendszer szabályai sem érvényesek többé. A barátságok – régiek, újabbak egyaránt – átalakulnak, hiszen főleg eleinte nincs annyi kapcsolódási pont.

A kismama éjjel-nappal a baba körül tevékenykedik, és bizony néha sóhajtozva gondol régi életére, amelybe belefért egy-egy görbe este vagy egy kényelmes vasárnap. Ha viszont a barátnőnek ez még ma is adott, az eltérő életstílus hozhat némi feszültséget a kapcsolatba. Persze csak azokba a kapcsolatokba, ahol a felek teljesen alárendelik magukat a körülményeknek, és semmit sem tesznek a barátságok megőrzése érdekében.

Fontos a nyitottság!

Geist Klára pszichológus szerint minden barátságnak szüksége van új élményekre, és ha ezek elmaradnak, könnyen ellaposodhat. “A női barátságok leginkább az érzelmek megosztásáról szólnak, és ha ez egyoldalúvá válik, vagy már nincsen tere, ideje, a kötelék meglazulhat.

Fontos, hogy az újdonsült anya is nyisson a világ felé és a közös témákra, és ne csak a kicsiről meséljen, mert a gyermektelen barátnőket aligha kötik le hosszasan a gyermeknevelési kérdések. Ha nem szeretnénk eltávolodni a barátoktól, ne féljünk a tudtukra adni, hogy a fáradtság és az időhiány ellenére is fontos számunkra a kapcsolat. Faggassuk ki őket mindarról, ami az ő életükben játszik fontos szerepet, így elejét vehetjük a feleslegesség érzésének, hiszen a barátságok sokszor azért kopnak meg, mert az egyik fél már nem találja a helyét a másik életében!”

Vágy kontra valóság

Sok múlik azon, hogy a gyermektelen barátnő hogyan viszonyul a gyerekhez, hogyan éli meg barátnője életének nagy változását. Különösen akkor okozhat ez konfliktus, ha ő is erre az életre vágyik, de valamiért (még) elérhetetlen számára.

Hogy megmarad-e a barátság a szülés után, az csak rajtatok múlik

Mariann például arról mesél, milyen nehézségekkel néztek szembe, amikor ő anya lett, régi barátnője, Niki azonban csak szeretett volna az lenni: “A mi gyerekünk vadházasságba született, de nagyon vártuk. Terhes voltam, amikor Nikiék összeházasodtak, majd próbálkozni kezdtek. Miután megszületett a kislányom, Niki pár hetente meglátogatott minket, de egyre csalódottabb volt amiatt, hogy nem jön össze a baba. Pontosan eltervezte, hogy a gyönyörű esküvő után szülők lesznek, és nem tudott mit kezdeni azzal, hogy a sors nem úgy rendelkezett.

Egyszer teherbe esett, de sajnos a baba elhalt. Én még szoptatós anyuka voltam, nem tudtam mellette lenni ezekben a napokban, telefonon tartottam benne a lelket. Egyre ritkábban adott hírt magáról, most már fél éve nem láttuk. Ígéretet sokszor kaptunk, hogy meglátogat minket, de ezeket rendre lemondta. Eltávolodtunk egymástól. Úgy érzem, nem tud örülni nekünk, és már nem is igazán érdekeljük.”

Mariann történetéből kitűnik, hogy a barátságba költöző negatív érzések is megnehezítik a kapcsolattartást. Szakértőnk szerint ezek a kapcsolatok is helyrehozhatók, ha tudatosítjuk a barátnőben, hogy mi továbbra is stabil pontot jelentünk az életében, történjék bármi! Az őszinteségről azonban nem szabad lemondanunk, fontos, hogy tudjuk beszélgetni az érzéseinkről, ne nyomjuk el őket. Minden esetben a kölcsönösség számít, ami a megváltozott életkörülmények elfogadását is jelenti.

Szervezés kérdése

Törvényszerű, hogy az ember lánya szülés után inkább a gyerekes ismerősök felé húz, velük talál igazán közös témákat. “Én elfogadtam, hogy a pörgős, napi tíz órát dolgozó barátnőimnek kevésbé van idejük ránk, és inkább a gyerekes barátokkal járunk össze – meséli Paula, két kisgyermek anyukája. – Azt viszont én is tapasztalom, hogy az anyaközösségek viszonylag zártak. Az első terhességemnél szinte végig dolgoztam, és mikor a gyerek egyéves kora környékén elkezdtünk játszótérre járni, azt láttam, hogy már nagyon is kialakult klikkek vannak.

Azóta sok új ismeretséget kötöttem, de ezek az új barátságok sokkal inkább a gyerekekről szólnak, ezért ugyanúgy szükségem van arra, hogy a régi, engem húsz-harminc éve ismerő barátnőkkel is találkozni tudjak időnként. Némi szervezéssel havi egy alkalommal össze tudunk hozni egy vacsorát vagy mozit. ”

Mit tehetsz a kapcsolatápolásért?

– Mindenki elfogadja, ha nem tudsz azonnal írni vagy telefonálni, de azért pár napon belül reagálj a hívásokra és az e-mailekre!

Ne várd, hogy mindig mások keressenek, olykor ragadd magadhoz a kezdeményezést!

– Legközelebbi barátaidat örvendeztesd meg időnként néhány remek babafotóval. Ezekre nem lehet nem reagálni…

– Ha a gyerkőc már megengedi, szakadj ki olykor egy-egy barátnős estére! Így sokkal olajozottabb a kapcsolattartás, mint ha évek múltán kellene újra felvenni a fonalat.

– Egyedül érzed magad? Csatlakozz meleg hangulatú, befogadó közösségekhez. Látogass el több baba-mama klubba, játszóházba, itt biztosan akadnak olyan anyukák, akikkel tapasztalatokat cserélhetsz!

Ezeket is olvasd el: