Baba

Az első év édes hármasban – család születik

A babád első éve nem csak az első mosolyokról és tétova lépésekről szól. Ez az időszak a párkapcsolatotok számára is újabb kihívásokat tartogat. Olyan lesz, mint egy izgalmas társasjáték, aminek még nincsenek kőbe vésett szabályai. Ti írjátok őket.
2014. Július 15.

Mostanáig azt gyakoroltátok – valószínűleg sikeresen -, hogyan szeressétek jól egymást. A viszonzott szerelem öröme és biztonsága segített meghozni a döntést, hogy gyermeket vállaljatok. Most, hogy megszületett, hirtelen egészen új feladattal álltok szemben. Meg kell tanulnotok azt is, hogyan szeressetek ketten együtt jól – valaki mást.

Bár egyértelmű, hogy az első perctől ragaszkodtok hozzá, de azért nem könnyíti meg a dolgotokat. Fenekestül felforgatja az életeteket, sír, nyüszög, követeli a jussát hajnali fél háromkor is – viszonzásul pedig hosszú hetekig nem ad mást, csak azt, hogy létezik és cuki.

Ha tisztában vagytok azzal, hogy ez az időszak minden szépsége ellenére bizony nem könnyű, és folyamatosan figyeltek egymásra is, akkor biztosan sikerrel veszitek majd az akadályokat. Az első év végén pedig büszkén érezhetitek majd, hogy teljesítettétek ezt a pályát is.

Indulhat a játék!

0-1. hónap

Te jó ég, gyerekünk van!

Te: Az első napok az újszülöttel igencsak fárasztóak fizikailag, miközben a hangulatod is teljesen kiszámíthatatlan. Lehet, hogy hetekig a föld felett lebegsz, és nem térsz magadhoz a csodától, ami megtörtént veled. De az is lehet, hogy kétségbeesve próbálsz megbirkózni a gondolattal, hogy mostantól egész életedre felelősséggel tartozol ezért a kicsi emberért. Még valószínűbb, hogy ezek az érzések váltakozva törnek rád. Egy biztos: az időd és energiád 90 százalékát a kisbaba köti le. A maradék tízben próbáld észrevenni, hogy a pároddal egy csapat vagytok, vele együtt fog igazán jól működni a hármasotok.

Ő: Bár akad olyan kispapa is, aki azonnal megtalálja az örömeit és a feladatait gyermeke gondozása körül, az is teljesen érthető, ha tanácstalan az új szerepében, esetleg kirekesztve érzi magát a természetesen szoros anya-baba kapcsolatból. Ha ezt látod rajta, érdemes bevonnod őt. És nemcsak abba, hogy a baba körül mit segíthet, hanem hogy kifejezetten neked mivel tehet jót. Készítsen egy nagy bögre limonádét, amikor szoptatsz, vagy állítsa be a kedvenc sorozatepizódodat, amikor végre elaludt a kicsi. Az első néhány hétben nem valószínű, hogy marad energiád az ő igényeire is, de azt mindenképpen jelezd neki, hogy a jelenléte fontos számodra.

Anya főz, apa fürdet, együtt lenni a mindennapokban felbecsülhetetlen

1-3. hónap

Apa mosdik, anya főz, együtt lenni jó

Te: A párod apaszabadsága már bőven lejárt, az első időkben lelkesen érkező rokonok és barátok is visszatérnek a szürke hétköznapokhoz, te pedig belekezdesz az új életszakaszba, amikor a nap nagy részét kettesben töltöd a kisbabáddal.

Bár kívülről úgy tűnhet, semmi dolgod, hiszen “csak” otthon vagy, egyáltalán ne lepődj meg, ha esténként hullafáradtan dőlsz az ágyba. Amíg nem alakul ki legalább egy kis rendszeresség és hosszabb éjszakai nyugalom az életetekben, addig ne várj el magadtól túl sokat. Az ebédet nyugodtan rendelheted, a háztartási munkákból is csak a legszükségesebbeket végezd el. Különösen igaz ez a gyermekágyas időszakra, ami nem véletlenül tart hat hétig. Ennyi időre van legalább szüksége a testednek és a lelkednek is, hogy helyreálljon a szülés okozta kavarodásból.

Ő: Az új családtag érkezése és az, hogy te átmenetileg nem keresel pénzt, arra ösztönözheti a párodat, hogy teljes gőzzel a munkájába vesse magát. Hiszen nem teheti meg, hogy esetleg kirúgják, gondoskodnia kell a családjáról. Ha rugalmas a munkaideje, akkor kérheted, hogy siessen haza, de kötöttebb munkaidő mellett is megoldható többnyire, hogy fürdetésre hazaérjen. Ez a klasszikus kispapafeladat nem csak arra jó, hogy az ő kapcsolatukat építse, hanem neked is legalább napi fél óra nyugalmat biztosít. Ezután azonban mindig szánjatok legalább tíz percet arra is, hogy egymással foglalkozzatok: beszélgetés, közös filmnézés, közös fürdés – bármi, ami a kettőtök közötti kapcsolatot is erősíti.

3-6. hónap

Beszéljünk a szexről!

Te: Ha vége a napnak, alig várod, hogy ágyba kerülj – és aludj egy jót. Bár az is előfordulhat, hogy a hathetes kötelező szünetet is alig bírod betartani, jellemzőbb, hogy a fáradtság és a hormonok hatására a szex az utolsó, ami a családi ágyról eszedbe jut. De ne add fel! Ha több időt adsz/adtok magatoknak, szinte biztos, hogy végül ugyanolyan jól fog esni, mint korábban. De ne szégyellj beszélni arról, mire vágysz, és az sem baj, ha felkészültök a szoptatás okozta testi változásokra is: arra, hogy esetleg síkosítóra lesz szükség, vagy arra, hogy adott esetben tejbelövellés jelezheti majd az orgazmust.

Ő: Mivel a szülés körüli változások őt hormonálisan nem érintik, szinte biztos, hogy előbb támad fel a szexuális étvágya, mint neked. De ez nem kell, hogy problémát okozzon kettőtök között. Ha meg tudjátok beszélni, ki mire vágyik igazán, akkor meg tudjátok találni azt a megoldást is, ami mindkettőtöknek jólesik, de szinte biztos, hogy több időre lesz hozzá szükségetek, mint korábban. Lehet, hogy ez a kompromisszum egy gyors menet lesz hosszú összebújós beszélgetéssel a végén, vagy épp ellenkezőleg, egy végtelennek tűnő előjátékkal bevezetett, elnyújtott szeretkezés – a lényeg, hogy lehetőleg sértődések és sérülések nélkül megtanuljátok kezelni ezt a helyzetet is. A szoptatás abbahagyása után a libidód és így a szexuális életetek valószínűleg újra a régi lesz, a most megszerzett tapasztalatoknak köszönhetően még akár színesebb is.

6-9. hónap

Kell a társaság!

Te: Kisbabád lassan készen áll arra, hogy hosszabb időre valaki másra bízd. Térképezd fel, hogy a környezetedben ki az, akire nyugodt szívvel rá mered bízni a picit. Ideális esetben a családon belül találsz több alkalmas jelöltet is a nagyszülők, nagynénik, nagybácsik között, de ha nincs ilyen hozzátartozó, akkor is megéri legalább alkalmanként fizetett bébiszittert fogadni. Először csak napközben egy-két órára, később este, akár hosszabb időre is. Törekedjetek arra, hogy nagyjából kéthavonta legyen alkalmatok kettesben programot szervezni, randevúzni, mint régen. Ez segít abban, hogy párként is újra rácsodálkozzatok egymásra, és ne csak szülőtársak legyetek.

Ő: Bár te is érezheted úgy, hogy a baba miatt osztoznod kell a párod szeretetén és figyelmén valaki mással, ez tipikusabban az újdonsült kispapák problémája szokott lenni. Akár így, akár úgy, mindenképpen jót tesz nektek egy “görbe este”, amikor csak egymásra figyeltek, és olyan programokat csináltok, amiket a gyerek születése előtt is kedveltetek. Valószínű, hogy többször ellenőrzöd majd a telefonodat, hátha ír vagy hív a bébiszitter – de ez természetes. A lényeg, hogy próbáljatok meg a gyerektől független témákról (is) beszélgetni.

Az első év édes hármasban - család születik

12 hónapig csak hárman vagytok, de ez után ideje újra munkába állni

9-12. hónap

A megtalált egyensúly

Te: Mostanra nagyjából kialakult az új családtag helye és szerepe az életetekben. A napok többnyire kiszámíthatóan telnek, és pihenésre is csaknem elegendő időd jut. Ezzel egyidejűleg több időd és energiád jut a párodra is. Most jön el az idő a nagy beszélgetésekre és elhatározásokra. Az elmúlt egy év tapasztalatai alapján elhatározhatjátok, min szeretnétek változtatni, mi az, amit egy újabb kisbaba érkezésekor ugyanígy vagy éppen egész másképp csináltok majd.

Ő: A legtöbb kispapa egyéves kor után kezdi igazán élvezni a gyermekével töltött időt. Ahogy lassanként nyiladozik az értelme, bontakozik ki a személyisége, egyre több mindent lehet vele csinálni: beszél, örül, ötletei vannak. Egyre több olyan családi programot tudtok csinálni hármasban, ami mindhármótoknak öröm, de ő is egyre szívesebben szervez programot kettesben a gyerekkel. Közös programjaitokon tovább építitek a “csapatot” – ha pedig ők kettesben mennek valahova, te tudod kicsit kifújni magad. Használd ki!

12 hónap után

Vissza a munkába

Te: Valamikor egy- és hároméves kora között eljön az ideje, hogy te is újra munkába állj. (Dolgozni eddig is dolgoztál, ezt azért jobb, ha tudatosítod magadban.) Ha szerencséd van, és részmunkaidőben, illetve távmunkában is alkalmaznak, akkor előbb, ha csak teljes állásban, akkor valamivel később. Ez újabb változásokat hoz majd az életetekbe, amit ismét csapatként kell megoldanotok. Ki viszi bölcsibe/oviba a kicsit, és ki hozza haza? A házimunkából ki mekkora részt vállal, ha mindketten dolgoztok? Akartok-e kistestvért, és ha igen, mikor? Nem könnyű kérdések, de biztos, hogy megtaláljátok rá előbb-utóbb a saját válaszaitokat.

Ő: Lehet, hogy a párod azt szeretné, hogy otthon maradj, és a háztartás körüli dolgokat intézd, az is lehet, hogy kifejezetten azt támogatja, hogy minél előbb visszamenj dolgozni, ez habitustól függ. Ideális esetben ez már korábban is kiderült számotokra, és ebben is – mint sok minden másban – olyan megoldásra jutottatok, ami mindkettőtöknek megfelel. Ha mégsem, akkor most van itt az ideje, hogy megharcoljatok a saját igazatokért és a közös megoldásotokért. Gyermeketek és a kapcsolatotok jövője szempontjából is az a legfontosabb, hogy örömet találjatok a hétköznapokban, és hatékonyan tudjátok működtetni a családotokat. Ha idáig eljutottatok, gratulálunk! A következő szintre léphettek.

Kapcsolódó cikkeink: