Baba

Az első fél év – hogy játsszunk a kicsivel?

Soha nem kezdheted elég korán a játékot! Tudtad, hogy már kisbabád első féléve is számtalan játékra és közös élményre hívhat? Tarts velünk, és adunk pár ötletet ahhoz, miként játsszunk ebben az időszakban a kicsivel!
2021. Április 25.
Az első félév - hogy játsszunk a kicsivel? (Fotó: Getty Images)

Szülőként te vagy babád első játszótársa, és egyben tanítója is. A baba ugyanis a játék révén ismeri meg önmagát és más embereket. Ez a tevékenység segíti hozzá a világ felfedezéséhez is, általa tapasztalja meg a bizalmat és a különféle emberi kapcsolatokat, és közben sajátítja el az alapvető készségeket is.

De mi mindent lehet játszani a babával az első hat hónapban?

Testfestés szeretettel

Az első három hónapban a szülővel való testkontaktus, az érintés és a ringatás kapja a főszerepet a babák életében, így ekkortájt érdemes olyan játékokat játszanotok, amelyek ezeket a tevékenységeket támogatják.Mivel a bőr a legnagyobb kiterjedésű érzékszervünk, ezért érintése nagyon kellemes élmény és tapasztalás lehet a babának. A teljes ellazuláshoz és az önfeledt játékhoz azonban fontos, hogy mindig kipihent és nyugodt legyen a csecsemő!Fürdés után például kellemes játék lehet, ha egy tiszta sminkecsettel végig cirógatod a testét, közben elmeséled, hogy merre jár éppen a csiklandozó ecset (a Ciróka-maróka kezdetű mondóka tökéletes kiegészítője lesz ennek a játéknak).

Persze ne lepődj meg, ha gurgulázó nevetés fogja kísérni a játékot!

Mondókázás, dalolás – az érintéstől az ölbéli játékokig

Már a magzati korban érdemes elkezdni a mozdulatokkal kísért mondókázást, éneklést, amit aztán a születést követően folytatni lehet.

A legkisebbeket az érintéssel (simítással, arc-és kézérintéssel, orrpiszézéssel) kapcsolatos mondókákkal és dalokkal örvendeztessük meg (pl. Kerekecske, gombocska; Ez a malac piacra megy, ez itthon marad ; Én is pisze…)!A már ölben ülő gyerkőcöknél a láblógázós (Lóg a lába lóg a, Nincsen semmi dolga), höcögtetős és lovaglós (Paripám csodaszép Pejkó; Hóc, hóc, katona) és táncolós (Cini, cini, muzsika) dalok és mondókák aratnak nagy sikert.Az ismétlődő szavakból, mondatokból álló mondókákat a nagyobbak már mozgással (pl. tapssal) is szívesen kísérik.

Én táncolnék veled!

A tánc remek szenzoros stimulációt biztosít a babák számára, ami végig kísérheti az első hat hónapot, és persze a későbbi éveket is.

Biciklizzetek zenére! Tedd a csecsemőt a hátára, indítsd el kedvenc zenédet, és óvatosan mozgasd a karjait, lábait a ritmust követve!

Aztán vedd fel, és mozogjatok együtt a zenére! Fordítsd kifelé, ültesd a karjaidba vagy a csípődre, de akár az alkarodra is fektetheted! Kisebbeknél egy hordozókendő is nagyon hasznos tánckellék lehet.Dr. Sears azt tanácsolja, hogy újszülöttek esetében érdemes azt a ritmust követned a táncban és a ringatásban, amit magzatként, a szívedet hallgatva a méhben megszokott tőled (60-70 ütés/perc).Nagyobb babáknál még szórakoztatóbbá teheted a közös táncot, ha tükör előtt végzitek! Sőt! Bátran hívj más családtagokat is a közös táncba!

Grimaszolni nem ciki!

A baba első mosolyát a szülők arca váltja ki. Ha vicces fejet vágsz, megváltoztatod a hangod, grimaszolsz, aztán megcsiklandozod a talpait vagy “belefújsz” a hasába, garantált lesz a nevetés egy 3-4 hónapos babánál.Ha nem félsz a kihívásoktól, akkor fújd fel az egyik pofazacskódat, amikor pedig a baba megérinti a kezével, akkor engedd át a másik oldalra a levegőt! Forgasd a szemeidet, nyújtsd ki a nyelved, adj ki állathangokat – meglátod, hatalmas sikere lesz. A pelenkacsere mindig nagyszerű alkalom az ilyen bolondozós játékhoz.

Szánkózni nyáron?

És ezt mégis hogyan? – kérdezheted most joggal. Pedig pofonegyszerű a dolog. Tégy egy nagy, puha takarót a földre, fektesd rá a babát! Ragadd meg takaró két első sarkát, és nagyon óvatosan húzd körbe a picit a szobában! A takaróval fel is tekerheted a kis utazót, amiből aztán óvatosan kihengergetheted. Ezt a játékot biztosan imádni fogja, nem mellesleg a szobaszánkózással mozgásfejlődéséért is rengeteget tehetsz!

Tükröm, tükröm mondd meg nékem!

Keresve sem találhatnál a tükörnél hatékonyabb testséma és testtudat fejlesztő eszközt! Figyeld meg, hogy a babák milyen élvezettel méregetik arcvonásaikat, grimaszaikat és mozdulataikat a tükörben!A csecsemők két hónapos koruktól már egyértelműen felismerik, hogy egy emberi arcot látnak a tükörben, amit szívesen és hosszan szemlélnek.

Amikor a pocak lesz a főnök

A pocakon töltött idő már újszülött kortól kezdve helyet kell, hogy kapjon a babák napirendjében, hiszen csak így lesz képes megtanulni a forgást és a későbbi mozgásokat elsajátítani. Ha olyan játékokkal kelted fel a gyerkőc figyelmét, amelyek hosszasan lekötik, akkor szívesen időzik ő is a hasán, miközben erősödnek nyak-hát- és vállizmai.(X) TIPP

Soha nem volt még ilyen szórakoztató a pocakidő! A Fischer Price cuki lajháros pocakpárnája nemcsak kényelmes és puha fekhely, ami a baba mellkasának támasztékot nyújt, de remek fejlesztőeszköz és kedves játszótárs is a piciknek. A BPA-mentes rágókák és csörgők mellett a párnából előcsalogatható kedves dallamok is a pocakon maradásra bírják az apróságokat, így izmaik játék közben erősödhetnek.

Az első fél év - hogy játsszunk a kicsivel?

Olvasni mindig jó!

A meseolvasás több mint egy egyszerű szórakoztató tevékenység, hiszen kiváló fejlesztő hatása is van. Nemcsak a baba szókincsére és nyelvi képességeire van pompás hatással, de megismerteti a gyermeket az őt körülvevő világgal, tárgyakkal és fogalmakkal. Éppen ezért már csecsemőkortól érdemes felolvasnod babádnak.Egy babának elsősorban olyan könyveket célszerű választani, amelyek egyszerű, ismétlődő, számára ismerős szöveget, történetet és képeket tartalmaznak! Ha már maga is kézbe tudja venni a könyvet, akkor adj neki puha bevonatú, színes, textilből készült darabokat; de praktikusak a rágható, vízálló puha babakönyvek is, amelyek biztonságosak, nem tartalmaznak toxikus anyagokat, és nyugodtan a szájába veheti őket! Fogzáskor is életmentő segítség lesz egy ilyen könyv!

Fürdetés? A legjobb tudományos tevékenység!

Nem is hinnéd, hogy az esti fürdés milyen szórakoztató tevékenység lehet, ami vetekszik egy fizika órával is! Adj a babának tiszta, üres műanyag edényeket, poharakat! Töltsd fel őket vízzel, majd hagyd, hogy kiöntse és megnézze, mi történik, amikor a víz kifolyik belőle.

Öntögessetek vizet az egyik pohárból a másikba, dobjatok kis játékokat a vízbe, nézzétek meg, melyik fog lebegni, és melyik süllyed el! Nézzétek meg, mi történik, ha egy szitába öntötök vizet, vagy ha egy kis vízi malom kerekét forgatjátok meg vele!Az esti pancsolás során a gyerkőc megismerkedhet a több, kevesebb, üres és teli fogalmával, és felfedezheti az ok-okozati összefüggéseket.

Jöhet a zenebona!

Három hónapos koruk tájékán a babák középre húzzák kezeiket és kíváncsian nézegetik azokat, a kezükbe adott tárgyakat pedig ügyesen megfogják.Miközben a gyerkőcök élvezettel foglalatoskodnak a játékokkal, meglepődve veszik tudomásul, hogy ők maguk is képesek hangokat, zajokat kelteni velük. Ez aztán óriási felfedezés lesz! Itt az ideje, hogy egy kicsit jobban megismerkedjenek a zene világával is!A kisgyermekek első hangszerei a kézbe vehető és csuklóra rögzíthető csörgők lesznek, amelyek megtanítják nekik összekötni a hangot a mozdulattal.A xiliofonok, kis dobok, ritmustojások a már ülni tudó gyerkőcök kedvenc kis hangszerei lehetnek. A hangok és ritmusok kóstolgatását kössétek össze a tanult dalokkal, mondókákkal!Akkor se aggódj, ha épp nincs kéznél hangszer! Egy lezárt kis műanyag palackba szórt pár maréknyi bab, borsó vagy kukorica is lenyűgöző ritmuseszközzé válhat a picik kezében!A cikk elkészítését a Fisher-Price támogatta.